40 milliós ingatlan vásárlása előtt állunk. Az eladó az adásvételi szerződés megkötésekor 20 milliót szeretne látni (a másik felét birtokbaadáskor). Szerintetek arányos-e az első 20 M-s vételárrészletért a teljes tulajdoni jogot "kérni cserébe"?
Lehet, hogy én vagyok a "hülye gyerek" de eddig az adásvételi szerződés megkötésekor, a teljes ingatlan árát kifizettem.
Ha az eladó kért 3 hónap haladékot a kiköltözésre, akkor az a szerződésben rögzítve lett - egyidejűleg bérelte tőlem erre az időre és ennek az összege az eladási árból levonásra került - ahogy az is bekerült a szerződésbe, hogy csúszás esetén mennyi kötbért fizet pluszban.
"Ingatlan vásárlása esetén az aláírt és ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés és a szükséges okiratok földhivatalhoz történő benyújtását követően tulajdonjogunk még aznap széljegyre kerül. Úgy tűnik ekkor már nincs más dolgunk, mint birtokba venni új tulajdonunkat. Ahhoz, hogy ez az utolsó mozzanat is sikeres legyen, időben számolni kell a birtokbaadáskor felmerülő lehetséges problémákkal."
Eladóként biztos nem adnék birtokba olyan ingatlant, ami az utolsó fillérig nincs kifizetve. Nem is tudom, hogy képzelik egyesek!
4: baromi egyszerű, elmentek a birtokbaadásra, és ott, az ügyvéd előtt történik az átadás és a maradék pénz átadása/utalása is, így mindenki biztonságban van.
De egyébként ha kp-s, szerintem sincs értelme szarakodni, egyben le lehet tudni az egészet. Ha az eladó nen akar még x ideig kiköltözni, akkor viszont igen, nyelje le, hogy addig nem kapja meg a teljes összeget.
Nem tudtok teljes tulajdonjogot kapni a vételár felének odaadásával.
Amit tudtok tenni, hogy adtok pl 10% foglalót, majd 2-3 nap múlva, amikor már széljegyzetben rajta lesztek a tulajdoni lapon akkor kifizettek 20millió mínusz 10%-ot.
Így a tulaj megkapta a 20 millióját 3 napon belül, de ti is max 10%-ot rizikóztok arra az esetre, ha az aláírás napján még eladná 3 másik embernek.
nem egészen értem, hogy mi a gondod a teljes tulajdoni hányaddal. Természetesen ha egy ingatlan gazdát cserél, akkor a teljes tulajdoni hányad egyszerre kerül a vevő tulajdonába (ha nem eleve csak egy tulajdoni hányad eladó). Olyan nincs, hogy az egyes vételárrészek arányában kerül át az ingatlan egyre nagyobb arányban. Az a jellemző, hogy arra az időszakra, amíg a szerződés már megköttetett, de még a teljes vételár nem lett kifizetve, a felek a tulajdonjog bejegyzésének felfüggesztését kérik. Tehát már bekerül az adásvétel ténye az ingatlan-nyilvántartásba, ugyanakkor még nem lesz a vevő tulajdonjoga bejegyezve.
Amúgy a szokásos 10% foglaló után jellemzően van egy, vagy több további vételár részlet, hitel esetén az az utolsó (a bank jellemzően akkor fizet, ha a többi ki van fizetve). Elég ritka, hogy a további 90% birtokba adáskor legyen fizetve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!