Ha van egy közös házunk hármunknak, egyenlő részben, és a másik 2 -fèl el szeretni adni de én nem akkor mit lehet csinálni, el tudják adni ha én nem szeretném??
Nemrég hoztak törvényt az osztatlan közös tulajdonról.
Nem olvastam bele a részletekbe,de találtak rá megoldást,hogy a társak is hozzá jussanak a tulajdonukhoz.
Vedd meg a 2 részt.
Nem tudják a beleegyezésed nélkül eladni, DE, ilyenkor ha te nem akarod eladni, neked kell hogy felajánlják a részüket, és neked kell megvenni tőlük, mert mint társtulajdonos, elővételi jogod van.
Ha viszont erre nem vagy hajlandó, vagy nem tudod megvenni, akkor le kell mondanod az elővételi jogodról.
És ilyenkor már eladhatják, aztán persze a vételárból majd kifizetnek téged.
Hasonló szituban vagyok én is. Csak nálam pont fordítva.
Vagyunk 7-en egy nagy értékű ingatlanra (70+ millió) tulajdonosok.
Ebből egyedül én képviselek 63% tulajdonjogot.
Elég bonyolult helyzet, lényeg hogy sokan lemondtak az örökösödési jogukról még évekkel ezelőtt apám javára.
Így az apai rész összesen 63%-a (azok után hogy a testvéreim is lemondtak az én javamra a tulajdonjogukról) rám szállt.
Na most a maradék 6 emberke szeretne mielőbb engem kirángatni a tulajdonjogom bizonyos százalékából. Konkrétan havonta kéne bíróságra járnom (csak helyettem az ügyvéd jár) mindenféle koholt vádak miatt, amivel szeretnének minél több pénzt kicsikarni.
Illetve ugye én egyenlőre nem szeretném eladni az ingatlant, és ez nekik nem igazán tetszik.
Természetesen elővásárlási joguk adott (amivel nem élnek), de én mint 63%-os társtulajdonos még azt nem mondom hogy oké mehet eladásra, addig a többi semmit nem tud tenni.
Szóval kérdező, sajnos vagy nem sajnos szar helyzetben vagy. A lényeget már leírták a többiek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!