Társashazi osztatlan közös vagyonban lévő ingatlan, hány százalék lakó beleegyezése kell?
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, van egy lakás egy tarsashazban, ami osztatlan közös tulajdon részét képezi,a nagymamám lakott benne 50evig,sajnos eltavozott.
Beszéltem a közös képviselővel Ő azt mondja, hogy a kozgyulesen kell a lakokkal megszavaztatni, hogy én berelhetem e.
Erős a gyanú hogy ő hajt a lakásra sajnos, mert Ő úgy próbálja intézni az ügyeket.
Nos a kerdesem az lenne, ha én egy hivatalos nyomtatvannyal körbe mennek a házon egy dokumentummal h írjak alá h támogatják h én bereljem tovább, a tulajdonosok (nem alberlok)aláírásával és adataival, a tulajdonosok hány szazalakera van szükségem hogy érjen valamit a papír? Hogy a közös képviselőnek mondjam, h engem támogatnak a tulajdonosok?
Ebben igazad van, de már ki lett adva a takarítás egy külsős cégnek, azaz nem lesz következő ház felügyelő, én jeleztem,hogy teljesen folytatnám amit a mamám csinált, ergo a takarítást is,de ebbe a falba ütköztem.
Jelenleg az ügy ott áll, hogy a lakásban lévő ingóságokra van idő hogy kipakoljuk. Addig próbálok én is intézni bármit. A lakásban van az állandó lakcimem bejelentve
em állítottam semmit sem biztosra, mert nem ott lakom.
Te is csak arról nyilatkozhatsz, ahogy nálatok működik és ami a társasház szervezeti és működési szabályzatában benne van.
A Kérdezőéknél lehet, hogy másképp van, de az is lehet, hogy nem. Ezért kellene egy jó ügyvédet felkeresnie, aki majd tudja, hogy milyen dokumentációt kell kikérnie és honnan. Van ami a kk-nek is megvan, van ami csak a földhivatalnak.
14-es: nem, nem arról nyilatkozom, hanem arról, amit az elmúlt 10 évben kezelőként megtanultam. Szeretném is idézni a Társasházakról szóló törvényt:
"28. § * (1) A közgyűlés kizárólagos hatáskörében határoz:
b) a közös tulajdonban álló épületrészek használatáról, hasznosításáról, fenntartásáról és a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásáról;"
Továbbá:
"38. § (1) A közgyűlésen a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illeti meg a szavazati jog.
(2) Ha e törvény másképpen nem rendelkezik, a közgyűlés, illetőleg a megismételt közgyűlés a határozatát a jelen levő tulajdonostársak tulajdoni hányada alapján számított egyszerű szavazattöbbségével hozza meg."
Márpedig a közös tulajdon hasznosításánál nem állapít meg a törvény minősített szavazati arányt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!