Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Adott egy ingatlan?

Adott egy ingatlan?

Figyelt kérdés
Van egy ingatlanom, amit 2.8M vettem pár éve. Én ezt el szeretném adni az élettársamnak. Neki második ingatlana lenne. El adhatom ezt neki akár 500.000 Ft-ért is? Vagy van erre valami jogszabály ami ezt meg gátolná hogy ennyiért el tudjam adni?

2020. nov. 12. 17:59
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Bocs, ajándékozási illeték 9%.
2020. nov. 12. 21:00
 12/14 anonim ***** válasza:
Ha nincs rá elővásárlási jog (nem kifüggesztés köteles) akkor minden további nélkül eladhatod.
2020. nov. 12. 21:30
 13/14 A kérdező kommentje:

Nincs rá elővásárlasi jog.

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat.

2020. nov. 12. 21:44
 14/14 xswerdy ***** válasza:

ahogy fent is írták, bármilyen áron eladhatsz egy lakást. Ugyanakkor az illeték alapja a piaci érték, ami nem feltétlenül egyezik a vételárral. Sőt ha az élettársadnak adod el jelképes áron, akkor az is felmerülhet, hogy valójában egy ajándékozást színleltek adásvétellel, hogy kevesebb legyen az illeték.

De nekem az alábbi mondatod ütötte meg a fülem: "másképp az egyik drága családtagom miatt el vinné a bank". Mivel a tulajdonos te vagy, az adós meg a drága családtagod, gondolom, hogy kezességet vállaltál. Ez elég kellemetlen, ennek ellenére nem ajánlom, hogy egy színlelt szerződéssel vagyonkimentéssel próbálkozz. Egyrészt attól nem szabadulsz a kötelezettségtől, a fizetésedből meg a bankszámládról vonhatják a pénzt. Másrészt az ügyletet is érvényteleníthetik, és végrehajtás alá vonhatják az ingatlant, sőt még büntetőjogi következményekkel is számolhatsz.

Szóval inkább az alap probléma megoldására koncentrálnék, a drága rokonnal és a bankkal.

2020. nov. 13. 09:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!