Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Szerintetek elképzelhető,...

Szerintetek elképzelhető, hogy 20-30 év múlva egy átlagember vagy pár sem fog tudni saját ingatlant venni?

Figyelt kérdés

Átlag keresetűekre gondolok, nem cégvezető stb.

De ma már mérnök barátomék is csak egy panelt tudtak megvenni kezdő lakásnak, és olyan jóslatokat hallok, hogy az olló egyre nagyobb lesz a szegény rétegek és az elit közt, miközben a középosztály szép lassan eltűnik. Hogy itthon is bérlő társadalom leszünk, akik a gazdagok tulajdonát fogják egész életükben bérelni. A fiatalok már most sem látják az iszonyú bérlezi árak mellett, hogy miből fognak lakásra félretenni.

Ennek mennyi lehet a realitása? A politika nem akar kezdeni ezzel valamit?

2021. okt. 26. 20:49
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
83%

Nem, sajnos az építészmérnökök a mérnök vonalban a legalulfizetettebbek. Vidéken a 10 éve szakmában dolgozó, tervaláírási joggal rendelkező építész ismerőseim nem keresnek többet netto 220 ezernél.

Az építőmérnökök jól keresnek. Ha ezt előbb tudjuk, nem szívtunk volna mi sem ennyit az egyetemmel. Nyilván tudnánk többet keresni, ha a heti 40 óra munkánk helyett még a hétvégéinket is beáldoznánk, de akkor már végleg becsavarodnánk. :)

2021. okt. 26. 23:46
 12/22 anonim ***** válasza:
65%
És a félretevésre válaszolva: teszünk félre mi is, de nálunk pl. 0 családi támogatás jöhet szóba és az albérletünk havi szinten rezsivel együtt 230 ezer havonta. Mivel van kutyánk, így olcsóért nem fogtunk ki sehol albérletet, ami kisállatot is fogad, szóval csak a bérleti díjunk 180 ezer. Emellett ha még enni is akarunk meg valamennyit élni is, akkor lassan tudunk csak félretenni.
2021. okt. 26. 23:51
 13/22 A kérdező kommentje:

12 kösz hogy ezt elmondtad.

Amúgy a 9m saját részből 5 nálam is csak az elmúlt másfél évben jött össze, amikor is szüleimnél laktam és home office-ban dolgoztam. Ha nincs járvány, most képtelen lettem volna egy vidéki minimál garzonnál nagyobb lakást venni.

2021. okt. 26. 23:58
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Igazából akarat kérdése, sosem volt egyszerű saját erőből lakást vagy házat venni.

Én 28 voltam, mikor a lakáshitelbe bele tudtam ugrani, ehhez kellett 5 év szarrágás bérleti díj fizetése mellett.

2021. okt. 27. 04:39
 15/22 anonim ***** válasza:
84%

Igen sajnos építészmérnökök alkalmazottként kifejezetten alulfizetettek.

Ez az a szakma ami csak úgy éri meg a befektetett rohadt sok energiát, ha saját céget tudsz alapítani és vannak kapcsolataid. Ha az bejön akkor elég magas szinten fogsz élni, ha nem akkor meg alkalmazotti szinten.

Aki elmegy kivitelezés irányba az egy fokkal jobban meg tud élni, ott 5-700 ezreket is össze lehet hozni pozíciótól, tudástól, cégtől függően.

2021. okt. 27. 09:41
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

Európában többnyire valahol 6 és 12 év közötti keresetből lehet átlagos saját ingatlant venni, nálunk sincs másképp.

Budapesten az átlagkereset 340 ezer nettó, éves szinten 4 millió+. Egy 50 milliós ingatlant kb 12 év lenne összerakni (ha másra nem költesz).

2021. okt. 27. 12:08
 17/22 anonim ***** válasza:

16: Nálunk mégiscsak másképpen van, majd meglátod, ha megindul a braindrain megint. Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy nyugaton az elmúlt évtizedekben elég magas volt a bértömeg, nem az elmúlt pár évben dobták meg a jövedelmeket. Ennek eklatáns bizonyítéka a BV, annyira nincs megtakarítása az embereknek, hogy még az önerőt sem tudják máshogy prezentálni. Másrészt az átlagkeresetet hagyjuk, az jól mutat a statisztikákban, csak éppen a medián átlagbér jóval gyászosabb. Amúgy pl.:

[link]

A m2 árak kb. 160%-al drágábbak Amsterdamban, viszont a (valós) átlagjövedelem 286%-al több. Nem mindegy, ráadásul AMS világváros. Nyilván figyelembe kell venni a fogyasztási- és egyéb költségeket, de észre kell venni, hogy durván kezdjük mindenben utolérni a nyugati árakat, csak éppen a jövedelmek vannak alaposan elmaradva.

2021. okt. 27. 12:38
 18/22 anonim ***** válasza:
80%

16-os mesélj már hogy kell csinálni hogy 12 évig ne költsön az ember semmire?

Még papíron se jó mit írtál nem nem életvitel szerű.

2021. okt. 27. 13:05
 19/22 anonim ***** válasza:
100%
Jaj 18 as ez bevett statisztikai számítás. Nem a 16 oson kell számon kérni, a világon mindenhol így számolják.
2021. okt. 27. 13:41
 20/22 anonim ***** válasza:
77%

18: mesélek

"hogy kell csinálni hogy 12 évig ne költsön az ember semmire?"

Te hogy csináltad életed első 18 évében? Gyanítom akkor nem költöttél (saját pénzt). Nyilván a felnőtt, saját keresettel bíró ember már költ, de ha pl otthon lakik akkor egy ideig fizetése jelentős részét félre tudja tenni (ha nem kell *annyit* hazaadnia).

Másodszor, nem kell 12 évig nem költeni, csak arra utaltam, hogy ekkora tőkét kellene összerakni az ingatlanhoz (ha készpénzből vásárolnád meg). Az átlagember nem félrerakja először az ingatlan árát és utána vásárol, hanem összerakja az önerőt, és utána vásárol. Elég kb 30% önerőt összerakni (az megvan 12*0,3 év= 3,6 év alatt), a többit törlesztőre fizetni 10-15-20 évre.

Harmadszor, nem fontos egyedül vásárolni. Sokan párban vásárolnak (pl férj és feleség). 2 embernek egyszerűbb összerakni egy ingatlan árát, mint egynek.

Negyedszer: a példában szereplő ingatlan "átlagos", ugyanakkor az élete első ingatlanját vásárlónak nem szükséges átlagosan vennie. Lehet kisebbet, kevésbé felújítottat, rosszabb környéken lévőt, stb.

Lehet szidni az ingatlanárakat (én sem örülök a drágaságnak), de attól még a piacon jelenleg ennyit érnek.

2021. okt. 27. 13:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!