Igaza van a szomszédnak, és beperelhet?
A szomszéd egy büdös bunkó. Ezt a süket dumát mindig bepróbálják, hogy az elhunyt ezt ígérte, meg azt nekem adta, stb...
A lényeg, hogy a tulajdoni lapon ki a tulaj, annak a területén van a fogyasztásmérő? Be kell menni a szolgáltatóhoz, vinni az örökléssel szerzett ingatlan tulajdoni lapjátt(nem árt a halotti biz. sem)és átíratni a nevedre az órát. A telefonodon legyen több fénykép a számlapról, az óra környezetéről.
Ekkor új szerződést kötnek veled, amiben már a szomszéd nem szerepelhet. Tiltja a törvény a villanyáram továbbadását is. Nincs semmiféle szomszédjog. Vezesse be fővonalon az ő házába a sajátjogú villanyt.
Arra ügyelj, hogy csak regisztrált villanyszerelővel dolgoztass. Meg arra, hogy a szomszéd ne zsírozza le a szerelőt.
Ha kijön a szolgáltató, az úgyis levágja a szomszé illegálisnak minősülő vételi lehetőségét. Sőt, lehet, hogy mérőt is cserélnek. Akkor mindenképpen legyél ott, mert a szomszéd akár megbuherálhatja a mérőt, aztán mehetsz a böribe
Szomszédnak eszébe nem jutott megvenni az ingatlant tőletek? Számára a legjobb megoldás az lenne, na meg számodra is. Azért nyugtass meg, hogy ez nem egyből így indult, hogy Ti kimentetek a telekre és mondtátok a szomszédnak, hogy figyelj ez a műsor eztán megszűnt api, mert eladjuk a telket, leváglak a madzagról, jobb ha tudod...
Nem befolyásolható volt a mama, hanem az még egy más világ volt, amiben Ő felnőtt és élt, ennyi... Nem volt ügy az ilyesmi, mindenki maradt ott, ahol először sátrat vert, egy életre terveztek emberek, minden lazább volt, nem csak a szomszédok voltak barátok, hanem az egész utca/környék, átjártak egymáshoz mert volt idő, mert nem volt megannyi f-szság ami azt elcs-szné... A helyzet viszont volt annyira sz-r, hogy azért segített mindenki a másiknak, mert tudta, hogy azt visszavárhatja és tudta azt is, hogy arra szüksége lesz.
Első körben én úgy gondolom, hogy meg kell beszélni a szomszéddal azt, hogy ezt a problémát meg kell oldani. Te nyilván nem tudod finanszírozni azt, hogy nekik egy új mérési hely épüljön ki, és értse meg, hogy a mamával állapodott meg erről és a mama meghalt. Elő lehet adni úgy, hogy ha Mi költöznénk ide, tőlem aztán maradhatna így, mert mégiscsak szomszédok megbíznak egymásban, de elakarjuk adni a telket, mert nincs rá szükségünk, így viszont nem adható el, ezt értsd meg. Azonban addig nem megyek az E-onhoz, hogy kössék le, amíg nincs áramotok, mert nem akarom, hogy ebből kellemetlenség legyen, de kérlek mielőbb oldjátok meg az új vételi helyet. Az alsó szomszédnak a telke egyébként utcával határos telek? Kiköthető az utcára vagy csak a telketeken keresztül köthető ki? Mert ha az utóbbi, akkor nagyon is érdeke, hogy jóban legyen veled, ugyanis erre szolgalmi jogot kell adjál, hogy ezt megtehesse! Ezt is belehet mondani ilyen esetben, hogy én nem állok útjába a dolognak, adok szolgalmi jogot a méretlen vezetékre, de ezt mihamarább kell intézzük, még az eladás előtt, mert az új tulaj már nem biztos, hogy adni fog, addig intézzük, míg én vagyok a tulaj!
Figyelj, én nem tudom hogy zajlott le ez a beszélgetés köztetek, hogy már perről van szó, ezért kérdeztem rá, de minden az előadáson múlik, minden! Az, hogy valaki perrel fenyegessen, ahhoz úgy kell hozzászólni a másikhoz, egyébként nem jogos a per. Ha az áram így működött, akkor az eladás? Na az hogy történt? :) Biztos az övé az a telek? Van egyáltalán kerítés? Az jó helyen van? A térképen látszik egyáltalán, hogy a telek újra lett osztva? Ezeket is tisztázni kell eladás előtt. Mert régen aztán lett úgy eladva a kert alsó fele, hogy figyelj szomszéd, nem kell ez neked, mert én már nagyon unom? DE! Adsz ... forintot, tied. OK. Kifizette, s megállapodtak abban, hogy itt a határ a diófánál, na igyunk valamit.
Nem hiszem, hogy neked úgy kell már bemutatkozni, hogy azonnal rosszban vagy azzal a szomszéddal, akivel nagymamád nyilvánvalóan nagyon jóban volt, ha egyszer 1. eladta nekik ezt a telket, 2. biztosított nekik áramot és működött közöttük ez így, bizalmi alapon, hogy mindig kifizette neki az összeget.
Ez egy undorító stílusú ..gány.
