Magyarországon az átlag medián fizetésből soha életben nem lehet saját ingatlanom?
Havi kajám 45000 Ft.
Lakhatás 0 Ft mert szüleimmel élek de 10000 Ft rezsi hozzájárulást kérnek havonta.
Internet+tisztálkodáshoz szükséges dolgok+szórakozás havonta összesen 20000 Ft.
Ezekután marad 150 ezrem amit szinte mindig teljesen félreteszek de még így is hogy nem élek semmit évek óta gyüjtök egy utolsó 30m2 patkánylyuk is elérhetetlen álom.
8 millióval nem reális családiházban gondolkodni, egyedülállóként. A 40 millás házhoz, 32 millió hitel kellene, ha semilyen támogatásra nem vagy jogosult. Az rengeteg sok pénz, olyan jövedelemhez ami neked van. Egy életen át törleszthetsz és bármi történhet, sokaknál szokott is.
Sokkal reálisabb egy kis használt lakás, valami egyszerűbb környéken. Aztán onnan lehet tovább lépni, apránként.
#8: "Csak gondolom ez nem a mostani ingatlanpiaci helyzetben történt."
Hát kivel múltidőben írtam, nem.
De egyebként én pont a 2008-as válság előtt nem sokkal kezdtem dolgozni, ne hidd, hogy akkor jobb volt a helyzet. A fizetésem fele elment volna lakhatásra, ezért haverokkal laktam még évekig. A spórolós évek alatt nem volt ám fesztiválka, taxizás, meg aperolspricc a dunaparti teraszon.
Közben nem csak az ingatlanárak emelkedtek, hanem a fizetések is.
Több haverom is van, akik most vágtak lakáshitelbe, két szélső érték: az informatikusnak elég volt 3 év az egyetem után egy pesti külvárosi panelhoz, annak aki meg átlag alatt keresett, kellett 6 év gyűjtögetés egy 3 szobás budai panellakáshoz a nőjével együtt.
12: Hát ha neked egy belvárosi társasházi lakás nem élhető, akkor nem.
Én Budapesten, Debrecenben és Hajdúszoboszlón nézegetem a 25 M alatti ingatlanokat, elég nagy kínálat van fullfelújítottból vagy újépítésűből is.
#13: Az utóbbi 5 évben az ingatlan árak elszakadtak a keresetektől drasztikusan, szóval igen, könnyebb volt régebben. Nekem is könnyebb volt 5 éve, amikor megvettem a lakásomat, mint most kertes házra cserélni. Az utóbbi időben gyorsabb ütemben növekedtek a kinézett területen az árak, mint a fizetésem, pedig az is átlag felett változik
#16: igen erről szól a hitel alapú gazdaság. Egyszer fent, egyszer lent.
Csak szólok, hogy 2007-ben 115 ezer volt a nettó átlagkereset, és akkor 15-20M volt egy nem gettó helyen levő lakás.
Most 270 ezer a nettó átlagkereset, és ugyanazok a lakások 30-45M-ért kelnek el.
A hitelkamatok is most nagyon alacsonyak.
#17: Azzal azért vitatkoznék, hogy a hitelgazdaság erről szól-e, de hagyjuk.
20.000.000/115.000/12 = 14,5 év egy lakás árának összerakása
45.000.000/270.000/12 = 14 év egy lakás árának összerakása
Csak ugye azt tudjuk, hogy a KSH szerinti átlagbér nem fedi a valóságot, a medián ennél alacsonyabb, tehát az emberek jóval kisebb részének van lehetősége ugyanolyan feltételek mellett ingatlanhoz jutni. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt 30 év hitelezési folyamatai miatt a lakosság már el van adósodva, így az induló tőkét, családi támogatást sem tudják annyian a gyereküknek adni.
#18: A hitelgazdaság az eladósítasról szól, illetve az az az első fázis.
Most megint jön a nehány éves "kisemmizős" szakasz, amikor az adósok eddigi munkájának értéke jórészt átvándorol a nagytőkésekhez.
Majd ennek a szakasznak a végén lehet megint olcsón ingatlanhoz jutni, ahogy 2011 körül is volt egy ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!