Mit jelent az “osztatlan közös tulajdon” egy több
lakásos társasház esetében?
Figyelt kérdés
Gondolkodom lakás eladásban.
Találtam a közelben - pár házzal odébb - egy hasonló eladó lakást mint az enyém (kiváncsi voltam milyen áron mennek). Az volt a hirdetésben, hogy osztatlan közös tulajdonban van (társasházi lakás). Ez mit jelent eladás szempontjából?
Az adásvételnél csak annyit, hogy a többi lakónak elővételi joga van az eladó lakásra. Tehát alá kell írniuk egy papírt, hogy azon az áron - amint te megveszed - ők nem akarnak élni elővételi jogukkal.
2021. jan. 22. 12:10
2/15 anonim válasza:
Nem egy számból áll a telek, vagy ház helyrajzi száma, hanem van utána egy per "/" és minden lakáshoz van egy szám,pl. 3245/3. Elővételi jogról nem tudok, csak garázs esetén ilyen lakásoknál, mert ott két lakáshoz tartozik egy garázs. Barátnőmnél van ebből pont vita a szomszéddal.
2021. jan. 22. 12:26
3/15 anonim válasza:
2-es válaszomat folytatva, alapvetően minden emeletes-társasház így van bejegyezve a földhivatalnál, csak nem írják be a hírdetésekbe.
2021. jan. 22. 12:30
4/15 anonim válasza:
Nincsenek albetétesítve a lakások, tehát nincs külön helyrajzi száma a lakásoknak. Mindenki tulajdonosa az egész háznak, és általában használati szerződésben van megállapítva, hogy ki mit jogosult használni. Adásvételkor a többi tulajdonostársat elővásárlási jog illeti meg, társasháznál ilyen nincs.
2021. jan. 22. 13:17
5/15 anonim válasza:
Vagy csak a lakás van osztatlan közös tulajdonban, nem az egész ház? Akkor csak annyi, hogy több tulajdonosa van, pl. házastársak, testvérek, ilyesmi.
2021. jan. 22. 13:19
6/15 anonim válasza:
Én olyan társasházban lakom, ami több családiház összeépítéséből készült, sorház. Anno ezt lakószövetkezetet alapítva építették a tulajok a 70-es évek közepén, és pár éve átminősítették tarsasházzá.
Két ilyen sorház van egy helyrajzi számon, és a telek osztatlan közös tulajdonban van, a helyrajzi szám pedig vakahogy így néz ki 1274/2/4/A.
De alapvetően bárki eladhatja megveheti, a többi lakónak semmi beleszólása nincs.
Üdv:2-es
2021. jan. 22. 14:15
7/15 anonim válasza:
De a tiétek társasházzá lett alakítva. Amit kérdező írt ott ez nem történt meg. Sose vennék ilyet.
2021. jan. 22. 14:45
8/15 anonim válasza:
Előtte, meg mikor megvettem, lakószövetkezet volt, de akkor sem számított semmit. Semmi közös ügyünk nincs, se közös kassza, se közös képviselő.
Érdemes megnézni a tulajdoni lapot azon mi van. Ügyfélkapun ingyen letölthető.
2021. jan. 22. 15:10
9/15 A kérdező kommentje:
Az a ház, amiről írtam normál, 4 emeletes, több lakással és több lépcsőházzal.
2021. jan. 22. 15:34
10/15 anonim válasza:
Kérdező!
A 4-es válasza az igazi.
Ha a lakások nincsenek külön albetétesítve, akkor az ilyet megvenni jó eséllyel öngyilkosság, öntökönlövés formájában.
(Pl. mi van ha az egyiket valamiért árverezik az "osztatlanban"?)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!