Budapesten, vagy környékén hova lenne érdemes költözni 4 gyerekkel, akik hamarosan középiskolások lesznek Bp-en, aztán egyetemisták?
Ha az anyagiak nem számítanak, akkor is nehéz erre a kérdésre valaszolni, mert Budapest körben be van dugulva minden áldott reggel és délután, a szélrózsa bármelyik irányába indulsz, egy nettó szívás és sokszor a 20 perces út (5-10 km) 1 óra igazából...
Viszont ha ezt a fenti tényezőt nem veszem figyelembe, akkor nekem az első gondolatként Vác jutott eszembe, jó a vonatközlekedés, jó esetben max 30 perc alatt a nyugatiban vagy vonattal, kocsival persze innen is szívás.
Keleti oldal (Gödöllő és környéke) autóval teljes halál, még Gödöllőn vannak is viszonylag nagyobb telkek, de pl. Veresegyház, Pécel, Maglód Gyömrőd mind zsebkendő telkes helyek, egymás szájában vannak az emberek, nem felelne meg neked.
Délen kb ugyanez (Dunaharaszti, Szigetszentmiklós, Szigethalom, Gyál, stb), és még vonat sincs.
Nyugaton az érdi vonalon (Érd, Diósd, Tárnok) viszonylag messze el lehet menni, mert onnan is jó a vonatos közlekedés.
Északnyugat pedig hasonló a keleti oldalhoz, nettó szívás a bejutás, tömegközlekedés nem jó.
Cigányok pedig mindenhol vannak, olyan környéket kell keresni a településen belül, ahol nincsenek. A szolgáltatások (iskola, eü) településről településre változnak, mint ahogy a szolgáltatások is arra készülj fel, hogy sehol nincs olyan ellátottság azért, mint Pesten. Ha a pénz tényleg nem számít, akkor azért sok lehetőség közül választhattok, de az ingázás mindenképpen adott, még jó feltételekkel se tornázható nagyon 1 óra alá a bejutás a belvárosba.
Egy ideig éltem a 12. kerületben, de még bőven városhatáron belül, így ott olyan tapasztalatom nincs, ami hiteles lenne, viszont sok kollégám ingázik Budakeszi, Pátyról, illetve a Pilisből, a bejutás onnan is rémálom, mert nincs egérút, mindenki kénytelen ugyanazt az utat hasznalni.
Egyszerűen az a probléma, hogy Budapest körül az úthálózatnak nincs akkora áteresztő képessége, hogy az utóbbi 10-15 évben kivándorolt lakosságot elbírja, ezért van az, hogy mindenhol beáll a forgalom, mint a szög.
A legrosszabb helyzet amúgy tényleg délen van, főleg mióta építik a nullást, közeli családtagjaim Szigetszentmiklóson élnek, én is érzem évről évre, hogy egyre élhetetlenebb hely, pedig amúgy szeretek idejárni.
Ami még opció lehet, de az 1 órán felül van, hogy szakítotok az aggloval és a 60-80 km-es körben kezdtek el nézelődni, úgy sokkal nagyobb esélyetek van a valódi vidéki életre (nagy telek, nyugalom), viszont itt a bejutás már inkább 1,5-2 óra. Mi jelenleg Heves megyében élünk a Mátrához közel, főleg home officeban dolgozunk, és csak heti 1-2 alkalommal kell bemenni Budapestre. A gyerekeknek ez persze gondolom nem opció sajnos :(
Miért ragaszkodtok Budapesthez? Lassan már rémálom lesz ott lakni, de még az agglomerációban is.
Vidéki nagyváros? Én csak Szegedről tudok nyilatkozni, ott van mindenféle egyetem, szuper a közlekedés, nincs tömeg, igazi mediterrán, fiatalos város, tele különféle iskolákkal.
Ha home office-ban dolgoztok, még a munkahely keresés sem lehet hátrány.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!