Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mit lehet tenni ilyenkor?

Mit lehet tenni ilyenkor?

Figyelt kérdés
Adott egy ingatlan. Tulajdonosa én vagyok, viszont a haszonélvezői jog édesapám feleségét illeti. Viszont én nem beszélek velük. Miképp tudom eladni, értékesíteni? Vagy valami jogi út stb?

2020. szept. 17. 21:44
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Amíg a haszonélvező él, csak úgy tudod eladni, ha

1) megváltod a haszonélvezetet. Már amennyiben a haszonélvező hajlandó eladni ezt a jogot olyan áron, hogy te meg tudd fizetni...

2) Azt hiszem, el lehet adni haszonélvezettel terhelten is, de erősen nyomott áron. Főleg, ha nem túl idős a haszonélvező...

2020. szept. 17. 21:50
 2/11 anonim ***** válasza:

Tessék, itt egy cikk az eladásról:

[link]

2020. szept. 17. 21:51
 3/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2020. szept. 17. 21:58
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Az elsö válaszát annyiban egészíteném ki, hogy a 2. pontban - ha a haszonélvezettel terhelten adja el valaki -, akkor az azt jelenti, hogy a haszonélvezeti jog megmarad, az új tulajdonosra is kötelezö, az ingatlant csak akkor tudja használni, ha a haszonélvezö beleegyezik - amire nem kötelezhetö -, vagy ha meghalt.

Éppen ezért nem nagy esély van arra, hogy így bárki is megvesz egy olyan ingatlant, amit nem tud használni akár évtizedekig sem.

Magyarul, hiába van a tulajdonodban, nem igazán tudod eladni.

2020. szept. 17. 22:01
 5/11 anonim ***** válasza:
51%
#4: nem kizárt, de léteznek olyanok, akiknek úgy is megéri (ahogy a cikkben leírták a %-okat) nyomott áron megvenni egy ingatlant - ha pl. az nagyon jó helyen van, vagy nagyon klassz.
2020. szept. 18. 08:27
 6/11 xswerdy ***** válasza:
100%

hát pedig jó lenne beszélni a haszonélvezővel. Attól nem kell összejárós jó rokonokká válnotok, de megkereshetnéd, hogy te eladnád az ingatlant, neki mi a véleménye, ő mit szeretne?

1. mindenképpen a lakásban maradna haláláig

1/a esetleg a saját rokonságából hozna valakit, aki megvenné, és akkor megszabadulna tőled, mint tulajdonostól

1/b számítson rá, hogy hamarosan változni fog a tulajdonos, illetve majd jönnek érdeklődők, majd egyeztetnetek kell, hogy mikor jöhetnek

2. lemondana a haszonélvezetről némi pénzért

természetesen el lehet adni úgy is, hogy nem beszélsz a haszonélvezővel, de akkor megmutatni se tudod a lakást, ami még tovább nyomja lefelé a vételárat.

2020. szept. 18. 09:29
 7/11 A kérdező kommentje:
Nem lakik benne. Viszont albérletbe ki van adva. Nyilván egy forintot sem kapok én belőle. 13 évesen kaptam ajándékba. 33 vagyok. Illetve él még a banya...
2020. szept. 18. 11:56
 8/11 anonim ***** válasza:

A haszonélvezet szóban már benne van, hogy a haszonélvező jogosult az ingatlan hasznát is szedni!

Lakhat benne, ki is adhatja - egy dolgot nem tehet: nem adhatja el.

2020. szept. 18. 12:10
 9/11 anonim ***** válasza:
EZ teljesen jogos részéröl, neki, mint haszonélvetönek jogában áll kiadni is, és az ebböl bejövö pénz öt illeti 100%-ban!
2020. szept. 18. 12:41
 10/11 xswerdy ***** válasza:
nem tudom, hány éves a banya, lehet, hogy néhány évnyi bérleti díjnak megfelelő összegért lemondana a haszonélvezetről, és akkor nem kellene bérlőkkel vesződnie. Ezért kellene beszélni vele.
2020. szept. 18. 12:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!