MOSÓGÉPeteket mivel TISZTÍTjátok (mossátok át)? Ecetről, trisóról tudok, mint tisztítószerekről de milyen arányban, milyen programon, miből mennyit használtok?
Az ecet például nem marja meg a dob fém bevonatát?
A trisó mire jó pontosan?
Ezeket vegyítve is lehet adagolni, vagy csak külön-külön?
Egyéb javasolt szert tudtok mondani?
Köszönöm, most látom csak az újabb választ, miközben magam is írtam ... :-)
"az ecet nem marja meg" - Na erre voltam egyrészt nagyon kíváncsi. Tehát
nyugodtan használható. Akár 10, akár 20%-os? Mennyit tennél egy tisztító
mosáshoz?
Én azért ruhamosásnál szívem szerint nem alkalmaznék nagyobb adagban
tisztítószereket (ecet, trisó, hypo, szódabikarbóna). Egyrészt ki
tudja, mit tesznek a ruhákkal, másrészt a felszabaduló "trutyi" és
vízkőlerakódás sem tudható, hogy hol kötne ki ... szerintem.
"nagyobb adagba az erősen lúgos és zsíroldó tulajdonsága fellazítja
a lerakódott mosószer és öblítőmaradékot"
Ez egy szépen megfogalmazott és hasznos komment. És még arány is írtál.
Köszi! ;-)
"hypo por 30 fokon" - A hypo teljesen kimosódik? Nem marja meg a ruhákat?
Borax por is jó esetleg hasonló fertőtlenítő célból? Az állítólag még
szagtalanít is. Hypoból mennyit tennél, hova öntenéd?
Öhm ... 1 valamit viszont nem igazán értek.
Ezeket írod:
"A trisó vízlágyítás és zsíroldás miatt jó ..." aztán meg, hogy
"A só nem vízlágyító ... így felesleges a gépbe."
Akkor most hogy is van ez?
2-es vagyok: Ecetet azért nem használok, mert egyszer egy ki nem vett foltot "rögzített" a gyerekruhában. Azóta kerülöm.
Én por állagú mosószert használok, a mosógép adagolójába teszek mosóport, és rá a trisót. Ha nagyon durva a zsírfolt, akkor közvetlen a ruhára is teszek. Bevizezem, megszórom kis trisóval, és mehet a gépbe. (pl köteny)
A színes ruhákra is bátran lehet használni, semmi kárt nem tesz benne.
#3 vagyok.
10%-os ecetet használunk.
Egyébként öblítő helyett is ecetet használunk.
Igaza van 13-nak, az ecet rögzíti a foltokat. Ezért a foltos ruhát mi először beáztatjuk fél-egy napra áztatóban.
Még egy apróság az ecetről: mivel a festékanyagot rögzíti, színüket eresztő ruhákat lehet ecetes vízben áztatva színtartóvá tenni. Persze itt nehéz eltalálni, hogy adott estben mekkora töménységben használjuk. Én fekete zokniknál 1 dl 10%-os ecethez egy liter vizet engedve színtartóvá tudtam tenni azokat, de egy élénkpiros konyharuhánál ez nem sikerült. Azt azóta is külön (kézzel) mossuk.
A trisó lúgos, az ecet savas ezért nincs értelme együtt használni csak külön-külön.
3 éves a gépem, még egyiket sem látta, az előző 7 éves volt, az sem látta sosem ezeket a szereket és se vízköves, se büdös nem volt sosem egyik sem. Szerintem semmi haszna nincs, csak manapság nagyon fel lett kapva ez az egész. Ma már mindenki ecettel meg szódaporral, meg trisóval mos, takarít.
Pedig nagyanyáink sem azért használtak ecetet (már ha használtak), mert az egy csoda szer volt, hanem nem volt más vagy másra pénz.
Egyébként kb. annyiba kerül a mosógép és mosogatógép tisztító is, mint az ecet és a trisó együtt. Egyáltalán nem nevetségesen drága és ezekkel biztosan nem ártasz a gépnek.
"Ma már mindenki ecettel meg szódaporral, meg trisóval mos, takarít"
Azért ezt megcáfolnám.
Ariel vagy Persil mosóporral mosok, Silannal öblítek.
DE! Mint írtam férjem szakács. Próbáltam folyékony Vanisht, Vanish szappant, Ariel folttisztítót, de sajnos egyik sem volt olyan hatékony, mint a Trisó.
SZóval lehet, valaki azért használ "ilyeneket", mert ez vált be!!!
"Szerintem semmi haszna nincs, csak manapság nagyon fel lett kapva ez az egész."
Pont fordítva. Nagyanyáink csak ezeket használták, mert nem volt Persil, de még Tomi mosópor sem.
Aztán megjelentek ezek a termékek. A gyártóknak ebből volt hasznuk, orrba-szájba reklámozták, az emberek ezeket kezdték vásárolni és feledésbe merült nagyanyáink tudása. Amit te úgy mondasz, hogy "fel lett kapva" az valójában a feledésbe merült dolgok újra felfedezése.
Akinek kedve van hozzá, próbálja ki. Az ecetet én is nagyon hasznosnak tartom és a szódabikarbóna hatásáról is jó tapasztalatunk van.
De ezek olcsó dolgok, nincs mögöttük nagy haszon, ezért a nem reklámozzák a tévében vagy az újságokban.
17-es, ne érts félre kérlek, nem leszólom, de meg van mindennek a maga funkciója. A trisó persze, hogy jó, hisz zsíroldó és szuper, hogy találtál valamit amivel könnyen dolgozhatsz. Nem rossz indulatból írtam.
18-asnak: Ahány idősebb asszonytól érdeklődtem, a mosószappannál többről sosem beszéltek. De arról ódákat zengtek :) Ecetet ablak tisztításra használtak, többről szintén nem tudok, nem említették.
Ecetet én is használok, mert a fürdő tükrét, csak azzal lehet foltmentessé tenni (3 pici gyerek), a többit nem láttam hasznosnak, persze ettől még lehet.
De vízkőoldásra 1000x jobb a citromsav pl. mint az ecet.
Szép napot mindenkinek! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!