Megéri az esetemben a lakáscsere? Elég komplikált lesz.
Pécsen jártam egyetemre, úgy volt, hogy 5 év lesz, de közben átjelentkeztem Budapestre (nem gondoltam, hogy ez előfordulhat, de szerencsém volt)
Most Budapesten tanulok, még 5 évig biztosan.
Az egész családom, baráti köröm Pest megyei (Érd és környéke).
Jelenleg van egy lakásom Pécsen. 12 millió ft-ért vettük, de 12 millió hitelt is vettünk fel rá (másik nagyobb értékű ingatlan jelzálogosításával)
Ennek már 3 éve.
Közben nagyon kiépült a környék, alig van eladó lakás, és amiket láttam fent, sokkal rosszabbak, mint az enyém, így 18-21 millió közé saccolom a sajátom. 18 biztosan,de talán több is. (Bútorozottan)
Felújításra teljes konyhával, bútorzattal 2 millió ft-ba került.
Így illetékkel kb 14,5-ben áll a lakás.
Havi törlesztő változó kamatozású otp, elég magas 4-5% os kamattal, ha jól tudom.
Fennmaradó tartozás jelenleg kb 11,3 millió ft.
Jelenleg ki van adva albérletbe, nagyon könnyű kiadni, havi 100+rezsiért.
Viszont rájöttem, hogy nagyon rossz Budapestre bejárni.
Egy albérlet az iskola közelében nagyon drága, garzon 110+rezsitől indul, szoba, másik diák mellett 60-70+rezsi fele jelenleg.
Vírus után gondolom több lesz.
Viszont új építésű Budapesti lakásokat a 9. kerületben kapni már 27-32 millió között, amik nagyon tetszenek.
2 lehetőség van, nem tudom melyik jobb pénzügyileg:
1: eladom a pécsi lakást 19-ért mondjuk, visszafizetem a 11 hitelt egyben, marad kb 8 millió ft.
Eladhatom az autómat, mert ezentúl gyalog is tudok járni az iskolába, illetve jobb a tömegközlekedés városon belül, az további 2 millió ft plusz.
Ezután kinézek egy 30 millió körüli lakást, és hagyok rá 1 millió ft-ot berendezni, plusz ügyvédi díjak, illeték, kis tartalék, további 1 millió.
Így van 8 millió ft önerőm és felvennénk az eddigi magas kamatú otp hitel helyett Budapestbankos 2,8-3,3% os kamatú 20-22 millió ft hitelt, 30 évre.
Ez 10 évre fixen 115 ezer ft lenne.
(Jelenleg 65 ezret fizetünk 12 millió után 30 évre)
És élek boldogan a saját pesti lakásomban.
2. terv:
Marad a pécsi lakás, bejön belőle havi 100.000ft.
(Hitel 65.000ft)
Majd bérelek pesten szobát vagy garzont havi 80-120 ezer ft között.
Cserébe csak 12 millió a hiteltartozás, a 22-vel szemben.
De az otp-nél magas a kamat, illetve változó kamatozású, ami ijesztően hangzik a mostani helyzet miatt.
A pécsi lakás után évi 400 ezer ft kb a nyereség, ha eladom és visszafizetem a hitelt, akkor viszont lesz 8-9 millió ft-om legalább.
És havi 65.000ft megmarad pluszban.
Mi a legjobb döntés?
Annyit tennék még hozzá, hogy a Pécsi lakás másfél szoba, a kinézett pestiek viszont garzonok.
Viszont Pécsen már sosem lesz dolgom, ha mégis, ott olcsóak az albérletek pesthez képest. Diákok szobát 50-70 közt találnak rezsivel.
Budapesten viszont egyetem után is el tudom képzelni az életet.
Hát ez mindenképp nehéz, mert igazából 2 szar közül kell választani.
Pécsen mindig kelendő lesz az albérlet az egyetem miatt, ez egy stabil bevétel, viszont a jelenlegi hitel rajta tényleg egy időzített bomba. Eladás esetén viszont kevés pénz marad a zsebedben ahhoz, hogy abból Bp belvárosában lakást vegyél, 20 millió hitel rengeteg még egy végig fixált kamat esetén is, a bevételed nem írtad, de 115 ezres törlesztőhöz kb 400-500 ezres bevétel kell,hogy biztonsággal tudd fizetni. Ennél kevesebb fizetéssel hazárdjáték.
Én egy harmadik megoldást javasolnék, keress Érden vagy a környékén egy kisebb lakást maximum 20-25 millió forintért, és akkor máris nem kell felvenned ennyi hitelt, bejárni pedig arról a környékről könnyen lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!