Házi kenyérnek miért horpad be a teteje?
Két lehetőség...sok egy kicsit az élesztő...feljön,majd sütéskor "kifújja magát",és beesik.
A másik-akármilyen hihetetlen-a kevés só miatt van,ezt a kenyérsütő füzetében is írják.
Sok lehetőség van, ebből kettő az, amit az első kommentelő említ. De bármelyik alapanyag minősége is megváltozhatott. Még ha ugyanannak a gyártónak ugyanazt a lisztjét is használod, nem biztos, hogy a következő vásárláskor ugyanabból az őrlésből kapsz, és a lisztnek pont ugyanannyi lesz a sikértartalma. Hasonlóan a só is ilyen, ha más a szemcsemérete a következő vásárlásnak, más mennyiség fér egy kismérőbe, vagy kiskanálba. Ha instant élesztőt használsz, abból is láttam már 7 és 11 g kiszerelésű változatokat is.
De befolyásol a hőfok is. Nyári kánikulában, amikor 25 fokos minden alapanyag induláskor, más kenyér lesz a végén, mintha télen csinálod, amikor hűvös minden alapanyag. Nyáron a csapvíz 20 fokos, télen jó ha 10 megvan.
De az is lehet, hogy valaki menet közben felnyitja a bepárásodott fedelet, hogy bekukucskáljon. Az ekkor kiszökő hő is okozhat ilyet.
Ahogyan az első kommentelő mondja, az élesztő működését a só szabályozza (fordított arányosság szerint). Ha kevés a só nagyon dolgozik az élesztő, ha sok a só kevésbé.
A következőkkel lehet játszani tehát:
- vagy a sóból adagolsz kicsit többet
- vagy vízből kicsivel kevesebbet
- vagy egy evőkanálnyi sikért adsz hozzá (szejtán néven kapható)
- vagy valaki kinyitja a fedelet menet közben, és őt meg tudod kérni, hogy ne tegye
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!