Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Házi kenyérnek miért horpad...

Házi kenyérnek miért horpad be a teteje?

Figyelt kérdés
Az első pár kenyerem szép magas lett és tökéletes sűrűségű, de mostanában MINDEGYIKnek beesik a teteje, és mint egy kráter van a közepén, mielőtt kiveszem a gépből. Semmit sem csinálok másképp és betartom a recept arányait is.
2015. dec. 9. 08:47
 1/3 anonim ***** válasza:

Két lehetőség...sok egy kicsit az élesztő...feljön,majd sütéskor "kifújja magát",és beesik.

A másik-akármilyen hihetetlen-a kevés só miatt van,ezt a kenyérsütő füzetében is írják.

2015. dec. 9. 12:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Sok lehetőség van, ebből kettő az, amit az első kommentelő említ. De bármelyik alapanyag minősége is megváltozhatott. Még ha ugyanannak a gyártónak ugyanazt a lisztjét is használod, nem biztos, hogy a következő vásárláskor ugyanabból az őrlésből kapsz, és a lisztnek pont ugyanannyi lesz a sikértartalma. Hasonlóan a só is ilyen, ha más a szemcsemérete a következő vásárlásnak, más mennyiség fér egy kismérőbe, vagy kiskanálba. Ha instant élesztőt használsz, abból is láttam már 7 és 11 g kiszerelésű változatokat is.

De befolyásol a hőfok is. Nyári kánikulában, amikor 25 fokos minden alapanyag induláskor, más kenyér lesz a végén, mintha télen csinálod, amikor hűvös minden alapanyag. Nyáron a csapvíz 20 fokos, télen jó ha 10 megvan.

De az is lehet, hogy valaki menet közben felnyitja a bepárásodott fedelet, hogy bekukucskáljon. Az ekkor kiszökő hő is okozhat ilyet.

Ahogyan az első kommentelő mondja, az élesztő működését a só szabályozza (fordított arányosság szerint). Ha kevés a só nagyon dolgozik az élesztő, ha sok a só kevésbé.


A következőkkel lehet játszani tehát:

- vagy a sóból adagolsz kicsit többet

- vagy vízből kicsivel kevesebbet

- vagy egy evőkanálnyi sikért adsz hozzá (szejtán néven kapható)

- vagy valaki kinyitja a fedelet menet közben, és őt meg tudod kérni, hogy ne tegye

2015. dec. 9. 16:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
Mikor kiveszed, megkened vízzel és egy vágódeszkára tedd ki hűlni, hogy lassan huljon ki, nem szabad vékony, főleg nem hideg valamire tenni, mert berogyik. A teteje meg a víztől lesz szép (akkor is be kell kenni, mikor beteszed), és főleg ropogós.
2015. dec. 9. 21:33
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!