Nem kapcsoltuk le az áramot, szóltunk neki kezdje el megoldani az ügyet. Ő azt mondta nem hajlandó az új mérő felszereléséért fizetni, ami szerinte 6-700 ezer, oldjuk meg mi, vagy beperel ha lekapcsoljuk az áramról.
Értem, most már tisztázódott miért fajult ez el ennyire.
Ha 3 fázist szeretne, akkor valóban akár lehet magas ennek a költsége, de az nagyon sok, amit mondott neked. A szerelés költsége kb. 100-120 ezer forint körül alakul, de lehet ennél drágább is, olcsóbb is, viszont fél millióhoz ez az összeg nem is közelít, 1x32A-ig szól a támogatás, addig ingyenes, ha elég neki 1 fázis, akkor ennyiben meg is állt a történet, a szolgáltató ingyen köt rá, azért nem kell fizetni, maximum akkor ha a méretlen szakasz hossza meghaladja a 60 métert (ha pl. az az eset áll fönn, amit írtam, hogy csak a telketeken keresztül lehet betáplálni), ha nem elég és kér mondjuk 3x16A-t (nem tudom most mennyi van, ezt Te tudod), akkor abból a 2x16A teszi ki a 32A-t, addig ingyenes, azaz 1x16A-t kell kifizetnie a szolgáltatónak, 1A 4500 forintba kerül, azaz 72.000 Forintot kell fizessen a szolgáltatónak. Így az összeg közelíthet, vagy át is lépheti a 200 ezer forintos költséget, ha 3x20A-t kér, akkor 126 ezret fizet a szolgáltatónak a költség 250 ezer forint körül alakul. Azért járkál át, mert feltételezem nem elég neki az, ami van, emiatt leold a biztosíték, de állhat fenn olyan helyzet, hogy a 3x16A nem elég, de az 1x32A meg elégséges. Ugye a 3x16-nál fázisonként 16A-ed van, ha van két fogyasztó ami együtt fogyaszt 18-20A-t és azonos fázison van, akkor az nem elég, de ha 1x32A van, akkor azon bőven "elfér". Ezt a szomszédnak kell tudni, nem neked, mindenesetre az ár a negyede annak, amit mondott!
:) Próbálkozik, ne foglalkozz vele. Adj neki egy időpontot, őszig oldja meg, nyár van, nincs fűtésszezon, spóroljon vagy vegyen fel kölcsönt. Még a 120 ezret se tudja a többség zsebből fizetni, szóval nem hogy perköltség. Dehogy fog perelni... Ha őszig nem oldja meg, akkor bemész a szolgáltatóhoz és szerződést bontasz velük, de azzal tisztában kell lenned, hogy ez az ingatlan árát csökkenti, hogy nincs benne áram. Visszakötni nem lehet, csak mérőórahely szabványosításával, ekkor az új tulajra vár az a költség, amit fent vázoltam, ha ezzel minimálisan tisztában van az új tulajdonos, akkor ezt kvázi Te fizeted meg.
A jelenlegi állapotban nem vagyok jogász és ilyen ügyem eddig nem volt, de mivel a mérőóra a mamád nevén volt és a te neveden lesz, azaz Te vagy hivatalosan a fogyasztó, így szolgalmi jog még elbirtoklással sem alapítható, azaz véleményem szerint pernek nincs értelme. Akkor volna, ha az óra az Ő nevén lenne, akkor volna, ha az óra nála lenne, de a telkeden keresztül haladna át földben vagy oszlopokon a vezeték stb. Mindezt akkor kérhetné, ha legalább 15 éve azt úgy használja. Akkor nem köthetnéd le, és akkor sem, ha arra szolgalmi jog lett alapítva, hivatalosan, a földhivatalban bejegyezve, akkor történhetett volna ez tavaly is, Te neked tűrnöd kell, hogy a nyomvonal a telkeden keresztül halad. DE így, ez véleményem szerint nettó lopásnak minősül, ugyanis ahogy mások is írták az áramot tovább nem adhatod. Ha egy órán vagytok, akkor minden szolgáltatói díj feleződik, ilyet pedig nem lehet csinálni! Ezért pedig Te vagy a felelős, téged vonhatnak ezért felelőségre, mert Te neveden van (lesz) a mérőóra. Ezért nem lehet ezt annyiban hagyni, hogy majd az új tulaj megoldja, ezt tisztázni kell a szolgáltatóval, még most, eladás előtt.
az egész eléggé zavaros. A villanyóra tulajdonosa nem a nagymamád (illetve most már az örökösei), hanem a szolgáltató. A szomszéd pedig a felhasználó. És ha jól értem, az óra viszont fizikálisan a ti ingatlanotokon van. Ettől természetesen nektek fizetési kötelezettségetek nem keletkezik, akkor sem, ha ő nem fizet.
Tehát a két ház teljesen külön helyrajzi számon szerepel? Nem is albetétek, mint egy társasház? Akkor elég furcsa, hogy az órája nálatok van. Természetesen simán nem vághatod le, meg nem is kapcsoltathatod ki az áramot, hiszen nem te vagy a fogyasztó. Első körben a szolgáltatónál érdeklődnék, hogy mi a megoldás, (az ingyen van, szemben az ügyvéddel, amire még később sor kerülhet).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!