Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » A helyemben ti lakást vennétek...

A helyemben ti lakást vennétek, vagy még tovább gyűjtenétek rá?

Figyelt kérdés

28 éves vagyok, van 17 millió megtakarításom és (albérlet fizetés mellett) nagyjából havi 300-350 ezret tudok félretenni lakás célra.

Most egy kicsi, Budapest belvárosában bérelt garzonban élek egyedül. Eddig úgy voltam vele, hogy amíg nincs képben a házasság meg a gyerek, addig jó nekem albérletben is, nem egy érvágás a fizetésemhez képest havi 100-150 ezer forint bérleti díj, meg nem jár olyan "elköteleződéssel" mint egy saját lakás (ha munkahelyet váltok, akkor könnyebben költözök, ha kapok egy h..lye szomszédot, akkor le tudok lépni viszonylag hamar, stb.). Viszont egyre inkább azt látom, hogy nemhogy olcsóbbak lesznek a lakások a korona ellenére, hanem egy rövid megtorpanást kivéve még tovább drágultak. Kezdek attól félni, hogy hosszú távon csak kiárazódok a piacról.

Legalább egy nappali + teljes értékű hálószobás lakást szeretnék (lehetőleg külön konyhával), ez kb 45-50 négyzetméter, úgy tippelem. Ha normális helyen akarok ilyet, ahol elérhető távolságban van metró, nincs messze a belváros tömegközlekedéssel, nem egy lepukkant a környék, akkor simán 40 millió fölött van egy ilyen lakás, magyarul kb. 25 milliót kéne felvennem (a legjobb esetben is, 20 évre fixálva 160 ezres törlesztőt jelent ez).

Az meg már csak hab a tortán, hogy annyira nem is szeretek itt élni, de munka miatt muszáj (más városokban sokkal kevesebb ilyen jellegű munka van és sokkal kevesebb pénzért).

Ti mit csinálnátok most a helyemben?

2021. jún. 5. 14:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Meg eleve mit vesz 20 milkából 4-5 év múlva, ki tudja? A mostot szeretné megragadni és arra a legjobb és egyben a legkölcséghatékonyabb is, amit javasoltam. 4 voltam.
2021. jún. 7. 12:26
 12/20 A kérdező kommentje:

"Persze sok munkát megtakarít csak éppen kiad havi 150 et albérletre közben, ami 4-5 év alatt rengeteg pénzt jelent. Nem éri meg az a pár óra adminisztráció azt a pár millát? Órabérnek egész jó."

Hát igazából most a lakásbérlet a "kidobott" pénz, ha hitelt veszek fel, akkor ugyan úgy kölcsönözni fogok: pénzt. Ott meg az x milliónyi kamat lesz a kidobott pénz.

Ha tudnám, hogy nem fognak feljebb kúszni az ingatlanárak pár évig, akkor szerintem még halasztanám kicsit a vásárlást, de pont ebben nem vagyok biztos. Még egy ilyen válság sem verte le az árakat, akkor mi fogja? (Jó mondjuk ebben a kormány trilliónyi piacfűtő támogatása is benne van...)

2021. jún. 7. 21:40
 13/20 anonim ***** válasza:

Én megmondom őszintén szívem szerint nem vennék lakást. Pont azért mert a szűkös keret miatt még hitellel is csak az "alja" fér bele. Se jó környék, se jó lakás, ígyis csomó pénz lesz rendbe tenni.

Ellenben azt látom, hogy albérletben tényleg csak kifelé megy a pénz. És egyre távolodom a vásárlás lehetőségétől.

Ha tudnám, hogy 5 évig "megállnak" az árak és tudok gyűjtani akkor még gyűjtenék. De sajnos azt látom, hogy még a Covidos időszakban sem igazán történt semmi, stagnálnak az árak valamennyire, de csökkenni nem csökkentek. Maximum nagyobb volt a választék az olcsó ingatlanok között.

Az a baj, hogy 10 éve is azt néztem, hogy lesz nekem 6-8 millióm lakásra. 5 éve is hogy lesz nekem 10-15 millióm. Most meg azt, hogy lesz 25 millióm egy kis lyukra.

