Hogy nehezebb fát hasogatni?
A válaszok tulajdonképpen helyesek, csak nem a kérdésre válaszolnak.
Nyáron ugye tilos erdőn fát vágni, tehát az adott rönkök már legalább fél éve ki vannak vágva, vagyis friss vágásúnak nem nevezhetők. A sejtek közötti víz már rég eltávozott, a rostok víztartalma meg szabadban tárolva adott határok között mozog, ameddig a fa el nem korhad.
Pontos válasz pedig nem adható, a szükséges adatok hiányában.
Pl. jelenleg tényleg szabadban vannak azok a rönkök? A nyár elmúlt, a fa jól megázott, a víztartalom lehet vagy 25-30 %.
A szárítást hogy gondolod? Egy előtető alá bepakolva? Az a helyzet, hogy tavaszra a mostani víztartalom alá legfeljebb 5 %-kal tud menni. Mivel télen a párás levegőből megszívja magát minden kezeletlen faanyag, és a fafaj rostjaira jellemző legmagasabb víztartalmat éri el, ami kb. 25 %.
A víztartalmat úgy tudod lecsökkenteni, hogy nyáron, száraz időben a fát levegős helyen, de tető alatt tartod, aztán a párásabb idő előtt teljesen légmentesen beburkolod, vagy zárt tárolóba hordod, így 15 % köré tudsz menni. Teljesen száraz akkor lesz a fa, ilyen 10 % alatti, ha fűtött tárolóba viszed, ahol a páratartalom alacsony, és tovább szárítja a fát.
Tehát hasogatni úgy a legkönnyebb, ha tető alá rakod, aztán augusztusban, alacsony víztartalomnál, 40 fokban nekiállsz fát vágni. :)
Bocsi, a # 3-ban az utolsó mondatot ne vedd figyelembe, mást is csináltam közben, és belekavarodtam.
Szóval, a nyári szárazabb állapot után az eső miatt már felment a víztartalom (esetleg az alul lévőknél még nem), szóval vághatod a tél folyamán, ne várd meg, hogy jövő nyáron ismét kiszáradjon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!