Komposzt / trágya gyanánt a fa hamu mely részét szabad felhasználni?
Le kell szitálni a hamut, amikor felhasználom, vagy pedig a fatüzelés során a hamuval együtt keletkező fadarabkák is benne maradhatnak?
Az is érdekel, hogy hóra önthető-e a fa hamu, vagy meg kell-e várni a hóolvadást?
Értem. Amúgy elég sok a fa törmelék, a fatüzelés után (mire kihűl a kazán). Így se gond?
Valamint érdekel, a fűféléknek nem árt-e a hamu? Annyit sikerült kiderítenem, hogy a mohát kiírtja a gyepből a hamu. Akkor hát a kert füves részére mehet a hamu pl trágyának?
Oké. Tehát ha jól értelek titeket, célszerű megvárnom a hóolvadást, majd nyugodtan mehet a kerti fűre. Ugyanis nem ültetek (nem ültettem) semmit, hanem teljesen füves a kert hátsó része. (Az elülső rész picike terület, ott meg dísznövények vannak a fűfélék között.)
A fahamutól viszont szabadulni szeretnék, a lehető legértelmesebb módon. Tehát környezetet szennyezni nem szeretnék. (És ha jót tesz a fahamu a fűféléknek pl trágyaként, akkor máris megoldódott, hova kerüljön a hamu.)
Talaj ph-t megemeli (lúgosít). Fű és fenyőfélék pont nem szeretik.
Ha nálad savanyú a talaj, akkor jó lehet, egyébként kuka.
Köszönöm. Azt még érdekelne, mivel néhányan már felhívták a figyelmet arra, hogy lehetőleg ne érintkezzen a hamu nedvességgel, és hóban semmiképp ne szórjam ki a kertbe, nos, mi a helyzet az esővel?
Nem igazán értem: a kiszórt hamuval mi történik, ha esik majd az eső? Veszít az értékeiből a fa hamu? De akkor ennyi erővel mégiscsak ki lehet szórni a hóra, nem? Vagy ássam el a földbe a hamut?
(Köszönöm az eddigi válaszokat is.)
ha egy vödörben tárolod és víz éri darabos lesz nem tudod szétszórni, hóra szórhatod az majd bemossa a talajba.
ha minden évben a kertre szórod tuti hogy nagyon elfogja lúgosítani a talajt pár év alatt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!