Adott egy 1920- 1930 as epitesű 4 emeletes tarsas haz mi lessz a tulajokkal ha a ház mondjuk 50 év mulva elöregszik"? Es le kell bontani?
Mért kéne lebontani? Budapest házai 1870-1920-ig épültek zömmel és köszönik, jól vannak.
Karban kell őket tartani.
A mienknek kb. 25 éve volt homlokzatfelújítása kívül, a tetőt, kéményseprőjárdát folyamatosan csinálgatjuk, belső homlokzatfelújítás már vagy 60 éve nem volt.
Gázcsövet a Főgáz kötelezővé teszi 30 évente cserélni, az kb. 5 éve volt. Villany- és vízvezetékekre is van valami szabály.
szóval ha lakást veszel, meghatározó a közös képviselet és a lakóközösség. Nálam a vételi ajánlat feltétele a hibát nem jelző kéményseprőtanúsítvány - vagy az elvégzendő munkának megfelelő árú árengedmény - és nyilatkozat a közös képviselettől a ház anyagi és peres helyzetéről.
Egy olyan házban, ahol mondjuk 25 albetét van és ebből már 15 lakatlan, mert lezárták, mert életveszélyes (pl. kémény vagy gáz miatt), és romos a ház, és esélytelen, hogy kiadják a lakók a közös részek felújítását, ne vegyél ingatlant.
ahol nincs tartozás, nincs szolgáltatásból kizárt lakás, minden szabályos, minden karban van tartva, stb., ott vegyél. De még ezen kereteken belül is nagyon nagy eltérések vannak a társasházak között, tehát ez vételnél megvizsgálandó és mérlegelendő.
Még azt elmondom, hogy ha 10 évnél tovább akarsz abban a lakásban lakni, akkor számíts rá, hogy muszáj leszel felújítani valamiket, mert időnként megadja magát ez-az. És ha 100 körüli a lakásszám a házban, számíts rá, hogy 365 napból minimum 180-ban felújítási, építkezési zaj van a házban, mert hát ugye mindenkinek öreg az ingatlana, mindenki javítgatja, és a Társasház is javítja, újítja a közös részeket. Szóval én inkább 40-60 lakásos társasházat javasolnék.
Ha van a közelben foghíjtelek, akkor annak beépítése várható, így pl. 3 foghíjtelek között álló házban sem vennék lakóingatlant.:)
Kimondták a kulcsszót:
"Karban kell őket tartani."
Ha annyira leromlik az állapota, hogy nem lehet (nincs rá lehetőség) felújítani. Akkor (esetleg egy jó kis hatóság/jogi hercehurca után) lebontásra kerül(het). A tulajdonosoknak meg lesz egy üres építési telkük.
Általában nem fajul el odáig a dolog, hogy bontani kelljen. A társasház közös költségből, felújítási alapból folyamatosan karbantartja, felújítgatja, ha minden jól megy.
Ott van gond, ahol elöregedtek, avagy szimplán csak gyökerek a lakók, avagy éppen nem normális a közös képviselő. Az ilyen házakban soha nem jut semmire pénz, főleg nem felújításra.
Ezért mondják azt, hogy jól nézd meg a társasház közös tereit pl., mert abból gyorsan kiderül milyen közösség lakik ott.
Tudom, hogy sokan laknak vizes házban is, de én ott nem vennék. Nincsen szigetelve alulról a ház...
Én azért megkérdezném az önkormányzatot is, mit tudnak a ház állapotáról, mert már mér kéne bontani.. de a statikus szerintem az önkormányzatból jár ellenőrizni.
De nagyon nem mindegy, hogy ez egy laikus tippje )közös képviselőé), hogy le kell majd bontani (és azt nem mondta, hogy akkor mi van a tulajdonosokkal??:-o ), vagy van-e önkormányzati határozat arról, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén X évben bontják is....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!