Mire fel ilyen drágák a Balaton parti falvakban lévö nyaralók?
2016-ban vettem Budapest 2. Kerület legszebb részén 80 m2-es panorámás gyakorlatilag luxus lakást 50 millió forintért. Rendezett kert, terasz, automata redönyök, jó minöségü 3 rétegü nyílászárók, burkolatok, stb mind felsö kategória. Automata öntözörendszer van telepítve a kertbe, automata kertkapu.
Ez 642 ezer forintos m2 árat jelent! Ehhez képest szeretnénk venni egy régi kis nyaralót valamelyik északi parti falucskában, de a szemünk is kiesett az áraktól. Ilyen 2-300 fös falvakban 1980-ban épült felújítatlan, pókhálós szoci 40-50 m2 nyaralókért kérnek 40-50 millió forintot! 1 milliós m2 ár, plusz még újítsd fel! A belsö építészünk szerint nyugodtan számoljak 10 millióval, hogy olyan legyen a ház mint a mostani lakásunk. Felújítva a 40 m2 nyaraló (ami egy kis lyuk kb) 50 millió forintért egy olyan helyen ahol nincs semmi de semmi? Hol élnek ezek? Voltunk ennél a háznál, a tulaj kikérte magának az alkut! Azt állítja, hogy “majd a nagyemberek” úgyis megveszik töle mert nincs itt már telek se eladó és építenek majd egy társasházat a helyére.
Gyakorlatilag sehol nem találtunk olyan házat ami egy ember tulajdona (sok hirdetésröl kiderül, hogy osztatlan közös tulajdon felét árulják) és ép eszü ára van! Egy kis szoci vityillóért nem adnék többet mint 25 millió! Szerintem az a reális ára.
Szerintetek is bolondság van a Balatonon? Vissza fog ez állni valaha? Szomorúan látjuk a rengeteg évek óta elhagyatott nyaralót, de ezek meg nem eladóak, hiába nem használják öket.
Balaton part közelében lenne jó. Azt a feelinget akarom a gyerekemnek átadni ami nekem volt. Reggel feldobja a család a vállára a táskákat és irány gyalog a partra. Autóval menni, utazni, parkolóhelyet keresni nem ugyanaz, semmi értelme. Ki akarok zárni a technológiát arra a pár napra, így is eleget lóg a gyerek a kütyüjein. Elegünk van budapestiként az autózásból meg a parkolókból.
Sajnos a nagyszüleim eladták a nyaralót már rég 20 éve, hogy Anyám és a testvére a pénzböl tudjon felújítani meg autót venni. Utólag nézve nagy hiba volt. Azt nem is mondom, hogy a dédapáméknak 4 telke volt ott egymás mellett (akkoriban semmi nem volt ott, gáz hely volt) és azokat adogatták el. Akkoriban nem sokra becsülték a Balatont, állítólag le se jártak, csak nyüg volt.
Ha gyalog akarod elérni a Balatont akkor 1 millió Ft feletti nm árral számolj.
Annak, hogy évekkel ezelőtt mennyi volt az ingatlanok ára semmi jelentősége nincs. Vagy veszel ennyiért, vagy kivársz és reménykedsz hogy lejjebb mennek. De lehet, hogy meg az unokáid is arra fognak várni.
16.
"Nem hiszem, hogy olcsóbb lesz valaha..." -mondta minden ember minden ingatlanra 2007-ben.
8: Akkor sem úgy van, hogy felcsapsz egy hirdetési újságot/oldalt és ott van álmaid háza fele annyiért, mint a többi.
Ebbe munkát fektetni, mire megtalálod. Akár ki is kell várni egy olyan árcsökkenést, ami mondjuk 5 év múlva következik be. Karöltve egy olyan élethelyzettel, ahol mindenképp el akarják adni a házat.
Én van, hogy egy ingatlan megtalálásába 8,5 évet fektettem.
Különben arról van szó, hogy Budapesten már megtörtént az árcsökkenés, míg vidéken még nem.
Idő, míg oda átgyűrűzik, így most nem érdemes fővárosi ingatlant vidékire váltani.
A vidék most tart abban a fellendülő fázisban, amiben Budapest 2,5 éve volt.
"Különben arról van szó, hogy Budapesten már megtörtént az árcsökkenés, míg vidéken még nem."
Légyszi, mutasd, hol csökken Budapesten az ingatlanár, pont költözni tervezünk :D Éppen, hogy azt látom, hogy egy időszakos stagnálást követően megint felfelé kúsznak az árak.
Amúgy kérdező: arra fel ilyen drágák az ingatlanok a Balaton mentén, mert nem vagy egyedül ezzel az igényeddel. Mindenki szeretne a gyerekének ilyen élményt adni. Viszont véges számú telek/nyaraló/ház áll rendelkezésre, így a kereslet-kínálat kiszelektálja azokat, akik nem engedhetik meg maguknak. Ennek semmi köze ahhoz, hogy milyen állapotban van a ház, mennyit kell rákölteni, luxus vagy sem, és hogy te 5 évvel ezelőtt mennyiért vettél lakást a 2. kerületben. 5 évvel ezelőtt pont a nagy ingatlanboom előtt voltunk, ha nem figyelted, akkor ez most lehet, meglep, de 2017-ben nagyon meglódultak ám az árak, én 2018-ban vettem egy kis másfél szobás lukat a 13. kerületben 26 millióért, amit már akkor is túlzásnak éreztem (reális ár erre a 42 nm-re, autóbeálló meg erkély!! nélkül, ráadásul tetőtérben szerintem nagyon max 20, de inkább 17-18 misi lenne), erre a szomszéd a pontosan ugyanekkora lakását a múlt hónapban 40 millióért hirdette meg. És bakker elvitték két hét alatt. Szóval várható, hogy a Balaton menti településeken is, függetlenül attól, hogy mekkora faluról beszélünk, szimplán a Balaton közelsége miatt hasonlóan vérre menő küzdelem megy az olyasfajta nyaralókért, amire te is vágysz.
"Légyszi, mutasd, hol csökken Budapesten az ingatlanár,"
Szia, a belvárosban.
17:50-18:25-ig:
https://www.youtube.com/watch?v=nBEXBczCo3o
Google: használt lakások árváltozása a ksh lakásárindex alapján
És itt a grafikon az oldal közepe táján:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!