Melyik a jobb? Panellakás, vagy társasházban lévő lakás?
Mik az előnyök? Mik a hátrányok?
Mi egy társasházat akarunk eladni elég olcsón, mégis minden vevő inkább panelt akar és egyszerűen nem értjük, hogy miért...
Nekem sokkal szimpatikusabbak a társasházak, dehát kinek mi...
Azt tegyük hozzá egy modern társasházat már nagyon el kell b..szni ahhoz, hogy annyira szar legyen mint egy panel.
Mondom úgy, hogy panelban élek, de hát itt nem csak arról van szó, hogy minden szarul van megcsinálva, hanem alapvetően olyan szintű hiányosságai vannak az épületnek, amit ha fejen állsz se tudsz ellensúlyozni. Lásd hangok, szagok.
Ismerősék régi panelban vannak, mi olyan 20 éves társasházban.
Náluk csend van, nyáron hűvösebb pár fokkal, télen bőven melegebb és fűteni sem kell annyit, itt nyáron meghalsz, télen megfagysz.
Itt minden hang átmegy, vagy átjön, náluk a vastag panelban szinte semmi.
Pedig én mondtam biztos nem megyek panelba, rájuk nézni is rossz, ez a társasház meg sokkal kulturáltabbnak néz ki.
Hát jól megszívtuk ezzel a szarral. Ellenben a többiek meg teljesen jól elvannak, annyi, hogy a parkolás macerásabb.
Itt a szigeteléssel is szarakodás van, mert mindig van 1-2 öreg akinek nem kell. Csak húzódik, csak drágul, de kész sose lesz. Szerencsére albérlet, ha saját lenne, már megőrülnék.
Több hasonló kérdésnél leírtam, mi is tégla pártiak voltunk, aztán ahogy nézelődtünk, beleástuk magunkat az információkba, tájékozódtunk, egyre jobban átálltunk a panel(programos) panel mellé. Semmi gond nincs vele.Nyáron sincs bődületes meleg a hang/hőszigetelt nyílászáróknak köszönhetően, télen pedig szinte meg sem kell nyitnunk a radiátorokat.Tiszta, rendezett az épület, nem kell könyörögni a felújításért (aminek az anyagi része sem mellékes),és mi szerencsések vagyunk, még a parkolás is megoldott.
A környék viszont fontos. Ezért nem lehet csodálkozni azon ha egy jó környéken lévő, parkolási lehetőséggel megtoldott, jó állapotú panelprogramos panellakás drága. Mert népszerű.
Paneleknek egyik legnagyobb rákfenéje a lakóközösség.
1. Vannak az ősgenerációsok
2. Vannak akik csak ideiglenesen vannak és továbbállnak
3. Vannak akik kiadásra vették csak ( tehát albisok )
Nyilván vannak amik öröklakásnak épült panelek, na ezek klasszisokkal jobbak.
10-20 év múlva talán javulni fog a lakóközösség, de megfigyelhető, hogy emiatt vannak lenézve a panelek, illetve ha a környezet nincs rendbeszedve. Meg hát kívülről sem túl mutatós.
14-es, nem tudom miről beszélsz. Minden társasháznak rákfenéje/gyenge pontja a lakóközösség. Mindenhol vannak tulajdonok által, albérlők által lakott lakások, mindenhol váltakozhatnak a lakók, akár tégla, akár panel lakásról beszélünk.
13-as vagyok. Az épületben 27 lakás van, tulajdonosok/albérlők által lakott.Idősebbek, fiatalok, középkorúak. Akár egy lakó is ronthatja a légkört, ha ma nem, akkor holnap, vagy tegnap volt/van ilyen.
A környéket ezért írtam fontosnak.Nyócker-nyócker...(átmenőként is)Pedig ott aztán téglaépületek vannak nagyrészt.
Én most akarom eladni a VII. kerületi, gangos bérházban lévő garzonomat és venni egy panelt a külvárosban. Sajnos látom, hogy az én lakásomért a kutya nem érdeklődik, míg pl. egy kispesti panelt gyakorlatilag 15 perc alatt eladnak. Leírom azért, hogy ennek ellenére miért akarom ezt meglépni, hátha a belvárosi gangos bérházakra gondolsz társasház gyanánt és hasonló helyzetben vagy:
- tragikus állapotú a társasház, ami jellemző egyébként a többi belvárosi gangos házra is. Tetőt kell cserélni, folyosót felújítani, stb., viszont teljesen reménytelen, hogy ezek közül bármi is megvalósuljon a földszinti nyugdíjas maffiának és a nem törődőm, külföldön élő főbérlőknek hála. Néhány évtized és lakhatatlan lesz a ház. A paneleknél talán általában egy kicsit jobb a helyzet.
- előző ponthoz kapcsolódva a paneleknél mindig van valami állami támogatás, panel program, stb., a belvárosi társasházak viszont gyakorlatilag csak magukra számíthatnak.
- a belváros szörnyen zsúfolt, nem látsz zöldet, sem eget, csak csöveseket és más omladozó romhalmazokat. A lakótelepnél legalább van némi szabad tér az épületek között.
- a paneleknél nincs udvari lakás...
- a panel kiszámítható, nem kell vele foglalkozni, nem érnek meglepetések. Az én lakásomban meg még én sem látom át pontosan mi van a falban és fal mögött, 120 év alatt azért elég sok minden lezajlott ott
- és a végső érv, hogy most miért keresek én és sokan mások is inkább a lakótelepen új otthont: a piacon a panelek a negatív sztereotípiák miatt még mindig alul vannak értékelve, de ez rohamosan változik!
Újbuda túl van árazva, 16-os írja jól, hogy a panel sztereotípia kezd megszűnni.
Az új lakóparkokat jóval sűrűbben építik mint a 70-es 80-as években épült panel lakótelepeket. Ergo jobb a panel feeling csak a lakóközösségeknek kell lecserélődni és a műszak, esztétikai felújításoknak kell megtörténnie.
Újbudát pedig érdemes elfelejteni teljesen elment az eszük, elképeztő árakat kérnek és egyre lepukkantabb az a kerület.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!