Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Romàniàban van a haszonèlvezőn...

Romàniàban van a haszonèlvezőnek, tulajdoni lapnak megfelelője?

Figyelt kérdés

Egy nem túl tanult ès nem túl megbìzhatò ismerősöm azt mondta, hogy ott nincs a magyarhoz hasonlò ingatlannyilvantartas. Engem ez nagyon meglepett. Ha ez igaz, akkor honnan tudja az ember, hogy az igazi tulajtòl, tehermentes ingatlant vàsàrol?!?! Ès mivel bizonyìtja, hogy a sajàtja, ha nincs ingatlannyilvantartas, ès tulajdoni lap sem? Hogy mûkòdik ez ott?

Amiert nagyon szüksegem lenne az infòra: az exemnek vennek egy hazat, hogy lathatas idejen legyen hovà tennie a gyereket, ne az utcara kerüljön. Reszletekben visszafizetnè (vagy nem) az àràt. De mìg vissza nem kaptam a penzt addig haszonelvezőkènt maradnèk a tulajdoni lapon. Legalàbbis Magyarorszàgon ìgy lenne, a romàn rendszert nem ismerem.

2021. okt. 15. 23:07
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
A román rendszert én sem iemerem teljesen, de földhivatal van ott is, tulajdoni lap van ott is. Idén örököltem egy romániai ingatlant, hagyatéki tárgyalás a közjegyzőnél megvolt. Most van folyamatban a "telekelés", ahogy az ottani magyarok mondják, azaz a közjegyzői hagyatéki végzést be kellett vinni az ottani föpdhovatalba, és a nevem tulajdonosként rákerül a tupajdoni lapra. Ami nem biztos, hogy van Romániában, az a haszonélvezeti jog. Arról egy ottani ügyvédet/közjegyzőt kell megkérdezned. Ami ott a magyarországitól eltérő: ott nem ügyvéddel intézik az ingatlan adásvételt, hanem notarral, közjegyzővel. Ott rengeteg mindent a notar csinál, amivel Magyarországon inkább ügyvédhez fordulnék.
2021. okt. 16. 07:19
 2/3 anonim ***** válasza:
Teljesen másképp működnek Romániaban a dolgok, van, ami sokkal rosszabb, mint Magyarországon, de van ami sokkal jobb és egyszerűbb. Nyugi, ha megveszel egy házat, és a nevedre iratod hivatalosan, azt nem veszi mar el a bank.
2021. okt. 16. 15:20
 3/3 anonim ***** válasza:
82%

honnan tudja az ember, hogy az igazi tulajtòl, tehermentes ingatlant vàsàrol?!?! Ès mivel bizonyìtja, hogy a sajàtja, ha nincs ingatlannyilvantartas, ès tulajdoni lap sem?

Azzal bizonyitod hogy a sajatod, hogy van egy korabbi adásvételi, vagy pl öröklési papirod. Amit a közjegyző beleir az aktualis adasvetelibe.

Tehermentes: minden szolgáltatótól kersz igazolast hogy naprakészek a szamlaid.

Polgarmesteri hivatal/önkormányzat hogy az ado ki vannak fizetve arra a lakasra.

Ha nem a tied lenne, alapbol nem kapnad meg ezt a papirt.

Banki igazolas ha hitel is van rajta.

Ezt nekem a tulaj mondta el hogy hitelt fizet, magamtol nincs hol utannanézzek.

Haszonelvezetrol meg eloszor itt a gyakorin olvastam, szoval valoszinu hogy itt semmilyen formaban nem letezik.

2021. okt. 16. 20:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!