Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Az olcsóbb fenttarthatóság...

Az olcsóbb fenttarthatóság érdekében társas vagy kertes házba költöznétek?

Figyelt kérdés

Gondolok itt pl. Egy 100 négyzetméteres lakásra egy társasházban ahol a közös költség 30ezer/hó. Egy évben 360ezer.

Kertes házban nincs ilyen költség, csak gondolom majd egyben, mikor pl. Egy erősebb vihar megrongál egy tetőgerendát. Hosszútávon társas vagy kertes házban gazdaságosabb élni?

2021. jan. 4. 00:36
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
69%
pl. lakásban összegszerűen olcsóbb az internet, TV, mert több szolgáltató közül választhatsz, falun kb. 1 normális, ha van. A vízdíj m3-e a városokban olcsóbb, egy lakás biztosítása olcsóbb , de ezek aprópénzek. Városban ált. nincs ingatlanadó. Lakásban jóval kevesebb gáz fogy a fűtésre. Lakásban nem kell kertigépeket üzemeltetned, festegetned, javítgatnod az udvari dolgokat, mert nincsenek. Rossz közlekedésű településeken csak azért kell fejenként 1-1 autót tartani, hogy bejárjatok dolgozni. Egy 100%-ban lebetonozott kertet valóban nem kell gondozni, de ilyet én még nem láttam.
2021. jan. 4. 11:46
 12/24 anonim ***** válasza:
43%

Egyértelműen társasházban lakni olcsóbb.

Ennek ellenére mi kertes házban lakunk, mert rengeteg anyagiakban nem mérhető előnye van.

Számszerűsítve éves szinten kerekítve

230 ezer forint gáz (csak fűtés)

160 ezer villany (főzés is)

130 ezer tv + net

18 ezer szemétdíj

12 ezer a víz (félig fúrott kút, félig vezetékes)

40 ezer házbiztosítás

250 ezer kertgondozás költségei, javítási költség, tönkrement szivattyú, fűnyíró stb. egyszeri költség, de rájöttem, hogy minden évben venni kell valamit :D

1200000 a tetőfelújítás. Ez valóban egyszeri, míg itt lakunk, de 5 évente minimum ennyi költséget rá kell szánni állagmegóvás címen.

A térkövezésről meg annyit, hogy iszonyat pénz.

Egy 25 méteres kerítés beton alappal, 550 ezer forint munkadíj nélkül.

Mellesleg meg kell nézni, miért van különbség egy lakás és egy kertes ház ára között. Ha nagyjából ugyanolyan felszereltségű mindkettő, akkor tuti, hogy a kertes ház lesz drágább.

2021. jan. 4. 12:12
 13/24 mindentudó99 ***** válasza:
#9 Na persze
2021. jan. 4. 15:19
 14/24 anonim ***** válasza:
33%
Kedves mindent is tudó, 10 évig kint dolgoztam Angliában, volt miből megvenni de amúgy meg mindenki azt hisz amit akar, meg arra irigykedik akire akar
2021. jan. 4. 15:46
 15/24 mindentudó99 ***** válasza:
55%
Dehogy irigykedek. De nincs ingyen leves. A vételárban biztos ezeket a plusz dokgokat is meg kellett fizetni. Nyilván valamikor ha kidolgozza az árát lehet ingyen a rezsi. Kár hogy manapság még drága gyszri befekttés a napelem is. Mindenki száára elérhetővé kellene tenni.
2021. jan. 4. 15:53
 16/24 anonim ***** válasza:
0%
Most vannak rá támogatások úgy tudom, de igen fontos lenne zöldülni mindenkinek
2021. jan. 4. 16:00
 17/24 anonim válasza:
0%

63nm panelben lakok. 10e a közösköltség, 5e a szemét, télen 40e a fűtés, 5e a víz, 6e az áram, 16e a garázs (egy autónak). Egy házban kapásból -26e a garázs+közösköltség, és a fűtés sem lenne havonta 40 (és nincs is meleg, 21-22fok, ha maxon megy minden radiátor...)

Most keresünk házat

2021. jan. 4. 17:55
 18/24 anonim ***** válasza:
72%

Eléggé meg fognak lepődni azok, akik azt hiszik, hogy egy házban majd olcsóbb lesz az élet..

De nyugodtan meg lehet próbálni természetesen. Én se mennék soha lakásba. Pedig 100% biztos vagyok benne, hogy olcsóbb lenne.

2021. jan. 4. 18:04
 19/24 anonim ***** válasza:
53%

Egyetértek 18 😅

A nyamvadt kis közös költségén rugózik minden panellakó, ennek többszörösét fizeted ki a kertes házra.

Mi 6 év társasházban lakás után döntöttük el a kertes házat, egy jóbarátom csak ennyit mondott: "Égeti a zsebedet a pénz? Minden filléredet a házra fogod költeni". Akkor nem vettem komolyan, de egy év múlva beláttam, hogy igaza lett.

Az én válaszomat (12) ezek szerint senki nem is olvasta. Nem baj, mindenki a saját kárán tanul.

2021. jan. 4. 18:41
 20/24 anonim válasza:
54%
17 vagyok, nem azt mondom, hogy olcsóbb... de a pro-kontra érvek nekem mellette szólnak.
2021. jan. 4. 20:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!