Melyiket érdemes inkább választani? Saját lakás, telek + építés, albérlet?
Sziasztok!
Tudom sokadik ilyenfajta kérdés.
Mennek a panaszkodások, hogy nem lehet saját lakáshoz jutni meg, hogy drágább az albérlet már, mint Bécsben, stb. Ami persze nem is gaz, hiszen 5%-os a GDP növekedés és minden szülő vesz a saját gyerekének olyan lakást amilyet csak akar.
Én még is az a ritka kivételek közé tartozom sajnos, aki nem volt ilyen szerencsés és még ebből a GDP gejzírből sem profitáltam sokat.
Tehát most már lassan 33 évesen szeretnék elszakadni a anyámtól. Ő persze egy forinttal nem tud támogatni, sőt eddig én támogattam, hogy ne kerüljünk utcára (devizahitel). Vagyis eddig 0 forintot sikerült félretennem saját lakásra és van kemény 180 ezer forintos nettó havi jövedelmem.
A helyszín csak és kizárólag Budapest és vonzáskörzete lehet mivel itt dolgozok. Ráadásul szakmámat tekintve (programozó) nem is kapnék nagyon állás zsákfalukba.
A kérdés adott: Melyiket érdemes választani?
1. Saját lakás: 36nm-es felújítandó panelgarzon
Ár: 24 - 30 millió = 140-150 ezer havi törlesztéssel
Marad: 30-40 ezer/havi (rezsi+kaja+ruha+bérlet+stb) (elég necces)
2. Külterületi telek: kb 2000nm-es szántó vagy egyéb besorolás (kb 3-5%-os beépíthetőség)
Ár: 10-15 millió + (saját illegális betonkocka 2milió)
Marad: 70 -80 ezer forint havonta (nem rossz)
3. Albérlet: felújítandó panelgarzon 30nm-es
Ár: 150 -180 ezer havonta + rezsi
Marad: 0 -30k Ft. (+ hétvégi munkák (30k/havi)) (nagyon fogyókúrás)
Ti mit csinálnátok?
#45-#46 voltam. Én nem vagyok szakmabeli de, valószínűleg mindkét oldalon van igazság. Komolyabb multinál szerintem 400-800 nettó között mozog valahol, ahol komolyabb programozást végeznek, pl. nagyobb bankok, multik, stb. Egy iskolai rendszergazda örül ha hazavisz 150-160 nettót. Egy web-programozó, mivel óriási piaci verseny van és minden utcasarkon van egy belőle, alkalmazottként, szerintem a 160-220 nettó körül mozog.
Abban nagy igazságod van, hogy sokan vannak ezen a területen is, nem mindenkiből lehet multinál fejlesztő, mert véges a dolog, akármennyire is azt reklámozzák, hogy mekkora a munkaerőhiány. Annó a 2000-es évek elején minden közgázas csaj bank-fiókokban akart elhelyezkedni ügyfél szolgálatosnak, jó, ha 10-ből 1-nek összejött. Ott álltak az önéletrajzok hegyekben a fiókvezetőknél. A csajok, meg pályázgattak ezerrel, minden álmuk az volt, hogy ott ülhessenek a fiókban és elmondhassák, hogy bankban dolgoznak. Ez konkrét infóból van. Kb. 100-szor annyi közgázas volt, mint amennyit a munkaerőpiac felvett. Jogászok dettó. Itt semmi sem az aminek látszik, de még a látszat sem az aminek látszik. Akik ide hozzászólnak a GYK-n....ki tudja....lehet az sem az aminek látszik. Faház-mobilház kőzetgyapottal nem játszik? Mik a távolabbi álmok?
Programozóként, kis angollal, freelancer munkákkal is megkereshetnéd ennek a bérnek csúfolt összegnek a sokszorosát...
Nincs lehetettlen, csak tehetettlen... ha te programozóként ennyit keresel a mai világban, akkor te 10²³-on vagy tehetettlen :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!