Sikeres adás-vételt követően az ügyvéd által a dokumentumok Földhivatalhoz történő benyújtása után kb mennyi idővel történik meg a tulajdonjog széljegyre történő bejegyzése?
24 óra után szeljegyre kerül.
Erről nem kapsz értesítést, le kell kérned egy tulajdoni lapot.
Ha sürgősségit fizettél (+10.000,- Ft eljárási díj), akkor azonnal (1-2 óra)
Egyébként ált. másnapra fenn van a széljegy.
De! Ezt nem kapod meg, hanem le kell kérni a tulajdoni lapot, és ott látod. A széljegyről nem érkezik sem határozat, sem semmi.
Szóval a magyarorszag.hu-n kérd le a tullapot, és ha egy hete beadtátok a szerződést, akkor ott lesz már a széljegy.
A tényleges bejegyzésre az eljárásjogi határidő 60 nap. Földhivatal-függő, hogy ezt kivárják-e, vagy hamarabb megvan. (A Karinthy Frigyes úti Pest Megyei Földhivatalban pl. ált. a 30-at is tartják, a budapestieknél több idő.)
-ingatlan nyilvántartási kérelem I. a tulajdonjog bejegyzéséhez (másolati példány is elég)
(FH 60 napig tartja függőben!)
- FH-i számla 6.600.-Ft-ról
- letéti igazolás a tulajdonjog lemondó nyilatkozat ügyvédi letétbe helyezéséről
Ezeket várnám az ügyvédtől. Az önerő már 2-n az eladó számláján volt. Irtam pénteken emailt az ügyvédnek, választ sem kaptam...
Valami rosszat nézel: az FH hat HÓNAPIG tartja függőben a kérelmet, nem 60 napig. A 60 nap, mint feljebb írtam, a végső kérelemtől az ügyintézési határidő.
Amikor kötöttétek a szerződést, akkor az ügyvéd elvileg egy csomagban odaadta neked:
- megkötött szerződés
- igazolás arról, hogy letétbe vette a bejegyzési engedélyt (én erről egy banknak címzett levelet szoktam írni)
- a 6.600,- Ft-ról azt a számlát kapod, amit a földhivatal adott benyújtáskor, ezt tényleg később kapod meg
- érkeztetett kérelem - ezt a számlával együtt kapod meg, mert erre is kell a földhivatali pecsét
- én szoktam adni érkeztetett szerződést is, van, amelyik bank ilyet is kér
A tullapon a széljegyet vagy lekéri az ügyfél, vagy megkér engem, hogy kérjem le neki (de ennek 1.000,- Ft-ját akkor ki kell fizetnie, mert ez nekünk, ügyvédeknek sincs ingyen, és "figyelgetni" sem tudjuk), vagy, ami a jellemzőbb, hogy ezt a bank kéri le. A banknak éppúgy van hozzáférése, az 1.000,- Ft-ot ők is elkérik erre az ügyféltől, szóval felesleges is lenne kétszer.
Tehát, nem tudom, a számla és az érkeztetett kérelem nálad van-e, de ha nincs, akkor leginkább ezeket várod az ügyvédtől. (Nyilván időpontra neked kell majd bemenni értük)
Tullapot meg lekér, ha kéred tőle, de lehet, hogy ezt a bank intézi. A banki ügyintézőtől kérdezd meg, mert kétszer 1.000,- Ft-ot felesleges erre fizetned, mikor egyszer is elég.
Az meg, hogy még nem válaszolt az ügyvéd... Hétfő reggel 9 sincs még...
Ezeket amiket irtam, a hitelügyintéző irta, hogy ezeket várom.
Értem, hogy nem írt még de péntek reggel irtam az emailt. :)
Úgy beszéltük meg, hogy mivel több száz kmre lakok így elsőbbségivel postázza nekem. Ezért kérdeztem, hogy kb mennyi idő lehet ez.
“ Az elsőbbségi postázás a feladástól számított másnapra érkezik meg belföldön.”
HA a megadott határidőig feladásra került + HA beleesik abba a 70-80%-ba, aminèl sikerül ez a mutatvány…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!