Vegyes tüzelésű kazánon rettenetesen le van rakódva a korom. Milyen vegyszerrel, hogyan tudnám tisztára takarítani?
Jótanácsom fogadd meg,és megszűnik a gondod :
Mivel mostanság néha tavaszias az idő,igy hozasd meg a jövő tüzelési szezonra a tözifád. Ezt hasitsd minimum négyfelé,és igy méter hosszúságban újból rakd szögletes kazalba. Ha kész tegyél a tetejére vizlevezető fedelet. Ősszel,ha kiszáradt,fűrészeld el kazán tűztér méretre. (kb 33cm)
Ha vizes fával tüzelsz,elfog rohadni a tűztered !
Ha vizes fával tüzelsz , fuldokolnak a szomszédaid,te nem,de könnyen lehet,hogy más füstjétűl fuldokolsz !
Ha száraz fával tüzelsz,ebből kevesebb is elég lessz,és kb 80%-kkal kevésbé füstöl. Ha száraz fával tüzelsz,nemlessz KÁTRÁNY a tűzteredbe !!!!
Nem kioktatás volt a célom,itt leirják,hogy kazán KW-okhoz mekkora kémény átmérő,pontosabban hány NÉGYZETCENTIMÉTER igényeltetik !! [link] A cm2 kiszámitása : sugár x sugár x 3.14 , ha téglatest a kéményed formája,két oldal szorzata = cm2
Még a kátrány jelenlétéhez tartozik :
Ha fogy a viz a kiegyenlitőből,és ennek nemlátod a nyomát a házadban,akkor jukas a kazánod. Ideig-óráig fog ez igy működni,de a kazán lemeze elfog rohadni kb két év alatt !
Csalóka a formátum,mert létezik ojan pici juk is,ami csak felfűtés után ereszt. Ekkor gőz keletkezik,és a koromból kátrány képződik. Ha nem fogy a vized,szerecsés vagy !
Ha kicsi a kémény,ez esetben nagyobb huzatállás kell,vagyis ha szivattyúd van,szerencsés vagy,ha nincs,suhogni fog a viz a kazánba. A buborék , ha nemtud távozni,lelassitja a viz keringését ! A viz suhogása csak huzat elzárással állitható meg,ami egyenlő kátrányos tűztér,és a tüzifa elpazolása !! A kátrány kiégető tabletták nem megoldás !!!!
A lerakódásokat - ott ahol hozzáférsz - legjobb, ha mechanikus úton távolítod el! Kaparóval, drótkefével, csőkefével, amivel hozzáférsz! A vegyszeres megoldás jó lehet, de az is igényli a lekaparást!
Amúgy a lerakódásokat mindig a tökéletlen égés okozza, ami az én tapasztalatom szerint az alábbiak okozhatják:
1. Rossz tüzelőanyag-minőség. Ha fával tüzelsz, mindig legyen legalább egy éves vágás, és száradjon ki jól! (Az előttem szóló jól leírta.) Szén esetén problémásabb, ha eleve rossz minőségű a szén, akkor azzal nincs mit tenni (jövőre más fajtát vegyél).
2. Rossz tüzelő-berendezések. Tipikus hibája sok, főleg vegyestüzelésű kazánnak, hogy nem ad elég szekunder levegőt a lánghoz, illetve a belső szerkezeti kialakítás miatt nem ad elég helyet kiégni a tűznek, illetve hamar elveszi a lángtól a hőt, mielőtt az teljesen kiégne. Így a füstben marad 15-30 %-nyi elégetlen anyag, ami ennyivel rontja a tüzelés hatásfokát, szennyezi a környezetet, lerakódásokat okoz a kazánban, kéményben.
3. Legalább ennyire fontos a fűtő viselkedése. A fa kiszárítását már említettük, de rendkívül fontos, hogy a tűz sose legyen teljesen lefojtva (huzatszabályzó)! Ne tüzelj szeméttel, nedves anyaggal! Enyhe időben ne rakd tele a kazánt, csak annyit, amennyi 2-3 óra tüzeléshez kell! Legyen a kazánban mindig 60-80°C a víz hőmérséklete (keverőszelep, csőtermosztát)!
Ha ezek a pontok rendben vannak, szerintem akkor lehet adalékon gondolkodni, mert az nem a probléma okát, csak a tüneteket kezeli. A lehetséges okokat a fenti 3 pontban találod!
Topor G jól írja.
Amióta van kazánvédő szelepem, 80 fokos a víz a kazánban, fehér a tűztér belülről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!