Aki lakott ikerházban, milyen volt? Hasonló mint lakásban
vagy azért kicsit jobb?
Van akinek arany középút, van akinek senki földje. Én mondjuk sorházban laktam (elől-hátul saját kert minden házhoz tartozott), és azt tudom mondani, hogy a lakásnál mindenképpen jobb. Van saját kert (ennek minden előnyével és hátrányával), van saját bejárat, általában a garázs a házból nyílik, nem kell közös helységeken át járkálni. A szomszédokat lehet valamennyire hallani, de aki lakott lakásban az tudja, hogy általában a leghagosabb a felső szomszéd mászkálása, bútortolgatása, húskloffolása stb, az meg itt nincs. Szóval összességében nekem jó volt, kérdés hogy mik az alternatívák? Mert a lakásnál sokkal jobb, de csak akkor költöznék újra ilyenbe, ha a "sima" családi házhoz képest valami komoly pluszt ad. (vagy jóval olcsóbb, vagy ugyaannyiért nagyobb, korszerűbb stb.) Csak azért mert szebb a színe, és jobban tetszik a kerítés, vagy ugyanolyan ár mellett 4 négyzetméterrel nagyobb, nem érdemes ikerházat választani egy különálló családi házzal szemben.
2021. máj. 18. 13:56
Mi nem klasszikus ikerházban lakunk, hanem 2 szintes ház, az emelet külön bejáratú lakás, meg az alsó szint is. Miénk a felső, de a kert az közös.
Folyamatosan grillezünk, van privát szféránk, lefektettük hogy ki melyik részét használja a kertnek, stb, tök jó, eddig nem volt gond.
2021. máj. 18. 14:07
Lakástól ezerszer jobb ott minden oldalról zajolnak és nem vastag téglafal van (panel),persze az is számít milyen az ikerház.
Mi nem is látjuk az iker szomszédot mert a kert nem kerítéssel van választva hanem ott is épület van.
Egy szoba van,a legbelső ahol halkan hallania szomszédot,ha húznánk egy jó szigetelést semmit se hallanánk. Ennyi.
2021. máj. 18. 14:26
Ha hasonló áron önálló családi házat is kapsz, akkor semmi esetre se vegyél ikret.
A lakásnál nyilván jobb egy fokkal, de az önálló cs. háztól fényévekre van.
2021. máj. 18. 14:47
#4igen, így van. #2 vagyok, mi is csak azért vettük így, mert baromria olcsó volt házhoz képest, így panaszra okom nincs.
2021. máj. 18. 14:54
#4 vagyok.
Az utcánkban van egy ikerház és állandó nézeteltérésben vannak egymással a tulajok. Az egyik "csak" nyugalomban lakni szeretne, míg a másik fél jóval tehetősebb és unalmában állandóan kitalál valamit, hogy mit csináltassanak meg újra a házon, holott semmi szükség rá mert még kb. 10 éves az egész ház.
Pl. festessék át kívülről valami divatosabb színre, vagy cseréljék le az esőcsatornát dizájnosabbra, meg a kerítésre is kitalált valamit újabb burkolatot legutóbb. stb...stb...
Szóval jobb egy önálló ház.
2021. máj. 18. 15:04
Lakni nem laktam benne, de több ikerházat is megnéztünk. Illetve az egyik sorház volt, de első ház szóval csak egyik oldalról volt szomszédja. A kert, a privát szféra mindenhol megvolt: kerítéssel, bokrokkal, esetleg valamilyen fallal el voltak választva a kertek. Többszintes ikerházakat néztünk, mindegyiknél a lépcsőház volt a közös fal mentén. 2 olyan volt, amire ajánlatot is tettünk volna szívesen: ezek a megnézett családi házakhoz képest sokkal korszerűbbek voltak, és nagyobbak, nem pár nm-mel hanem egy komplett szinttel (belső 4 szintesek voltak), plusz a fűtésrendszer is korszerű volt, ez nálunk fontos mert télen terveztünk költözni, nem egy fűtésrendszer cserével szerettük volna kezdeni. Árban megegyezett a családi házakkal, max nagyon minimális eltérés volt, ami számunkra elfogadható volt a korszerűség miatt. Végül egy másik városban találtunk ugyanazért az árért ugyanolyan korszerű családi házat, igaz nem nagy telekkel, így végül azt vettük meg.
2021. máj. 18. 15:06
8/11 A kérdező kommentje:
olcsóbbnak nem olcsóbb, mint egy egyedülálló ház, de teljesen új építésű. Ami az előnye, hogy készen van, be lehetne költözni (persze hitel intézés után)
viszont a szomszédtól tartok én is
Én biztos nem költöznék ikerházba. Lehet hogy a társasházi lakástól jobb (nem vagyok meggyőződve róla), de az önálló családi házhoz képest a (minimális) árkülönbségen túl csak hátránya van. Szerintem a semmire sem jó katergória, vannak szomszédok, még ha nem is annyira hallhatóak, de árban közel egy rendes családi ház, és minden azzal járó macera (pl. kert és ház előtti utcarész karbantartása) megvan. Szóval a negatívumokat a lakásból és a családi házból is "összesíti", az előnyöket meg nem annyira. Igaz hogy a lakásban is (mégjobban) hallhatóak a szomszédok, kevésbé van meg a privát szféra, de ott az alacsonyabb vételáron kívül ezt sok más is ellensúlyozza (nem neked kell a kerttel szórakozni, nem kell kivini állandóan a kukát időre hanem bármikor leviheted a szemeted a közös hulladéktárolóba, nem neked kell nagyonn felújításokat pl. tető, külső falak intézni stb). SZóval ha valaki lakásba megy, az érthető, mert az "egyszerűbb". Az ikerháznak viszont az hangyányival alacsonyabb költségen kívül nulla előnye van a családi házakhoz képest.
2021. máj. 18. 15:29
Én egy kicsit más oldalról közelítem meg a dolgot:
A lakások 99%-a albetétesítve van (társasházzá van nyilvánítva), míg az ikerházak/sorházak 99%-a osztatlan közös tulajdon. Utóbbival tud lenni probléma rendesen, nem is részletezném. Egyébként pártatlan vagyok, mindkettőből ki lehet fogni nagyon jókat (akár jó áron is). A legtöbb dolog amúgy az építés minőségén áll vagy bukik...
2021. máj. 18. 22:33
Kapcsolódó kérdések: