Kotyogó kávéfőzőt hogyan lehet könnyen és gyorsan megszabadítani a rárakódott kávékulimáztól és a vízkőszerű kávékőtől?
Az ecettel felöntés egy éjszakára azért nem működött jól, mert hidegen alkalmaztad a műveletet. A fizikai oldódások és a kémiai reakciók is magasabb hőmérsékleten hevesebbek, gyorsabbak. A nyári kánikulában sokkal tovább kell kevergetni a jégkockás limonádéban a cukrot, mint a téli forró teában. A kémiai reakciók meg egyenesen megtáltosodnak a melegítés hatására. Minden 10 fok hőmérséklet emelés duplájára növeli a reakció sebességet. Ha 20 fok helyett a 100 fokos forrásponton megy a reakció, akkor 8-szor 10 fokot emeltél. A nyolcszoros duplázás meg 2 a nyolcadik hatványon (azaz 256 szoros) sebességnövekedést eredményez.
Ha a vízkő okozza a trutyit, akkor a többek által javasolt vízkőtelenítési módszerekkel (ecettel, vagy ha az ecetnek nem szereted a szagát, akkor befőzési citromsavval [ [link] ] be kell készíteni, jelig vagy egy kicsit tovább önteni vízzel, és lefőzni több alkalommal.
Ha a trutyi java a kávé olajos készétől származik, akkor előbb egy nagyobb fazékba mindenestől beletenném a kávéfőzőt, és mosogatószeres vízzel felöntve az egészet felforralnám. Ekkor a zsíros részek lejönnek, és jöhet a vízkőtelenítés az előbb írtak szerint. Erősebb zsíroldőszertől [hideg zsíroldó, vagy szóda] tartózkodnék, mert az kotyogó alumínium-öntvény kölsejét is megmarhatja, elcsúfíthatja, fényét elviszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!