Hogyan kell úgy rugalmas anyagot varrni, hogy ne nyúljon ki?
Háztartási varrógépet használok (Singer Simple), és nem tudok vele rugalmas anyagokat varrni. Vagy kifodrozódik a varrás mentén az anyag vagy rugalmatlanná válik a varrásnál.
Szeretnék régi ruhákat felújítani, vagy újakat varrni, de a ruhák általában rugalmas anyagúak, szóval egyelőre elég korlátozott módon tudom használni a varrógépet. (Csak rugalmatlan vásznat és farmer anyagot tudok varrni.)
Esetleg egy speciális talp és/vagy anyagtovábbító segítene? Vagy van valami más módszer, amivel rugalmas anyagokat lehet varrni.
Kipróbálhatod a fent javasoltakat,de az 100 %,hogy igazán esztétikus és tartós eredményt kapni nem fogsz. A cikk cakk öltés használata ilyen esetben borzasztó tákolt hatást kelt.
Én az ilyen tipusú anyagokat 4 szálas interlockal varrom,és kifogástalan az eredmény,mind esztétikailag,mind a varrás szakítószilárdsága szempontjából.
Én érdemesnek tartom külön talp beszerzését illetve kifejezetten sztreccses anyaghoz való tű is segítség.
A cérna feszességét vedd kicsit lazábbra és szélesebb cikk-cakk öltésekkel próbálkozz. Néhány gépen van direkt sztreccses anyagra való öltés is.
Nagyon köszönöm a válaszokat! :)
Egyelőre még nem próbáltam ki a tippeket, mert gyors megoldás kellett. Végül hosszúkás oda-vissza varrásokkal rögzítettem a felhajtást. Nem lett túl szép az eredmény, de ezúttal ez nem volt fő szempont:
Ha lesz időm, majd kikísérletezem ezeket a módszereket.
Arról nem tudok, hogy az én gépemnek állítható-e a talpfeszessége. Vagy ez minden gépen állítható?
Van egy-két csavar a talprésznél, ezek közül valamelyik az állításra szolgál?
Nem tudom milyen varrógéped van, nekem egy régebbi naumann, ennél ha lepattintom a fedlapot, akkor ott van egy tekerő, amivel a lehet állítani a leszorítás erejét. A singer gépemnél ez kívül van a házon.
Olcsó gépeknél ezt ki szokták spórolni, de a talp tengelyével egy vonalban keress egy tekerőt, vagy a gép oldalán valahol.
Itt van pár kép különböző beállítókról, hogy nagyjából lásd, mit kell keresni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!