Honnan tudom hogy penészedik a gipszkarton belülről?
Most költöztem földszintes lakásba. A lakásnak két szomszédja van: fent és az egyik oldalt. A másik oldalt nyitott lépcsőház van és ez a szobának az egyik fala (gondolom a leghidegebb). Belülről üveggyapotos gipszkarton van, de nem tudom van-e fólia is ami a párát nem engedi lecsapódni.
A szobának a lépcsőház felöli oldalánál látok halvány szürke foltokat a két felső sarokban és kevesebbet a hőhídnál fent. A két ablaknál, ami egy oldalon van, azok körül is vannnak foltok. Azt nem tudom, hogy hogyan tudom megállapítani, jól van-e szigetelve a szoba.
Ha mégis bontani kell falat, akkor elég csak a két oldalt megcsinálni, vagy az egészet kell?
Ha lejön a penész, akkor az csak a gipszkarton szoba felé eső oldalán alakult ki, és akkor biztos nincs a túloldalon?
A többi oldalon: a szoba többi falán, konyhában, fűrdőben, Wc-ben semmi nincs.
Azért kiváncsi lennék,hogy például sor házat hogyan szigeteljen az ember kivülről,pláne ga a szomszéd nem is fűt,hiszen nem lakik ott.
Ez egy példa de megesik néha.
Akkor a csak kivülről szigetelünk?
Vagy panel x emelet ?
Külső szigetelés?
Igen kívülről, a panelházak (de lehet bármilyen anyagból, bármekkora) általában társasházak (társasházi törvény szerint működnek vagy szövetkezetek) itt az alapító okirat szerint a homlokzat közös tulajdon tehát közösen kell megcsinálni (tudom, hogy nem egyszerű meg nincs pénz de a társasház már csak ilyen).
Nem mondom, hogy nem lehet megcsinálni a belső hőszigetelést, de az ár - érték arány nem lesz pariba a külső hőszigeteléssel (tudom-tudom állványozás).
De a nagyobb baj az, hogy egy rosszul kivitelezett belső oldali hőszigetelés (hibás párazárás) a lakás "élhetetlenségén" túl akár a (közös) szerkezet károsodását is okozhatja. Hogy értsd mire gondolok, ha a hibás rétegrend/kivitelezés miatt a páralecsapódás olyan rétegben történik ahol nem tud kiszellőzni lecsapódás után gombafarm keletkezik (élhetetlen a lakás) vagy ha ez a réteg esetleg télen már a negatív hőmérsékleti tartományba esik akkor bizony a pára simán megfagy (majd kiolvadva "beázást" produkál) de akár a teherhordó szerkezet károsodását is okozhatja (ha olyan rétegeben csapódik le ami nem fagyálló (pl. üreges tégla).
Szóval, ha egy mód van rá belső hőszigetelést ne!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!