Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Osztatlan közös tulajdont...

Osztatlan közös tulajdont megakarom szüntetni, a másik tulaj elkezdte hirdetni az ő részét, normális ez?

Figyelt kérdés

Megmondtam a másik tulajdonosnak, hogy szeretném megvenni az ő részét, és egy fair árat ajánlottam neki, azért mert építkezni szeretnék, ő nem lakik az ő részén, de ahelyett, hogy elfogadta volna az ajánlatomat, feltett hirdetést az ő részéről, nagyobb összegért.

Lehet valami elfogadható (jogilag is értem) értelme annak, hogy ő meghirdeti az ő részét amikor már tudja, hogy én megakarom szüntetni az osztatlan közös tulajdoni viszonyt? Hiszen a potenciális új tulajdonos is megfogja tudni, hogy én megakarom szüntetni az osztatlan közös tulajdoni viszonyt.

A történethez hozzátartozik, hogy az ő része nem elég nagy ahhoz, hogy saját ingatlan helyrajzi számot kapjon a helyi szabályok alapján.

2021. máj. 24. 12:53
1 2
 11/20 xswerdy ***** válasza:
100%

felek közti használati megállapodás alapesetben öröklődik. Van sok gyakorlatilag társasházként működő épület, külön lakásokkal, ami nincs albetétesítve, jogilag nem társasház, hanem az egész épületben van tulajdoni hányaduk a tulajdonosoknak. Ha itt valaki eladja a lakását, természetesen nem mondhatja az új tulajdonos, hogy a használati megállapodás érvénytelen, kössünk újat, és ő egy másik lakásra tartana igényt, mint amit az használt, akitől ő papíron tulajdoni hányadot vett a házban. Ilyen esetben az eladó felelőssége, hogy átadja a vevőnek a megfelelő dokumentumot. És az adásvételi szerződésbe is bekerül, hogy a használati megállapodás értelmében melyik lakást jogosult használni a vevő. Egyébként a bankok is gond nélkül hiteleznek ilyen ingatlant.

Ha használati megállapodás van köztetek, akkor jogi úton nem tudod megszüntetni a közös tulajdont. Elővásárlási jogod viszont van. Ez annyit jelent, hogy te beléphetsz vevői oldalon a szerződésbe, azonos feltételek mellett.

2021. máj. 25. 10:17
 12/20 anonim ***** válasza:
Ezt a kinyilatkoztatást nem értem, hogy te meg AKAROD szüntetni az osztatlan közös tulajdont. Nem lehet így egyoldalúan. A másik nyilván a magasabb vételár miatt hirdet, ki akarja próbálni mennyit ér a tulajdona a piacon. Reméli többet annál, amit te ajánlottál. És hiába tudja meg az új vevő, hogy te meg AKAROD szüntetni az osztatlan közöst, ez neked egyedül nem fog menni. Ezért KÖZÖS. Mindkét fél beleegyezése kell a megszüntetéshez.
2021. máj. 25. 12:17
 13/20 anonim ***** válasza:
Mi osztatlan közös társasházban laktunk 77 lakással és mind a 77 tulajdonos aláírása és beleegyezése kellett az osztatlan közös megszüntetéséhez és a ház társasházzá alakulásához. Évekbe tellett, mert akik nem ott laktak, azokat is meg kellett keresni az ügyvédnek, mert egyetlen aláírás hiányában is érvénytelen lett volna az egész jogi procedúra. Előtte közgyűlés döntötte el, hogy át fogunk alakulni.
2021. máj. 25. 12:21
 14/20 anonim ***** válasza:
És társasházi alapító okirat készítése volt szükséges és így a lakások önállóak lettek, önálló helyrajzi számot kaptak.
2021. máj. 25. 12:24
 15/20 xswerdy ***** válasza:
100%
12: Bizonyos esetekben akár bírósági úton is ki lehet kényszeríteni az osztatlan közös tulajdon megszüntetését, így akár helyénvaló is lehetne, hogy a kérdező meg AKARJA szüntetni azt. De ha jól értem, itt egy olyan ház áll a telken, amiben két lakás van, a telkek is le vannak választva, ez egy két lakásos lakóépület, amit akár társasházzá is lehetne nyilvánítani. A közös tulajdon csak úgy fog megszűnni, ha az egyik fél megveszi a másik részét, akár úgy, hogy az egy harmadik személynek akarja eladni, és a tulajdonostárs az elővásárlási jogával él.
2021. máj. 25. 13:55
 16/20 anonim ***** válasza:

Osztatlan közös tulajdonból eladhatja a részét. Ami persze a vevőnek nem túl jó,mert ha 5 lakás is van,akkor is mindegyikből mondjuk legyen 50%od van.

