Vennétek ebben az esetben házat?
Egy felújitandó házat szeretnénk venni, sajnos most eladóvá vált ezért addig nem jön össze annyi pénz hogy készpénzben fizessünk, hitelt kell felvennünk.
5 millió forint, 5.5 évre, nagyon aprázva haladnánk a felújítással és csak kb 3 év múlva tudnánk beköltözni, mivel körülbelül évente sajnos 3 millió forintnyi pénzt tudunk össze gyűjteni! Van egy lányunk, nélkülözni nem nagyon szeretnénk de szeretnénk majd neki egy saját szobácskát mire iskolába megy de értelemszerűen nagyon megkell szorítanunk magunkat.
Belevágnátok?
30 körüliek vagyunk, sajnos már ígyis nagyon kicsúsztunk szerintem.
Sztem ti már átestetek a ló túloldalára, de azért néhány kérdés:
- miért 5,5 évre akartok felvenni hitelt, amikor elérhető 10 vagy akár 20 éves futamidő is?
- mennyi az önerő?
- ha évente 3 milliót tudtok gyűjteni gyerek mellett, akkor jó a jövedelmetek, de akkor meg miért nem vesztek fel normálisan annyi hitelt, amennyire szükségetek van? Évi 3 millió az havi 250 ezer, sokan csak álmodnak ilyen megtakarításról
- a fentieket mérlegelve ha plusz szobát kell építeni a házhoz, miért nem most lépitek meg? A gyerek már megvan, meg ha feltételezem, hogy most nulla éves, akkor is 6-7 év múlva legkésőbb esedékes lenne egy újabb építkezés/felújítás
- ha csak felújítandó, miért ne lehetne beköltözni? Vagy ha jelenlegi állapotában lakhatatlan, miért nem kerestek inkább másik házat?
- 30 évesen már van egy gyereketek és ingatlanvásárlás előtt álltok, mégis hol csúsztatok ki az időből??? Mások ilyen idősen még javában a szülőkkel élnek...
- ha van gyereketek is, miért nem éltek a felújítási támogatással, babavaroval, stb?
Komolyan nem tudom eldönteni, hogy ez a kérdés komoly-e vagy csak vmi nagyon szofisztikált trollkodas.
Az a baj, hogy 2008-ból sokaknak annyi maradt meg, hogy a hitel az ördögtől való, és nem szabad felvenni, mert tönkretesz. Pedig azokkal a biztonságos feltételekkel (forint alapú, fix kamat, törlesztő a jövedelem x%-át nem haladja meg, stb.), amik már kötelezőek is jóideje egyáltalán nem olyan veszélyes dolog, és az átlagember enélkül kb. nyugdíjas korára juthat csak ingatlanhoz. A lányotoknak viszont most kéne a szoba, nem mire egyetemre megy...
Szóval én azt javasom, hogy vegyetek fel nagyobb összegű, mondjuk 20 éves futamidejű hitelt. Ha készvagytok a felújításokkal, vagy javul az anyagi helyzetetek, akkor még mindig előtörleszthetitek bármikor...
#4 ráadásul már sokszor kötelező a hitelfedezeti biztosítás is.
Épp most kötöm az enyémet, 25 évre, 10 évig fix fogyasztóbaráttal, 3,2% kamattal. 30 éves vagyok és egyedülálló, szóval nem értem a kérdező miért agonizál ennyit.
Szóval nem, én ebbe nem vágnék bele. Abba vágnék bele 30 évesen ilyen családi állapottal, hogy 20-30 éves futamidőre, baráti kamattal és biztonságos konstrukcióval vásárolok egy élhető, azonnal költözhető, nem pénznyelő ingatlant.
Én alapból rizikósnak látom a Csok és társait ( fel sem venném ), azonban ha van egy gyerek már vagy legalább egyet szeretnétek biztosan akkor a babavarón elgondolkodnék. Egy gyerek után , ha jól tudom , már kamatmentes hitelként funkcionál ( ha 1 gyerek után legalább már a kamatokat elengedik már az is szuper )és olyat a piacon ugye sehol sem kapsz. 100 ezreket lehet vele spórolni a piaci kamatozású hitelekhez képest. Persze nem vagyok banki ügyintéző járhatok utána.
.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!