Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Melyik megoldás lenne jobb?...

Melyik megoldás lenne jobb? Tudom, hogy ez így nagyon általános, de tanácsokat szeretnék kérni.

Figyelt kérdés

Fiatal házaspár vagyunk és ház- illetve telekvásárlás előtt állunk. Az önerőnk kb áprilisra összejön hozzá. Egyelőre csak nézelődünk, nincs semmi konkrét. Nem tudjuk eldönteni, hogy melyik lenne úgymond, eleve házat venni, vagy telket, amire magunk építhetnénk? Egyetlen fontos szempont, hogy tömegközlekedéssel is elérhető legyen a hely, mert nincs autónk. Amire én gondoltam eddig, előnyök és hátrányok.

Ház esetén:

- szinte azonnal beköltözhető

- adott esetben minimális átalakítást igényel (nem felújítandó romhalmazt vennénk)

- nem feltétlenül olyan mint amilyennek elképzeltük és az esetleges átalakítások is sokba kerülhetnek és egyben korlátozottak is

- amik szóba jöhetnek, sajnos messze vannak közlekedési csomópontoktól

Telek esetén

- olyan házat építünk rá amilyet szeretnénk

- (amit kinéztünk) közel van közlekedési csomópontokhoz

- fizethetünk tervezőt, építési vállalkozót, munkásokat stb

- amíg épül - is laknunk kell valahol, tehát pluszban albérletet is fizethetünk

- óriási anyagköltséggel jár

Ezekre gondoltam, de tudatlan vagyok a témában. Én inkább a házvásárlás mellett vagyok, de természetesen meghallgatok érveket és ellenérveket. A férjem egyelőre inkább telket venne, de egyikünk sem biztos a dolgában, egyelőre csak beszélgetünk róla, ezét kérdezem mások véleményét. Kérem, aki vett házat, vagy épített, ellátna pár tanáccsal ami esetleg segíthet a döntésben? Más szempontokat is figyelembe kell vennünk? Előre is nagyon szépen köszönöm mindenkinek.

2020. márc. 4. 20:47
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
95%
Egy biztos: ház építésbe bele nem fognék generálkivitelező nélkül. Ha ti szeditek össze a csapatokat úgy atvágnak mint annak a rendje. És csak egymásra mutogatnak, hogy mi kinek a hibája volt. 2: a műszaki ellenőr a ti szemetek az építkezésen, ki spórolása elég nagy hiba. Én ezek fényében inkább készbe mennék, de szakembert meg fizetnék, hogy véleményezze vásárlás előtt.
2020. márc. 4. 20:59
 2/13 A kérdező kommentje:
#1 Nagyon köszönöm. Felírtam ezeket is a listámra.
2020. márc. 4. 21:22
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Építkezésbe csak a tudatlanok, és a nagyon tehetősek fognak.

Arról nem is beszélve, hogy lépten-nyomon megpróbálnak a mesterek átvágni és ócska szemét repedező ház lesz a vége.

Ráadásul a rengeteg felesleges és drága engedély nem kissé idegőrlő.

Egy építkezésnek sokszor állandó veszekedés és válás lesz a vége.

Azt jegyezzed meg, hogy egy építkezéshez mindössze 3 dolog kell:

Pénz, pénz és pénz.

Egy meglévő ház átalakításához már semmiféle engedély nem kell, és azonnal be lehet költözni.

A felújítás meg ráér, ha összejön rá a pénz.

2020. márc. 4. 22:37
 4/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm #2. Én is valami ilyesmit gondoltam, ezért hajlok inkább a házvásárlás felé. Ha az megvan, már be tudunk költözni és ha valami nem tetszik később is át tudjuk alakítani ha összegyűlik rá a pénz. Természetesen a házat is úgy vennénk hogy átnézetjük szakemberrel. A férjemnek most inkább azért tetszik jobban a telek, mert talált egyet ami lokáció szempontjából nagyon jó. De folyamatosan böngésszük a hirdetéseket, nyilván lesz még miből válogatnunk. Az önerőnk úgyis csak áprilisra jön össze.
2020. márc. 4. 22:48
 5/13 A kérdező kommentje:
bocsi, nem #2 hanem #3
2020. márc. 4. 22:49
 6/13 anonim ***** válasza:
81%

Én egy érvedet nem értem. Ez pedig a "nincs autónk". Jogsi 200.000 egy használható autó ami megy Ából Bébe kB. 300.000. Ez az 5k a TÖREDÉKE annak ami különbség van egy "kieső helyen" lévő és egy csomóponthoz közeli ingatlan ára között. Szerintem.

Az építkezést felejtsd el. Mondom ezt úgy hogy az építő ipatban is járatos vagyok. A felújítást pedig úgy kalkulálni hogy MINDENT kiszámolsz forintra! Aztán megszorzod 2-vel...és így is lehet hogy kevés lesz a pénz. Mikor nézegetem teszem azt a csempéket 8000/nm áron akkor azt kB 10000rakja le a burkoló. A villanyt is nézessétek át, mert a legtöbb birkának az az "elektromos felújítás" hogy lámpákat és kapcsolókat cserél. A tetőről, kazánról meg az összes többi járulékos költségről még nem is szólva. Sok sikert!

2020. márc. 5. 05:41
 7/13 anonim ***** válasza:
95%

Kalap úrnak igaza van.

Jogsi nélkül, építkezésbe?

Csak ha milliárdos vagy.

2020. márc. 5. 06:11
 8/13 A kérdező kommentje:

Kalap Úr

Nem azért nincs jogsink és autónk mert nem tudnánk kifizetni, hanem azért mert nem lehet. Látássérültek vagyunk mindketten.

2020. márc. 5. 10:31
 9/13 A kérdező kommentje:
Természetesen, bármelyik megoldást is választjuk, van segítségünk. Olyan aki figyelni tud arra, hogy ne használják ki az ebből, mármint a látássérülésből adódó helyzetet.
2020. márc. 5. 11:02
 10/13 anonim ***** válasza:
96%
Az építkezés lenne az utolsó gondolatom, hacsak nem lenne iszonyatosan sok pénzem. Az esetek 99%-ában az van, hogy totálisan elúsznak az emberek a költségekkel, aztán árulják a félkész házakat. Közben 1 éve arról szól az életük, hogy építik a házat, amit aztán nem tudnak befejezni. Kéne a fenének. Eleget keresgéltek, találtok olyan házat, aminek tetszik az elrendezése és jó helyen van. Nekünk is sikerült, igaz, fel kellett újítani némileg, de lényegesen olcsóbban jöttünk ki, mint amennyi manapság felhúzni egy házat nulláról. Arról ugye nem is beszélve, hogy ott még a telket is meg kell venni.
2020. márc. 5. 13:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!