Mennyire igaz hogy egy kertvárosi házat sokkal többe kerül fenntartani mint egy kicsi lakást?
A hazhoz tartozik teto, udvar es kerites is.
Lakasnal tobbnyire ha van is, nem a te gondod.
Minden káreseményt, javítást, karbantartást, takarítást, szemétszállítást, kertgondozást, stb. a Társasház intéz, ha jó közös képviselete van.
Ahol medence van, azt is.
Egy hatemeletesben egy lakásnyi tető költsége 6 lakásra oszlik el, családi háznál egy lakásra.
Kb. így.
Ha egy ház fenntartása ugyanannyiba kerülne mint egy lakás, akkor a többség nem lakásban nyomorogna.
(Lásd. karantén.)
És neked minden évben tetőt kell újítgatni igaz? Minden éven festesz, meszelsz, vakolsz, villany-víz-gázvezetéket cserélsz, ablakot cserélsz és sorolhatnám...
Nem tűnt fel, hogy a közös költség mire való? Ugyanúgy kifizeted szinte, csak havi bontásban.
Ja, hogy kéne gondozni azt a kis előkertet, meg néha füvet nyírni? Ház az már büdös, be kell piszkolni a kezed. Tényleg nehéz.
Egy otthon fenntartásánál általában a fűtés a legnagyobb kiadás egy évben. Kétszintes, 100m2-es házban lakom, és egyszer összehasonlítottam anyósék 60 m2-es lakásával a fűtésszámlát, és arányaiban én olcsóbban fűtök egy négyzetmétert mint ő a távfűtéssel. Lehet, hogy időnként kell ezt-azt csinálni, de azt egy lakásnál is kifizetik, sőt akár jóval többet is, közös költség címén.
Szóval ha összességében nézzük, akkor szerintem nem drágább házban lakni. Kell rendezgetni, de nem hallod a szomszédokat, van egy kis kerted ahova ki tudsz ülni, sütögetni stb.
Ahogy írták, többnek tűnhet a kiadás, de igazából ezt egy társasház esetében is kifizeted, csak havi bontásban, közös költség néven. Vizet, villanyt nyilván ugyanannyit használsz, fűtés lehet több, mert oldalról, alulról, felülről ugye nem fűtenek, mint a társasházakban.
Ami viszont igaz, hogy melósabb. Sokkal. A felújítás nem csak zajlik körülötted, ha épp aktuális, hanem te intézed, esetleg te csinálod, ha értesz hozzá, hogy spórolj a költségeken. Kupis, koszolással jár. Persze azért ez nincs állandóan, párévente. Rendszeresen füvet kell nyírni, fát metszeni, gereblyézni a kertben. A ház külsejével is kell törődni, nem csak belül. Szóval igen, van vele macera, de szerintem megéri azért, hogy nem kell mindenban alkalmazkodni másokhoz, és most a vírushelyzetben, két gyerekkel, megfizethetetlen az a kert :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!