Az üveg vágódeszka tényleg életlenné teszi a kést?
Persze!
Amikor vágsz, és átér a kés, akkor az éle nekiütődik a vágófelületnek --- vagyis az "üveg deszkának" :-). A keményebb anyag marad épen, a puhább deformálódik. Az üveg, porcelán, kerámia jóval keményebb anyagok, mint az acél, a rozsdamentes acélötvözetek pedig még puhábbak. Ezért nem célszerű porcelántányéron, kerámiatálon szeletelni a drága szakácskésekkel.
Nem véletlenül volt "hagyományosan" fából a deszka, mert abban nem sérült az él (persze ha csontot, jeget vágsz, abban is csorbul a kés). Csak ugye akkor meg a fában (vagy újabban a műanyagban) lesznek sérülések, hasadékok a vágás nyomán, amikben kimosogathatatlanul megmarad a romlékony élelmiszer (hús, zöldség, stb.). Emiatt szokták a hentesek, szakácsok a vágódeszkákat és tőkéket a lemosás után vastagon bedörzsölni sóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!