Kezdőoldal » Otthon » Kártevők » Egy öreg tölgyfát hogyan...

Egy öreg tölgyfát hogyan lehet megszabadítani a vöröshangyáktól?

Figyelt kérdés
Nagyon sokszor látom, hogy hatalmas öreg tölgyfák emiatt pusztulnak el, és nem értem miért nem lehet ez ellen valamit tenni? Sokszor védetté nyilvánított fákon is ott hemzsegnek, és tényleg nem lehet tenni ellene semmit?

2016. aug. 25. 17:11
 1/4 anonim ***** válasza:
A hangyák is védettek, senki nem meri irtani őket.
2016. aug. 27. 05:45
 2/4 anonim ***** válasza:

"Nagyon sokszor látom, hogy hatalmas öreg tölgyfák emiatt pusztulnak el, és nem értem miért nem lehet ez ellen valamit tenni? "

Én azt nem értem, hogy miért kéne ez ellen tenni? Te fordítva ülsz a lovon, kérdező :)

Ez egy teljesen természetes folyamat. Nem a hangyák miatt pusztul el, hanem a hangyák költöznek bele a pusztulófélben lévő öreg fákba, mert azoknak már elég pudvás, szivacsos a közepe ahhoz, hogy könnyen tudjanak benne járatokat rágni. Ezért is csak öreg fákban találni hangyákat, azok az öreg fák meg már amúgy is hamarosan elpusztulnának.

(Jó részben tulajdonképpen már el is vannak, de ugye egy fa természetes körülmények között többnyire nem úgy hal meg, mint egy ember, hogy ma még él, holnap meg már nem. A fák halála egy hosszú évekig, gyakorta évtizedekig tartó folyamat. A fák tápanyagot vesznek fel a földből, amivel nem csak növekednek, de folyamatosan regenerálják is a sejtjeiket. Ahogy öregszik a fa, egyre kevesebb tápanyagot tud felvenni a földből a tömegéhez képest, és a felvett tápanyagmennyiségnek egyre kisebb részét fordítja növekedésre, és egyre nagyobbat a regenerációra. Aztán előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor már a regenerációhoz sem elegendő a tápanyag, ekkor kezd el haldokolni a fa. Ilyenkor egyes részeit hagyja pusztulni, és más részeire koncentrál (pl. új hajtások, levelek növesztése, megtermékenyítéshez vagy megtermékenyüléshez szükséges részeinek táplálása). Ezek az egyes részek pedig elkezdenek elhalni, elszivacsosodni, elkorhadni. A hangyák csak ezután kezdenek beleköltözni, mert százszor könnyebb járatokat és lakhelyet rágni a pudvás fában, mint az ereje teljében lévő fa anyagában. Ráadásul a különböző kártevők, pajorok, kukacok, szúk, meg egyéb ilyesmik is pont ezért a pudvás részt eszik, és ezek is táplálékforrásként szolgálnak a hangyák részére.

Szóval nem azért pusztul el a fa, mert hangyák költöznek bele, hanem azért költöznek be a hangyák a fába, mert az kezd elhalni. Sőt, ilyen szempontból a hangyák még meg is hosszabbítják egy fa élettartamát, hiszen kieszik belőle a különböző kártevőket, kihordják belőle a pudvás, ezáltal mindig nedves részeket, így szellőzést biztosítva a fa belsejének, ami így nehezebben tud tovább gombásodni, a fa ép részeit viszont nem, vagy csak kismértékben bántják.

2016. aug. 29. 12:07
 3/4 anonim ***** válasza:

Sok dolog így van, ahogy írod, de nem minden.

Minden fának (már a pár éveseknek is) csak a külső része él, a közepe elhalt. De attól ezek a részek még fontosak a fának, mert ezek támasztják, merevítik, erősítik. Ameddig a külvilágtól légmentesen el vannak zárva.

Ha a hangyák valahol bele tudnak menni, mondjuk egy letört át helyén, akkor elkezdenek bele lyukakat készíteni. A lyukakba utána behurcolnak a lábukon mindenféle korhasztó gombákat, ezek teszik tönkre aztán a fa belsejét. Az eső is be tud szivárogni egyes helyeken, fokozva a korhadást. Utána a belső rész már nem tart.

Száraz időben a hangyák vízigényük egy részét a fa élő részének rágcsálásával biztosítják.

2016. aug. 30. 05:21
 4/4 A kérdező kommentje:
Nemcsak öreg fákba költöznek bele, és egy tölgyfánál voltaképpen még a 300-400-500 évesnek sem kellene öregnek lennie. 1000-2000 évig is elélhetnek. És miért nem lehet már ilyen fákat látni? Mikor régen Európában egész erdők csak ilyen öreg fákból álltak! Mert nincsenek azok az állatok vagy nagyon kevesen, amelyek a fákat pusztító rovarokkal táplálkoztak. Nemcsak a hangyák a hibásak? Az lehet, de amit én tapasztaltam, az döbbenetes, és igenis túl sok van belőlük az erdőkben, és ez káros.
2016. aug. 31. 13:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!