Fás kazán erősen füstölög. Mit lehet ellene tenni?
Attól energiatakarékos a szóban forgó, hogy "lapított S" alakú vájat halad az égéstér feletti térben, mielőtt a kéményt összekötő csőbe érkezik a füst. Állítólag e technikai kialakítása miatt füstöl erősen.
Olyannyira, hogy van, amikor még a szellőző lyukból is ömlik a füst a begyújtást követő első 1-2 órában. Az egy dolog, hogy konkrétan ez kompenzálható némileg avval, hogy csak az alsó szellőzőt hagyom nyitva eleinte, de akkor meg túl lassan fűti fel a lakást.
Ha csak egy pillanatra kinyitom az égéstér ajtaját, hogy pótoljam a fát, szinte kirobban a tömény füst. A helyzetet enyhíti, hogy a garázsban találhatóm de így kb 1-2 óránként alaposan, hosszan szellőztetnem kell ott, ami télen nem valami szerencsés. Na meg emiatt kénytelem-kelletlen beszippantok olykor, másodpercekre a füstből, ez se jó.
Van megoldás a füstözön jelentős enyhítésére?
Csak annyival tudom némileg enyhíteni azt, hogy az égéstér ajtajának szellőzőlyukát csak az első órában hagyom nyitva (muszáj azért, hogy már 2 óra alatt felvigye 16-17 fokra a lakás télen), de utána teljesen zárom, és csak alul engedek olykor levegőt, amitől az adott pillanatra számított füstmennyiség közel fele feláramlik a kémény felé, kb 10 perccel később áll ez be. De még így is elég sok a füst, ami az égéstér ajtaja kinyitásakor kiárad.
Előző: igen, köszi, épp erre gondoltam percekkel ezelőtt én is! Ha kihűlt, megnézem majd.
Köszönöm nektek az együttgondolkodást. Pár napon belül írok fejleményt. :) Addig is nyugodtan hozzászólhattok, ha még eszetekbe jut további hasznosítható infó. :)
Először is arról kell meggyőződni ,elégségese a húzat.
Ki van tisztitva az égés tér,a tüzelő rostélyon fel tud jönni a levegő.A hamus rész is tiszta.Minden nyilás zárva a kazánon,csak a hamus ajtó van nyitva ,és a nyilást lefedni
1 papírlappal .No ez azért ne egy könyv háttámlája legyen .
(írólap) ha jó húzat,akkor a p.lapot odaszívja ,és megtartja .
Oké ez is jó .Akkor már csak a tüzelés technikával leget gond .A kémény csak azt a levegőt,és magával a füstöt tudja elszívni,amennyit adsz neki .
Begyujtáskor még hideg kéménynél is elszívja,mert több levegőt kap alulról . Ha már jól ég,érdem változtatni a levegő adáson ,Alul kis levegő,felül több levegő .
A felül bejutó levegő hatására tökéletesebb lesz az égés,alig lesz korom képződés .Mennél melegebb lesz a kémény annál nagyobb lesz a húzat is .Forró füstnél nincs kátrány lecsapódás ,mert az is távozik .
Hogy mikor jó a huzat beállitás a égéshez,nézz a kémény tetejére.A fűst mindent elárul .Lehet hogy az alsót tökre zárni kell,csak felül kapjon levegőt .
Teljes lezárásnál csak elfüstölög a tüzelő.a legjobb korom ,füst termelő .Sajnos a környékünkön is van aki csak füstöt termel a nap egész szakában .Még szellőztetni sem lehet,eszükbe sem jut, hogy másokat is mennyire zavarnak ezzel .Már csak ezért is próbáltam segíteni .
Értelek, előző, mégis kezd olyan gyanúm lenni, hogy a füstelvezető cső, és a kémény közötti területet kellene majd hideg állapotában megnéznem. De nézzük tételesen válaszod, amúgy köszönöm neked is segítő szándékod!
Hamut naponta tisztítom, felmegy a levegő.
"Alul kis levegő,felül több levegő. A felül bejutó levegő hatására tökéletesebb lesz az égés,alig lesz korom képződés."
Már írtam, ha felül van nyitva a lyuk, akkor van úgy a begyújtást követő percekben, első 1-2 órában, hogy azon át is ömlik kifelé a füst, tele a garázs (ahol a kazán van) füsttel!
