Ha ecetet használok a viz lágyitására, az roncsolja a ruha anyagát?
Az egyik ilyen egeszseges eletmod musorban lattam, hogy oblito helyett hasznalnak ecetet, mert az lagyitja a vizet, fertotlenit, etc.
egyszer kifogytam az oblitobol, és ecetet hasznaltam. érdekes modon a ruha abszolut nem lett budos (pedig picit tartottam ettol), és nagyon jól bevált. nem vagyok nagy wellness, meg bio, de olykor olykor hasznalom azota.
nem roncsolja a ruhat, ha nem kozvetlenul ontod ra, hanem pl az oblito reszebe.
A ruhát valóban nem roncsolja az ecet olyan töménységben (az meg azért nem igaz, hogy nincs ecetszag. Mert abban a pillanatban amikor BELEIZZADSZ a ruhába, nem fogsz tudni megmaradni benne... Persze aki nem izzad, annak jó.)
Azonban!!!!! Az ecet olyan szerkezetű anyag, amely a gumit és a műanyagot nagyon öregíti, ezáltal a MOSÓGÉP élettartamát csökkenti. Régen műanyag teknőben öblítettek, zománcozott forgótárcsásban mostak. Abba önthetett sósavat is... Az ecet nem tesz jót a MOSÓGÉPNEK! Így én ezért nem ajánlom.
Nyilván nem 20%-os ecetbe akarod áztatni a ruhát (pláne nem jégecetbe), hanem egy keveset adagolsz a mosóvízhez, így nem kell attól tartani, h. károsítaná a ruha anyagát.
Az nem igaz, h. lágyítja a vizet, mert a keménységet okozó sók továbbra is benne maradnak, de mivel az ecet jól oldja a vízkövet alkotó csapadékot, így az nem fog kiválni, de a hatás vízkőképződés szempontjából u.az: nem fog kiválni a vízkő.
Ilyen hígitásban szerintem a mosógépre se nagyon lehet káros hatással. (Én még nem használtam, így saját tapasztalatom nincs, de egy kollégám évente egyszer átmossa ecetes vízzel, így vízkőtlenítve a készüléket.)
Ha meg hosszú távon még sem tesz jót, akkor is valószínűleg többet megspórolsz a vízlágyítón 10-15 év alatt, mint amennyibe egy új mosógép fog kerülni. Arról nem is beszélve, ha nem emiatt megy tönkre a gép, és amúgy is kéne venned, de még vízlágyítóra is költöttél. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!