Ha fel van osztva,épp most írtunk ilyen szerződést ügyvéddel,akkor jogutódlással rászáll a következő tulajdonosra.

Osztottnál kizárólagos használati jogod van ahhoz a tulajdonhoz,amit a szerződésben ügyvéd előtt aláírtatok,mint tulajdonosok. Ez száll rá az új tulajra.

Ha nincs felosztva akkor csak tulajdoni lap szerint is xyz helyrajzi számú telek/ingatlan 50%a száll rá. Konkrétan nem lesz ott,hogy mi az övé.

Nekem kézenfekvőbb megosztásit írni.

Szerintem az új tulaj is belemenne,ha nem te veszed meg mégsem.. az osztatlan tulajdonnak sok a hátránya,pl hitelt se vehetsz fel rá..

Mindenképp van elővásárlási jogod. Ha jól tudom 15 napod van lereagálni a majd kiérkező levelet,hogy te szeretnéd megvenni az adott telket vagy ingatlant.:))

2021. máj. 25. 23:48
 17/20 A kérdező kommentje:

11, 15 xswerdy:

"Ha használati megállapodás van köztetek, akkor jogi úton nem tudod megszüntetni a közös tulajdont."

Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben? Amikor ezt olvastam, lereccsent az állam. Nem azért, mert nekem szándékomban állt volna jogi úton megszüntetni, csak mert idáig az elmúlt 10 évben akármikor olvastam ebben a témában, ez az állítás soha nem merült fel.

Ez valami trükk, ami két, egymástól független törvény alkalmazásának az eredője?

Mert nem emlékszem arra, hogy ezt így olvastam volna az ingatlan törvényben.

Az viszont tény, hogy általában megállapodásnak, szerződésnek elég nagy hatalma van a jogban.

2021. máj. 27. 13:02
 18/20 xswerdy ***** válasza:

ha a bíróságtól kéred a közös tulajdon megszüntetését, akkor a bíróság ezt többféle módon teljesítheti:

1. a műszakilag és az ingatlan-nyilvántartásban megosztható ingatlanok esetében az ingatlan megosztását rendeli el

2. vagy kötelezi valamely tulajdonostársat a többiek tulajdoni hányadának megvásárlására (ez akkor lehetséges, ha a kötelezett tulajdonostárs erre hajlandó és képes)

3. árverést rendel el, és a befolyt pénzt tulajdoni hányad szerint elosztja

Mivel Ti az 1. pont szerint magatok megállapodtatok, így a bíróságnak nincs dolga veletek. Mindez akkor igaz, ha jól értettem, hogy a házban gyakorlatilag most is két lakás van, azok albetétesíthetőek lennének, azaz az ingatlan-nyilvántartásban is megosztható lenne az ingatlan. Ha ez egy üres telek, és - ahogy fent írtad - a kisebb önmagában nem felel meg a hatályos szabályozási terv szerinti minimális telekméretnek, akkor más a helyzet.

2021. máj. 27. 14:11
 19/20 A kérdező kommentje:
#18 xswerdy: OK, köszönöm a válaszaid és mindenkinek köszönök minden tanácsot.
2021. máj. 28. 19:46
 20/20 A kérdező kommentje:

11-es válaszoló: azt írtad hogy "Ha használati megállapodás van köztetek, akkor jogi úton nem tudod megszüntetni a közös tulajdont."

Most jöttem rá, hogy erre a kérdésemre korábban elfelejtettél válaszolni. Mármint arra, hogy miért nem lehet jogi úton megszüntetni a közös tulajdont? Mi erre a jogi alap?

Tehát megfordítom a kérdést: Ha valaki azért száll be egy osztatlan vagy osztott közös tulajdonú ingatlanba, mert tervei vannak annak teljes felvásárlására a jövőben, akkor akár ne is tegye, ha bármelyik résztulajdonos ragaszkodik használati szerződés megírásához, illetve ha már van használati szerződés, ami öröklődik a jogutódokra, akkor szintén nincs értelme beszállnia egy tulajdonosi kapcsolatba?

2021. júl. 13. 09:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!