Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Szerintetek megéri ilyen...

Szerintetek megéri ilyen házat venni?

Figyelt kérdés

A jelenlegi ingatlanárak mellett, lassan de biztosan elengedhetjük párommal a saját ház tervét. Talán egy utolsó esély a következő ház: Adott egy hatalmas telek, rajta 4 ugyanolyan nettó 95 nm-es házzal, egyenként 600 nm-es kerttel. A látványtervben bokrokkal vannak elkerítve a házak, de gondolom lehet oda normális kerítést is húzni, hogy ne lássanak át. Szerintetek megéri ilyen házat venni? Őszintén már nagyon elegünk van a panelből, szeretnénk kiköltözni, mivel mindketten kertes házban nőttünk fel, illetve mivel gondok is vannak a felső szomszéddal nyugalmunk nem igazán van. (A szomszéd mindenhol változó tényező ezért sem gondolkozunk lakásban már.)

Kicsit aggódok, hogy jogilag vajon hogyan lehet ez az elosztás megoldva? Osztatlan telket nagyon nem szeretnénk venni.

A másik ami miatt aggódunk az a zaj és a szomszédok közelsége. A normál kertes ház zajai, pl. flex, kutya, fűnyírás, kerti parti nem zavar minket, nem tanyára szeretnénk költözni. Szerintetek megéri ilyen házat venni? Lassan már semmi másra nem lesz pénzünk, mert 30-40 millió hitelt nem szeretnénk felvenni, és a (szerintünk) nagy alaptőkénkkel valószínűleg kitörölhetjük a fenekünket úgy elszabadultak az árak...

2021. jan. 25. 14:38
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Az ilyen házak nagyon gyakran osztatlan közös tulajdonú telekre épülnek. Mert így kijátszható a hész és a rendezési terv is többnyire. Meg jóval olcsóbb is a telek papírozása.

Viszont lesz egy használati megosztási szerződés, ami majdnem olyan mintha külön helyrajzi számod lenne. Úgy tippelem lesz egy közös bejáró, ami már kerítésen kívül lesz. Legalábbis ez a normális ilyen esetben.

A közművek általában a telek elején vannak csoportos mérőhelyes kialakítással, de vannak kivételek. Méretlen közmű nem haladhat át magán területen, szóval ha közterületről megoldható a bekötés akkor a mérő órák mindenki saját telekrészén lesznek. ha nem akkor pedig marad a csoportos mérőhely külön órákkal, mint egy lakásnál.

600 m2 szerintem elegendő, a sajátom is 660 m2, mindennek van hely. A kertszomszédnak is ekkora van, ő sem nyafog miatta. a mellettem lévő egyiknek 1200, a másiknak kb 700 m2 a telke és még a szembe is laknak mindenhol. A szembe szomszédtól egy 1 sávos út választ el, ahol már járda nem férne el sehol. Szerintem nyugis környék pedig falu központban van. Arra akartam ezzel kilyukadni, hogy nem biztos hogy neked ott rosszabb lesz a helyzet mint nálam. Pedig itt mindenki külön helyrajzi számra épült.

2021. jan. 26. 10:43
 12/13 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, amit a 9-es hozzászólásodban leírtál, annál kismilliószor jobb döntés egy ilyenbe költözni! Az a 600 négyzetméteres saját telekrész meg nagy ritkaság. Legalábbis itt nálunk az megy, hogy egy 600-700-as telekre építenek egymás mögé három házat... 200 négyzetméternél nagyobb telekrész errefelé aranyat ér az ilyen újépítésűeknél :(
2021. jan. 26. 22:15
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Nekem inkább az újépítésűvel van gondom. Szerintem néhány vállalkozó borzasztó silány minőségű sz*rt önt egy-egy településre mostanában. Mellette tudja kit kell megkenni, hogy idő előtt használatbavételit kapjon az ingatlan.

Megnézném a cégjegyzékben a vállalkozót, akár e-beszámolón is. Mióta létezik, milyen bevételei vannak, kérnék referencia házakat a környéken, amiket meg lehet nézni és legalább 5-10 éve állnak. Akár be is csöngetnék egy-két helyre megkérdezni mi a véleményük, bármennyire is hülyének néznek és akkor még mindig nincs garanciád semmire, csak jó szájízzel mehetsz bele a buliba.

A másik probléma, hogy a vírus időszak kezdete óta megállt az ingatlanpiac. A kóklerek egy része likviditási hiány miatt nem tudja teljesíteni a szerződéses feltételeket, befejezni a házakat újabb befektetett tőke nélkül.

Ha osztatlan közös, akkor nagyon meg kell nézni a jogi viszonyokat, minden közmű rendben van-e, hol futnak? Az én ingatlanomon megy át az összes? Vagy az enyém megy át két másikon? Esetleg van egy közös használatú út kialakítva, ott megy mindenkié? A közös használati szerződést intézi a kivitelező, vagy nekünk kell a többi tulajdonossal végigverni egymáson? Enélkül biztosan nem mennék bele, mert csak vita lesz pl. egy csatorna dugulásnál, hogy ki állja a költségeket. És akkor még nem is nagy bajról beszéltünk. :)

A 600 nm-es telek szerintem egyébként kifejezetten jónak számít, ha külön álló házak, akkor főleg. Szóval ez alapvetően így még kedvező is.

Esetleg érdemes egy kicsit arrébb nézelődni.

2021. jan. 27. 10:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!