Ha egy hazaspar egyik fele meghal, akkor ki orokli a meghalt tulajdonat?
Ha nincs végrendelet, akkor a törvényes öröklés szerint örököl a házastárs:
- az ingatlant, amiben laktak, a gyerekek öröklik egyenlő arányban, a házastárs pedig holtig tartó haszonélvezeti jogot szerez
- minden más vagyont pedig a gyerekek és a házastárs egyenlő arányban örököl.
"- az ingatlant, amiben laktak, a gyerekek öröklik egyenlő arányban, a házastárs pedig holtig tartó haszonélvezeti jogot szerez"
A leszármazók mellett a házastárs egy gyerekrészt és korlátozott haszonélvezeti jogot örököl.
Azt gondoltam,hogy felet orokli, es ha van 2 gyerek akkor a masik felen ok osztoznak.
Tehat ez esetben 33%-ot orokol a hazastars?
2-es válaszoló vagyok, és nem értem a lepontozást.
3-as válaszoló, pont ugyanazt írtam, mint ami az általad linkelt oldalon szerepel: "holtig tartó haszonélvezeti jogot örököl az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó felszerelési és berendezési tárgyakon, a hagyaték többi részéből pedig egy gyermekrész illeti."
De akkor idézem a Polgári törvénykönyvet is:
7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]
(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti
a) a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
b) egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.
(2) A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.
(3) Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható.
Ha két gyerek van, akkor az elhunyt és a házastárs által közösen lakott ingatlant és az ahhoz tartozó berendezési tárgyakat 1/2 -1/2 arányban a két gyerek örökli, és az özvegynek holtig tartó haszonélvezeti jiga lesz rajta.
Minden más vagyon (pl. másik lakás, nyaraló, telek, autó stb.) 1/3 -1/3 -1/3 arányban örököl az özvegy és a két gyerek.
Kedves 5-ös:
Igazad van, csak részben olvastam el és nem pontosan.
"A leszármazók mellett a házastárs egy gyerekrészt és korlátozott haszonélvezeti jogot örököl."
Ez alapján azt hittem, hogy az ingatlanból is egy gyerekrészt örököl, de később azt írja, hogy:
"– leszármazók melletti örökösként: holtig tartó haszonélvezeti jogot örököl az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó felszerelési és berendezési tárgyakon, a hagyaték többi részéből pedig egy gyermekrész illeti."
ami ez előzőnek ellentmond (mert az ingatlanból NEM jár neki gyerekrész - csak haszonélvezeti jog.
Elnézést kérek, megtévedtem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!