Annyiban jó lehet a saját lakás, hoy anyagi kereten belül lehet csinosítgatni, rendbe rakni. Az albérletem amiben vagyok szintén felújítandó, amikor ide költöztem voltak trvek, hogy a tulaj fürdőt akarja csináltatni, ajtókat cserélni, stb. aztán úgy azt látom megállt ez a dolog mert minek költsenek rá ha fizetek így is.

2021. jún. 7. 21:59
 14/20 anonim ***** válasza:
12 szerintem nem jól látod. ha okosan csinálod és fix törlesztős, alacsony thm-es kölcsönt veszel föl, akkor az infláció szépen behozza a kamatokat és simán jól jársz. Ráadásul előtörleszthetsz, amivel rengeteg kamatot megspórolsz. Ki tudod amúgy hozzavetőleg számolni, hogy anyagilag hogy jársz a kölcsönnel. Biztos, hogy sokkal kevesebbet buksz, mintha albérletet fizetnél. De persze a te pénzed, max jó jár veled a tulaj, akitől bérelsz.
2021. jún. 7. 23:19
 15/20 anonim ***** válasza:
Vegul mi lett veled, kerdezo?
2023. szept. 5. 10:49
 16/20 A kérdező kommentje:

Albizok még, egy 40-50 ezerrel a piaci ár alatt, mert régóta bérlem ugyanazt a lakást.

Van most nagyjából 30-31 millió megtakarításom, nagyrészt prémium állampapírokban. De most már "kicsit" kezdem unni ezt az albérlet dolgot, szóval úgy tervezem, hogy jövő év második felén beleugrok a lakás dologba. Valami budai, élhető méretű (45-55 négyzetméter), jó állapotú lakásra pályáznék majd, aztán meglátjuk hogy alakul. Egy 20 millió hitelt biztos felveszek, ha meg még kell hozzá pár millió, akkor annyit még a szüleim ki tudnak pótolni, bár ezt inkább elkerülném.

Arra számítottam, hogy az árak ha nem is csökkennek, de legalább stagnálni fognak, de valamiért már kezdem azt hinni, hogy ez Budapesten az én életemben már nem fog bekövetkezni, szóval minél tovább várok, annál nagyobb szívás lesz az egész.

2023. szept. 5. 12:52
 17/20 anonim ***** válasza:
Azert kerdeztem, mert ugye a nagy inflacio elott tettef fel a kerdest, nyilván az inflat te sem lathattad. De igy utolag nem banod, hogy akkor nem vettel valamit, amikor meg olcsobb volt a hitel, meg a negyzetmeter ar?
2023. szept. 6. 00:41
 18/20 A kérdező kommentje:

A fene tudja, szerintem jelentősen nem változott volna semmi. Most olyan hitelt kell választani, ahol hitelkiváltás esetén előnyösek a kondíciók, mert - gondolom - úgyse maradnak ekkorák a hitelkamatok, mint most és ha 20 évre veszed fel, akkor érdemes lehet kiváltani a későbbiekben egy olcsóbbal.

A négyzetméterárak magasabbak, cserébe a megtakarításom is majdnem 2x annyi.

2023. szept. 6. 11:27
 19/20 anonim ***** válasza:

". Most olyan hitelt kell választani, ahol hitelkiváltás esetén előnyösek a kondíciók"

Ezt hogy érted? Mi alapján szűrsz?

És hogy kétszerezted meg a megtakarításodat két év alatt?

2023. szept. 6. 15:23
 20/20 A kérdező kommentje:

"Ezt hogy érted? Mi alapján szűrsz?"

Hát nyilván ez a szerződés átbogarászását jelenti, nem lesz kint az xy lakáshitel ajánlgatós oldalon.

"És hogy kétszerezted meg a megtakarításodat két év alatt?"

Dolgoztam, nem éltem nagy lábon, félre tudtam tenni. A spórolt pénzt meg nem szórtam el hülyeségre.

2023. szept. 7. 15:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!