"Hogy mikor jó a huzat beállitás a égéshez,nézz a kémény tetejére.A fűst mindent elárul."
Mik az árulkodó jelek? A kéményem is erősen füstölög a begyújtás első 1-2 órájában.
"Teljes lezárásnál csak elfüstölög a tüzelő.a legjobb korom ,füst termelő."
Pedig CSAK ilyenkor nem kerül füst a garázsba! Bár az első 1-2 órában tehát muszáj nyitnom szellőző lyukat ahhoz, hogy belátható időn belül felvigye a lakás hőmérsékletét legalább 16-17 fokra, de utána jobb, ha zárom, különben van a lyukból jön a füst, vagy ha kinyitom, fát pótolandó.
én úgy oldottam meg, hogy megszívtam a kéményt..készítettem egy ventillátorral bélelt csövet, és azt fönt a tetőn rácuppantottam..na, akkor már nem füstölt a lakásban.
Mivel ez működött, kiégettem a kéményt is..érdekes, azóta nem kell a huzatszívásra rásegíteni.
viz, slag, vödör legyen..
Ujjnyira-kétujjnyira nyitott tűztér ajtó és zárt hamuzóajtó elvileg optimális, míg nem melegszik át a kémény, tehát míg meg nem indul a huzat rendesen.
Hacsak nem extrém alacsony a kémény, vagy az említett dugulások, esetleg jócskán beáramló friss levegő hiánya (mert a fa égése nagyon oxigénigényes, ezért nyitunk ajtót begyújtáshoz és nagy lánghoz).
Köszönöm válaszaitokat. Értelek titeket szerintem, és ezek is befolyásolják a füstmennyiséget, azonban nagyon úgy néz ki, hogy a fás kazánom típusa az oka (legalábbis a legfőbb oka) az első órákban a nagy mennyiségű visszaáramló füstnek, ahogyan azt évek óta tudom.
A kérdést azért tettem fel, hogy megtudjam, lehet-e ennek ellenére némileg csökkenteni a visszaáramló füst mennyiségét. Tehát a típusa döntő jelentőségű: míg az előző kazánunk nem füstölt kifelé (ebből is látszik, hogy se a technikámmal nincs gond, se a kéménymagassággal stb), ezért döntően az új kazán típusa lehet a ludas.
Mégpedig amiatt, amire felhívtam figyelmeteket, de ezt egyébként pont senki se vette eddig itt figyelembe. ;-) Nevezetesen, hogy "labirintus szerű", "lapított S" vájat halad az égéstér felett! Tehát aki nem ismeri ezt a kazántípust, képzelje el, hogy FEDETT
...valamit véletlen megnyomtam, és post-olta... elnézést, folytatom tehát: FEDETT az égéstér teteje MAJDNEM! A legtöbb típus ettől jelentősen eltér. Ennél viszont csak egy kis rés nyitott az égéstér "plafonján"! Ez jelentősen torlasztja a főst távozását.
Szóval én csak mérsékelni szeretném, és tudom, hogy ez az oka. A kérdésem a mérséklési lehetőségekre vonatkozott, de ezek szerint ezt a típust nem ismeritek.
Miért ilyen típus? Mert bár az erős füst torlasz a hátránya, viszont előnye is pont ebből a résekben haladó meleg levegőből ered: HATÉKONYABB sok más típusnál!
Elmondom, miért: az égéstérből felmegy a meleg levegő A VÉKONY résen (sajnos füst torlaszt hagyva maga után az első néhány órában), ott VÍZSZINTESEN halad tovább a "labirintusban" ("lapított S-vájat"), majd a túloldalon megint egy vékony résen felmegy.
Ez amiatt okoz hatékonyabb fűtést, mert hosszabb utat jár be a meleg levegő e résekben, melyeken belül kanyarogva halad a víz, amely utóbbi ebből eredően nagyobb felületen melegszik!
Előnye tehát, hogy lassan, fokozatosabb gazdaságosabb módon jobban felmelegíti a lakást, hátránya, hogy relatíve lassan teszi, plusz a füst torlasz.
Ha valakinek van rajtam kívül tapasztalata ezen modern típusról, mint az enyém, kérem, írjon ő is. Köszönöm. :) Fűtés szerelők válaszai is érdekelnek!
A többieknek is köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!