1/5 anonim válasza:
Fertőtlenítették. Ma már ezt megtudod tenni a mosógéppel is.
2/5 anonim válasza:
Valóban részben a fertőtlenítés volt a cél, de nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a kézi mosásnál már 50°C körüli hőmérsékleten erősen károsodik az emberi bőr, különösen, ha a megfelelő zsíroldást elősegítő lúgos mosóközegről van szó. Márpedig a zsíros jellegű szennyeződés nem mindig távolítható el 50°C alatti mosólével megfelelő idő alatt, még a korszerű felületaktív anyagokat tartalmazó mosóporok mellett sem. Régebben mosószappan volt elsősorban alkalmazásban és a kemény vízben keletkező kalcium- és magnéziumszappan rossz oldhatósága miatt időnként szükség volt magasabb hőmérséklet alkalmazására is, hogy a ruhaneműben ne maradjon benne a textilszálak között.
3/5 anonim válasza:
Mert nem volt automata mosógép, meg azon 60-90 fokos mosás.
Nyilván nem főztek ki mindent, de pl. ágyneműt, pelenkát ki lehet (lehetett), bírja az anyaga. Legalábbis azok a jó erős régi vásznak bírták.
4/5 anonim válasza:
A mosószappanok is erősen lúgosak voltak, a mai ruhaanyagok, ágynemű ezt nem bírja ki. Sok volt a fertőző betegség, ezért is kellett ez.
5/5 anonim válasza:
A fentieken felül a főzéstől még fehérebbek is lettek a ruhák, mert klórmeszet tettek a vízbe. Ha kihűlt, több léből átöblítették, majd a fehér ruhák utolsó öblítő vizébe kékítőt, és az ágyneműknél keményítőt is tettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!