Citromsavat hol tudok venni?
Mezőgazdasági bolt, Gazdabolt, Magbolt.
Amúgy Domestos Zero a legjobb.Ezenkívűl, ha kifogy a savanyúuborka az üvegből,a WC-be öntjük, ott hagyjuk, amíg lehet./Nem egyszerre a Domestossal/
Én meg közben megnéztem a vízkőoldás sodán képződő kálcium-citrát oldhatóságát: 0,095 g/100 ml (25 °C)
Nem oldódik valami jól vízben, csapadék. Tehát nem elég, hogy a citromsav gyenge sav, még a keletkező citrátok ki is válnak a vízkő felületére meggátolva a további oldódást.
Persze kérdés, hogy a deprotonálódás elmegy-e citrátig, vagy savanyúsó képződik. A hidrogéncitrátokra nem találtam most hirtelen oldhatóságot. Ezt majd a kísérlet fogja igazolni.
Megvolt a kísérlet. Csak hidrogéncitrátig megy a reakció. Gondolom dihidrogéncitrátig, mert második és mahradik lébcsőben még kisebb a savi disszociációs állandója.
A kísérlet eredménye képben:
Szöveggel:
Csináltam elég tömény citromsav oldatot. Ebbe beledobtam egy márványkavicsot. Az eredmény: pezseg, tehát oldja a vízkövet. De sokkal kevésbé pezseg, mintha sósavba, vagy 15%-os háztartási ecetsav oldatba tettem volna.
Előnye viszont, hogy nem büdös, mint az ecetsav.
Sajnos (vagy inkább szerencsére) a wc-nkben nincs vízkő. Így nem tudom kipróbálni, hogy ott milyen munkát végezne. Azt rábízom a kérdezőre, ha kap citromsavat. Remélem majd kommentálja nekünk az eredményeket.
Tarcalon vettem végül,elég jó áron,köszönet az egyik privátban válaszolónak a pontos leirásért
félig vegyész vagyok (lennék ha hagyná a mindenre allergiám),igy tudom hogy vannak sokkal erősebb szerek,csak nem tudom őket használni
nem mondom,hogy tökéletes,de jobb mint az eddigiek,és még az illata is jó
kisérlet jó,de felesleges volt,evidens h oldja,töménységtől függ hogy menniyre...
gondoltam hogy nem egyszerű háziasszony vagy:D
de mint tapasztalat mutatja,az egyszerű háziasszony jobban tudja mit mivel lehet...
nekünk megtanitották,eltudom mondani énis olyan szépen hogy senki nem érti,csak haszna nincs nagyon...
Most láttam a neten, hogy árulnak is biovízkőoldót, ami citromsavat tartalmaz 50%-ban, gélben feloldva, gondolom, hogy jobban tapadjon:
Azért csak elmegy lassan citrátig a reakció! A tegnapit nem öntöttem ki, ma reggelre ez lett belőle:
Vajon a wc is tele lesz ilyen "túróval"!? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!