Mit jelent az anyagoknál az egy vég?
De jó, végre tudom! :-)
Nem találtam róla sehol leírást...
Így viszont felvetődik az újabb kérdés: mi értelme van annak, hogy a bolt külön jelzi azt, hogy végeket is árul? Hiszen az szerintem evidens, hogy ha egy méterre van szükségem, akkor annyit veszek, de ha - a példánál maradva - 15 méter kell, akkor egy egész véget veszek.
Ez esetben a vég = maradék. Szerintem pontosan a háziasszonyok vásárolják az ilyet, mert ezekből már pl. egész kosztümöt, blúzt, akármit varrni nem tudnak, de egy ügyes háziasszony még egy kispárna huzatot, vagy asztalterítőt, hasonlót tud belőle varrni. Ezeket a darab-anyagokat egyébként olcsóbban is szokták adni.
Aki hobbi-szinten varrogat otthon, célszerű az ilyen "végek" között válogatnia!
Ha az üzlet külön jelzi, hogy végeket is árul, szóval, amit valójában végnek nevezünk = 15-20 fm, akkor azzal azt jelzi, hogy vállalkozókat, esetleg viszont-eladókat is kiszolgál. Persze ezt külön mi a fenének jelezné??
Ha pedig már külön jelzi, akkor azt érti végnek, hogy a végekből megmaradt maradékok, ez esetben azt jelzi, hogy csökkent értéken adja el a darabokat, és nem küldi vissza annak a nagykernek (gyárnak), ahonnét vette.
Szóval ezt itt szerintem nem fogjuk tudni egyértelműen meghatározni, hogy az üzlet most mit ért alatta.
A vég (latinul petia, németül Stück) az 1 tekercsnyi mennyiség, így függ az anyag vastagságától és
1 vég vászon = 45 sing = 28 méter vászon
1 vég posztó = 32 sing = 20 méter posztó
Mindenkinek igaza van. :-)
Voltam a Rokkában (Petneházy utca), komoly boltnak tűnik, szakemberek dolgoznak ott. Azt mondták, hogy az egy vég az egy tekercset jelent. A másik véglet meg az I love textil. Nem akarom őket megbántani, de úgy tűnt, hogy nem értenek az anyagokhoz, "csak" azt tudják, hogy hogy kell lemérni és hogy kell kasszázni. Itt azt mondták, hogy a vég az az anyag VÉGe, tehát a maradék. Szóval az a jó megoldás, amit az egyik kommentelő mondott: meg kell kérdezni mit értenek alatta pontosan. :-)
Köszi mindenkinek!
A szépítés de nem hiteles így fogalmaz:
A vég (latinul petia, németül Stück) az 1 tekercsnyi mennyiség, így függ az anyag vastagságától és
Azt már mindannyian leírták egy vég az egy tekercs.
Akár németül akár nem azzal nem tette hitelesebbé.
Ettől még aa kolbászvég a vége darabot jelenti
A szalámi vég szint úgy de a szövet az egy tekercs aminek neve vég.
Kivéve ha éppen maradék annak nem lehet értelmezése vég.
Az végmaradéknak kell mondani és érteni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!