Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ha egy hazaspar egyik fele...

Ha egy hazaspar egyik fele meghal, akkor ki orokli a meghalt tulajdonat?

Figyelt kérdés
Vannak gyerekei, de a hazaspar masik tagja neven nincs a tulajdon, csak az elhalalozott neven.
2020. aug. 15. 11:30
 1/8 anonim ***** válasza:
89%
Ha nincs végrendelet, akkor a házaspár másik tagja és a gyerekek közösen.
2020. aug. 15. 11:44
 2/8 anonim ***** válasza:
72%

Ha nincs végrendelet, akkor a törvényes öröklés szerint örököl a házastárs:

- az ingatlant, amiben laktak, a gyerekek öröklik egyenlő arányban, a házastárs pedig holtig tartó haszonélvezeti jogot szerez

- minden más vagyont pedig a gyerekek és a házastárs egyenlő arányban örököl.

2020. aug. 15. 11:56
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

"- az ingatlant, amiben laktak, a gyerekek öröklik egyenlő arányban, a házastárs pedig holtig tartó haszonélvezeti jogot szerez"

A leszármazók mellett a házastárs egy gyerekrészt és korlátozott haszonélvezeti jogot örököl.

[link]

2020. aug. 15. 13:14
 4/8 A kérdező kommentje:

Azt gondoltam,hogy felet orokli, es ha van 2 gyerek akkor a masik felen ok osztoznak.

Tehat ez esetben 33%-ot orokol a hazastars?

2020. aug. 15. 13:47
 5/8 anonim ***** válasza:

2-es válaszoló vagyok, és nem értem a lepontozást.

3-as válaszoló, pont ugyanazt írtam, mint ami az általad linkelt oldalon szerepel: "holtig tartó haszonélvezeti jogot örököl az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó felszerelési és berendezési tárgyakon, a hagyaték többi részéből pedig egy gyermekrész illeti."

De akkor idézem a Polgári törvénykönyvet is:

7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]

(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

a) a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és

b) egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

(2) A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.

(3) Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható.

2020. aug. 15. 14:19
 6/8 anonim ***** válasza:

Ha két gyerek van, akkor az elhunyt és a házastárs által közösen lakott ingatlant és az ahhoz tartozó berendezési tárgyakat 1/2 -1/2 arányban a két gyerek örökli, és az özvegynek holtig tartó haszonélvezeti jiga lesz rajta.

Minden más vagyon (pl. másik lakás, nyaraló, telek, autó stb.) 1/3 -1/3 -1/3 arányban örököl az özvegy és a két gyerek.

2020. aug. 15. 14:23
 7/8 anonim ***** válasza:

Kedves 5-ös:

Igazad van, csak részben olvastam el és nem pontosan.

"A leszármazók mellett a házastárs egy gyerekrészt és korlátozott haszonélvezeti jogot örököl."

Ez alapján azt hittem, hogy az ingatlanból is egy gyerekrészt örököl, de később azt írja, hogy:

"– leszármazók melletti örökösként: holtig tartó haszonélvezeti jogot örököl az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó felszerelési és berendezési tárgyakon, a hagyaték többi részéből pedig egy gyermekrész illeti."

ami ez előzőnek ellentmond (mert az ingatlanból NEM jár neki gyerekrész - csak haszonélvezeti jog.

Elnézést kérek, megtévedtem.

2020. aug. 15. 16:18
 8/8 anonim ***** válasza:
Még megélhetjük, hogy Orsós.
2020. aug. 15. 16:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!