Szerintetek, hogy fognak alakulni az ingatlan árak jövőre?
Lakást vennék, pár éve 6-7 millió volt most 13 körül vannak. Érdemes várni? Szerintem jövőre lejjebb mennek az árak, szerintetek?
Miskolc
Szerintem stagnálás várható, esetleg enyhe csökkenés. Viszont nagy áringadozás talán most nem lesz egyik irányba sem. Ha lakhatásra szeretnél lakást venni, akkor a helyedben nézelődnék, aztán ha találnék egy minden szempontból megfelelőt, akkor megvenném. A keresgélés úgyis alapból hónapokat is elvehet, ha megvan a szükséges pénz akkor nem érdemes szerintem sokáig halasztani. Előbb-utóbb úgyis megint emelkedésnek indulnak az árak, azt érdemes nem megvárni.
Egy friss cikk ezzel kapcsolatban:
9-12% a tényleges infláció, tehát ennyivel biztosan növekedni fog.
A KSH meg azt statisztikázza ki amit mondanak neki.
De csak egy egyszerű példa: 2019 januárba 315-322 között volt az euró vegyük 319 nek mert ez közelíti az átlagot.
Ma 2020. december 354-362 -->~357!
319-->357 = +11,9% azaz 11,9%-ot romlott a forint az euróhoz képest, Magyarországra az építőanyag nagyon nagy része külföldről érkezik, ahol euróban számláznak. Ezt a 9-12% közötti összeget egyetlen kereskedő sem fogja benyelni, hanem szépen az ügyféllel kifizetteti. Tehát drágulni fognak az új építésű ingatlanok nettó árai. Az áfa csökkentés valamilyen szinten kompenzál, de a kivitelezők nagy része elteszi majd. A kivitelezőknél kötött előszerződések az áfa kedvezmények miatt, pedig a novemberi és decemberi euro árfolyamokat rögzítették, és így garantálják az árat, majd a januári végleges szerződéssel.
Ha MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT, és a KSH 2,9%-os inflációt figyelmbe vennének akkor 319*1,03=328 nem pedig 362 (dec.23)....
A panellakások ára tovább zuhan.
Vidéken meg pláne.
Az agglomerációban lévő -város közeli- családi házak ára meg folyamatosan emelkedik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!