Budapesten melyik kerületben érdemes lakást vásárolni?
"Telekadó, építményadó, kommunális adó.
Ezeket nevezi a köznyelv összefoglalóan (de a jog is) ingatlanadónak."
Nem, óriási tévedés. A hétköznapi nyelvben ingatlanadónak hívott adónem valójában az ingatlan értékesítése során keletkező adófajta, melyet az eladó fizet meg.
Ne keverd össze a fenti 3 adónemmel, és ha már adóról beszélünk, akkor ne legyen a köznyelvi megfogalmazás a mérvadó, mert ilyen tévedésekhez vezethet, amikről te is írsz.
Ők például ezt értik "ingatlanadó" alatt:
És még sok más hasonló oldalt is belinkelhetnék.
Szóval csak óvatosan azzal, hogy a köznyelv mit tart annak.
"Az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az ingatlanra kivetett adóterhet. Ez lehet építményadó, telekadó vagy kommunális adó"
Lehet, hogy páran ezeket "ingatlanadó"-nak nevezik, de jogilag nincs ilyen fogalom, ahogy előttem is írták.
11: Jó, akkor nézd meg az itteni fórumozók nyelvezetét a linkeken, amiket írtam. Mindenki ezeket érti ingatlanadó alatt, tehát ezekre értettem én is.
Különben a főiskolán is így tanultuk. (Helyi) ingatlanadó ez a 3 van, ami magánszemélyeket érint.
Még sose olvastam sehol, hogy az eladásnál keletkező adót ingatlanadónak hívta volna bárki, pedig sokat fórumozok itt.
Mindegy is, ki mit minek nevez, a célom az volt, hogy ne hagyja ki a kedves vásárló a számításból, hogy akár évi félmilliókat is fizethet az önkormányzatnak azért, mert valahol vett egy nem is nagy ingatlant.
Budapesten melyik kerületben érdemes ingatlant vásárolni?
Attól függ milyen célra, így elég nehéz válaszolni.
Mostanában leginkább a XIII. és a XI. kerület a legnépszerűbb amennyire én látom. Nagyon fejlődött mindkettő, ennek mértén az árak is nagyon magasak.
Felső középosztálybelieknek már inkább csak az I-II-V-XII jöhet szóba.
Aztán vannak külső kerületek, itt nyilván jóval alacsonyabb az ár. Amikor javul a tömegközlekedés, akkor itt is várható jelentősebb áremelkedés, ahogy a XI. kerület is a metró megépülte után lett rehabilitált és szálltak el az árak.
Kompromisszumos megoldások Budán a III. és Pesten a XIV. kerületek lehetnek még. Ezek is jó kerületek, jó kapcsolatokkal és egy fokozattal olcsóbbak a fent említett két sláger kerületnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!