Mit tegyek, hogy a műanyag nyilászáróim ne legyenek párásak belül?
Nem kimondottan olcsó, de lehet szereltetni automata szellőztetőt, ami méri a páratartalmat és szükség esetén nyitja a szellőző rést.
Barátaink megcsináltatták a házukon, a teljes házra (kb.100 nm) 200ezer körül volt, viszont azóta egyik szobában sincs gondjuk, pedig náluk már penészedett a sarokban. Neten keress rá, vagy érdeklődj nagyobb ablakkereskedőknél. Ne felejts el több árajánlatot kérni!
Igen jól mondták a kollégák, több dolog miatt is lehet ez. Egyrészt ha még nem száradt ki teljesen a ház, de talán azért is van, mert túl sok a pára. Azért kell vigyazni, mert penészedést okozhat. Ugye a levegőben lévő pára a leghidegebb helyen fog kicsapódni, amely már elérte a harmatpontot. Ez most az ablak, de ha a falak lesznek hidegek, akkor ott fog kicsapódni, és penészedni kezdenek a falak, nagyon figyeljetek erre.
Ha minden ablak párás, akkor egyértelműen csökkenteni kell a levegőben lévő párát. Lehet, hogy egy egyszerű szerkezet megoldja a problémát, a ceresit páraelszivó, de lehet hogy nem. Ekkor valóban az ablakba épített szellőző lesz a megoldás, de ez nem 200 ezer ft.
Itt tudod megnézni.
www.aereco.hu
a higroszabályozós légbevezetőket kell nézni. Előnye, hogy kimegy a pára, és jogszabály is előírja termo ablakoknal, ahol nyílt tűz van (konyha pl.) hogy az ablakba vagy a falba ilyet kell építeni. Hátránya, hogy jön be a levegő. nálunk a fürdőszobában van iylen, de nem az ablakban, hanem a falba lett fúrva, igy soha nincs pára. A konyhában nálunk nincs nagy veszély, de gondolkodom rajta, hogy beépítetek ilyen légbevezetőt, egyrészt mert a gáztörvény előírja, másrészt nem akarom hogy 1. penészedjek, másrészt a nejem vagy a fiam emiatt károsodjon stb.
Amúgy a beépítése egyszerű, az ablak felső részébe lyukakat fúrnak, majd egy maróval összekötik ezeket, és erre a nyílásra szerelik a légbevezetőt, aminek több típusa van természetesen. Kb. 20-25 perc egy ilyen beépítése, és maga a szellőző 12 ezer körül van.
Remélem tudtam segíteni.
Fürdőbe, illetve ahol nagy sok a pára, ott alulra-felülre is beépitenek ilyeneket.
Ne szereltess be szellőzőrendszert. Vagyis tegyed, de akkor az súlyos 100 ezrek h jó is legyen. A szellőzőrendszerben kell lenni hővisszanyerő rendszernek is, egyrészt h ne a külvilágot fűtsd, másrészt az energiatanusítvány rossz lesz. (pl. ha el akarod adni akkor számít). Szakmámból tudod, h ha annyit szellőztetsz amennyi szükséges a megfelelő légcseréhez és feltételezünk egy jól hőszigetelt falat (pl. 30-as tégla + 5-8 cm hőszigetelés) akkor a légcserével 4 x több hőenergia megy ki mint a falon keresztűl.
A leggazdaságosabb megoldás - főleg h valószínüleg átmenetioleg 1-2 évig kell a kiszáradás miatt - a helyi párátlanítás. Nézz utána neten, de a tv-ben is hirdetnek ( a "pápá-pára" :) )
Utolsó előtti szóló vagyok.
Amit az utolsó kolléga mondott az lehet, hogy úgy van, nem tudom. DE:
1. vmilyen szellőzőt mindenképpen be kell szereltetned a jogszabályi előírásoknak megfelelően, nem is értem, hogy az építők miért nem rakták be automatikusan. Csak egy példa, nézz meg egy olyan házat, amit most újítottak fel a panelprogram lehetőségével. tele van minden ablak szellőzővel, nem véletlenül. Ma már az ablakosok sem kockáztathatnak.
2. azért a háznak valamennyire ki kellett már száradnia, különben dobhatod ki a vakolás-glettelést, mert a pára miatt le is eshetnek.
3. nézd meg idén a télen hányan haltak meg szénmonoxid mérgezés miatt. Miért is? Mert nem jön be sehonnan friss levegő (mindegy hogy ház vagy lakás), szellőztetni pedig a hideg miatt nem szokás. Pedig egy kicsi friss levegő már elég lenne, hogy a gáz feloldjon annyira, hogy ne okozzon halát. Túlbiztosítanak ma a gázosok az új, műanyag üvegek miatt ez igaz. De amikor én a lakásomban újítottam fel a fürdőszobát, és kiderült, hogy műanyag ablak van, az épületgépész ég, meg a gázos mondta, ki sem jönnek addig, amig nincs szellőző beépítve. Mert ugye senki sem vállalja a felelősséget (még számlát is kaptam szó nélkül, sőt maga a gázos adta, mondvan a gázzal ma nem lehet játszani, pedig ugye többe került nekem, neki meg a könyveléssel.)
Én is próbáltam mondani, hogy kell ez meg hideg lesz meg minden, mire annyit mondtak az urak, hogy gondoljam végig mit akarok: kádban halott családot, vagy egy szellőzőt.
Innentől kezdve te döntesz.
Ja és még vmi, szellőzőrendszer nem kell mindenhová, pl. szobába, csak nagy páratartalmú helyiségekbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!