Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Anyum fel akarja mondani az...

Anyum fel akarja mondani az ajándékozási szerződést. Ezt valamilyen módon el lehet kerülni, esetleg ügyvéd segitségével?

Figyelt kérdés
A szerződés tárgya egy ingatlan amit nekem ajándékozott. A tulajdonos én vagyok, ő a haszonélvező. A kapcsolatunk az elmult időszakban igencsak megromlott, és a napokban közölte velem a telefonon hogy fel akarja mondani a szerződést amit kötöttünk. Ebben az esetben tudok valamit tenni ez ellen, jogi úton, vagy ügyvéd segitségével? A szerződésben szerepel ilyen is: Az ajándékozott tulajdonjogát ajándékozás jogcimen jegyezze be, a bejegyzéshez FELTÉTLEN ÉS VISSZAVONHATATLAN hozzájárulást megadja.
2020. máj. 20. 23:07
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:
Innen nézve nagyságrendileg az ajándékozott az aki egy ilyen esetben jobban védezz. Legalábbis ahogy én látom, de lehet hogy tévedek.
2020. máj. 23. 17:47
 22/24 anonim ***** válasza:

Egyik fél sem "védettebb" mint a másik. Maga a végbement jogügylet az, ami védett. Amikor ajándékozás történik, az is kétoldali szerződés, a megajándékozottnak el kell fogadnia az ajándékot. A felek éppúgy megegyeznek, mint adásvételnél, minden kérdést tisztáznak, írásba foglalják, kérik a hatóságot a bejegyzésre. Ez megtörténik, a NAV-nál is átmegy a dolog.

Ezek után az ügylet felbontása, ha közös megegyezéssel történik, az ismét egy kvázi szerződés, ergo abba senki nem szól bele, de az, hogy ettől bármelyik fél(!) csak úgy, egyoldalúan elállhasson, nagyon-nagyon korlátozottan lehetséges.

A jogalkotónak az volt a szándéka, hogy ne csiki-csukizzanak az emberek, hanem komoly ügyleteket kössenek, amiket nem bánnak meg fél perc múlva. Előfordulhat olyan helyzet, amikor tényleg változnak a körülmények, ezért engedi a törvény bizonyos esetben az ajándék visszakövetelését, sőt, emiatt hivatkozhat a megajándékozott is adott esetben például rejtett hibára (pont úgy van szavatosság, mint visszterhes ügyleteknél!), de ezek nagyon speciális esetek, és nem mindennaposak.

2020. máj. 23. 17:56
 23/24 anonim ***** válasza:

De ha közben te hozzátettél az ajándékozott ház értékéhez, akkor már nem tudod AZT visszaadni, amit kaptál.

Mit akar az anyukád, eladni, vagy ott lakni. Vagy esetleg inkább a testvérednek ajándékozná?

2020. máj. 27. 06:04
 24/24 A kérdező kommentje:
7 évig üresen állt a ház és most hogy beköltöznék és úgy gondolta hogy ő is beköltözik mellém. Én a párommal közös életet szeretnék és nem az anyámmal együtt. Emellett azért akarja felmondani mert apámmal jobb kapcsolatot ápolok jelenleg.
2020. máj. 30. 18:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!