Házi készítésű öblítőt tudtok esetleg?
Valamikor réges-régen...
Két léből öblítettünk, az első lé teljesen tiszta víz, kb. azonos hőfokú, mint az eredeti mosólé.
A következőbe ecetet és "kékítőt" (=ezt háztartási boltokban lehetett kapni, kis üvegecskében, pár csepp kellett belőle) öntöttünk az öblítővízbe.
Az ecet friss, tiszta illatot adott a ruhának, a kékítő a fehéreket "tette" még fehérebbé, amikor a ruha megszáradt.
Köszi ezt a "nagyi receptejét", de én a kékítővel nem próbálkoznék - tényleg, ezt old József Attila versében is "Mama" az ég vízében. :))
Az illóolajra volnék kiváncsi, érdemes-e beletenni?
az a kékítő olyan lehetett mint ma az "optikai fehérítő". ami bevonja a szálakat és visszaveri a fényt, így fehérnek látszik.
ecethez nem túl jó az illóolaj, mert az ecet amúgy is szagtalanítt.
Itt almaecetet írnak, és összekutyulnak mindenféle illóolajat, én biztos csak egyet teszek bele.De legalább leírják a csepegtetési arányt is. :)
Kipróbáltam az almaecetes verziót, de olyan arányban, hogy 1,5 l víz, 1 dl almaecet, és egy egész ampulla VANÍLIÁS illóolaj.
Nem "mertem" több ecetet tenni bele, mert így is kicsit elszínezte, és pont elég lett az 5 ml-es olaj.
Holnap próbálom ki, milyen a ruhákon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!