Végrehajtási jog a tulajdoni lapon?
Adott egy ingatlan, amin 21M (svájci frankos) devizahitel van. Ezen kívül 11M végrehajtási jogot is látok a tulajdoni lapon. Irányár 20M. Most ebben az esetben melyik összeget kellene kifizetni az eladónak ahhoz, hogy tehermentes legyen az ingatlan? Az a probléma, hogy ezt a kedves eladó egy szóval nem említette. Mit jelent a végrehajtási jog? Adásvételi szerződéssel nem is vehető meg csak árverésen?
Köszönöm szépen a segítséget
Ez azt jelenti, hogy ha nagyon akarod az ingatlant, akkor a végrehajtóval kell egyezkedned, mert a tulajdonos nem értékesítheti
Remélem, egy fillért nem adtál a tulaj mezébe
Teljes tartozást, mivel biztosan látsz jelzálogjogot is bejegyezve a bank nevére, mint jogosultra.
Mind végrehajtási joggal, mind jelzálogjoggal terhelten is értékesíthető egy ingatlan, és nem csak végrehajtó/árverés útján.
Jelzálogjog esetén mindig jegyeznek be elidegenítési és terhelési tilalmat is. Tehát ha ilyet látsz a tulajdoni lapon, akkor azt az ingatlant csak a jelzálogjogosult (itt talán a bank az) hozzájárulásával adhatja el a tulajdonos, ha az Ő tulajdonrészét terheli ez a bejegyzés.
Abban az esetben, ha valaki végrehajtási joggal terhelt ingatlant értékesít és nem vállalja, hogy maximum 6 hónapon belül tehermentesíti az ingatlant, akkor a tulajdonjoggal együtt megszerzi a végrehajtási jogokat is. Ez annyit jelent, hogy tűrni köteles, hogy a bejegyzett jogok jogosultja árverésen értékesítse az ingatlant végrehajtó útján.
Amikor én vettem banki hiteles és mindenféle joggal terhelt ingatlant, vállaltam az adásvételi szerződésben, hogy tehermentesítem az ingatlant.
Előtte minden bejegyzett jog jogosultjától beszereztem az eladó közreműködésével, hogy mennyit kell megfizetni ahhoz, hogy a bejegyzett jogok törlésére kiadják az engedélyt. Majd a tartozások összegével elmentem az önálló bírósági végrehajtóhoz (ÖBV), és Őt is megkérdeztem, mennyi a költségigénye az eljárások után.
A teljes tartozás ismeretében kezdtem alkudozni az eladóval. Megegyeztünk egy olyan árban, ami nekem is kedvező volt és neki is, valamint fedezte a tartozásokat teljes mértékben.
Utána mentünk az ügyvédhez és vállaltam a szerződésben, hogy maximum 6 hónapon belül tehermentesítem az ingatlant. Senkitől nem kértem hozzá semmiféle engedélyt. Megkötöttük a szerződést, fizettem foglalót az eladónak. 2 hónap alatt minden jog jogosultját kifizettem, a maradék összeget a vételárból pedig az eladónak fizettem meg.
1 hónapon belül érkeztek a földhivataltól a törlő határozatok, majd a tulajdojogom bejegyzéséről is a határozat.
Ezzel mindenki jól járt. A bank, a közműszolgáltatók, akiknek tartozott, a végrehajtó, az eladó, és én is.
Lett egy tehermentes lakásom piaci ár alatt.
Fontos!
Ha belevágsz úgy, ahogy én is, ne bízd a tartozások megfizetését az eladóra!
Úgy köss vele szerződést, hogy Te intézel mindent, a kialkudott árból pedig csak a maradék összeget fizeted meg neki a legvégén!
... egyébként azt is látni a tulajdoni lapon, ha valamelyik ingatlanra árverést tűztek ki. Ott már a fenti történet nem tud működni. Akkor be kell vonni az ÖBV-t is a történetbe!
Egy olyan esetet már nem vállaltam volna be. Nem azért, mert nem értek hozzá, hanem a "sokszínűsége, bonyolultsága miatt". Ott már van egy közölt becsérték, amit meg kellene fizetni, és nem biztos, hogy az már Nekem megérné.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!