Rozsdafoltot járólapról hogy lehet eltüntetni?
3. vicces amit írsz :D Mégis mi tisztít a kólában? Max a szénsav lazítja fel a szennyeződést, ahogyan pezseg, de akkor a szóda is jó lenne!
Vagy van valami ami maróhatású a kólában? Cukor? Színezék? Az aromák? Netán az étkezési sav? Mint pl. a citromsav? Utóbbi valóban kiváló vízkőoldásra, de csak tömény mennyiségben, ami a kólában van, az bakfitty... Olcsóbb venni citromsavat, mint kólát!
A kóla tényleg jónak tűnik. Láttam róla videót. Percek alatt lemarta a krómozott lökhárítóról a rozsdafoltokat.
Hogy melyik összetevőnek köszönhető, nem tudom.
>vicces amit írsz :D Mégis mi tisztít a kólában? Max a
>szénsav lazítja fel a szennyeződést, ahogyan pezseg, de >akkor a szóda is jó lenne!
Van benne foszforsav, citromsav, némi narancslé, és tényleg hatékony. Fogamzásgátlástól (irrigálás) a tisztításon keresztül az elalvásgátlásig rengeteg dologra jó a kóla, azon kívül persze, hogy inni se kutya. :) A kólát utána vizes ruhával csak feltörli utána az ember és kész.
A hatás részben kémiai, nagyobbik részben azonban egyszerű fizikai elven hat. Nemcsak a vas oxidjának redukciójával tisztít, hanem a benne lévő ragacsos kátrányszerű anyaghoz a szennyeződés mikroszemcséi átragadnak a szennyezett felületről, amit viszont jól oldanak (=korlátlanul hígítanak) az általunk használt vizes háztartási felmosószerek.
Több videón láttam, ahogy USA-ban balesetek után az úttestről a vérnyomokat ezzel locsolják le. De ruhából is kiviszi a vérfoltot, csak nem szabad sokáig áztatni a foltot, mert a kátrányszerű rész megülhet a szövetben, hanem másodperceken belül mosogatószerrel utána ki kell dörzsölni a rozsdafolt helyére tett kólafoltot.
Egyébként ha már rozsdapucolás, érdemes legközelebb a frissen félbevágott vöröshagymát is kipróbálnod. A késeket mindig így szoktam rozsdamentesíteni. Szépen és elég gyorsan lemarja róluk. Ha nem kell éppen hagymát szeletelni, akkor a félbevágottal alaposan be kell dörzsölni a rozsdás kést, majd 1..2 percet állni hagyni, leöblíteni és szárazra törölni.
>Citromsav.Annak a nagyokosnak, a kólában foszforsav van,
>ezért nem iszom kólát ! A vízkőoldó is jó, az is foszfor
>savas, mint a kóla.A Coca Coláról van szó nem az
>utánzatokról
Ahogy részletesen leírtam: a hatás kombinált, ezért hatékony a vízkőoldónál, tömény citromsavnál sokkal, de sokkal hígabb kóla. Nyilván nem annyira tömény, mint a vízkőoldó persze.
Utánzatok: nem végeztem teszteket, de mivel nekem 2000 óta a kokakóla kimarta a gyomromat gyorsan, ezért átálltam pepsire. Nem végeztem összehasonlító teszteket, de nekem az is remekül beválik, mikor a csempéről kell valami kiömlött vackot felpucolni - ha nem hiszed, próbáld ki. (Abban is ott a foszforsav, citromsav, narancslé(mármint annak illó olaja) és a ragadós trutymó, ami a fellazított, kioldott kolloidszemcséket majd összekapkodja a felületről.)
Gyomorvédelem: A gyomorsav sokkal agresszívabb a sósav töménysége miatt, mint a kóla, amit megiszik az ember. Szerintem napi pár pohártól semmi baja sem lesz senkinek.
Mint ahogy a narancslé is marja a rozsdát, mégis lehet inni dögrovásig. Pl. én 25 éve átlag napi 2 litert megiszom és itt vagyok, kutya bajom, nem oldottam fel vele a beleim 300-szor, stb... :) Ekkora mennyiségnél viszont a kokával ahogy írtam, már érdemes vigyázni. Talán töményebb a sav benne, vagy van valami komponens, ami erősíti a többi hatását, nem tudom.
Már vadászok egy rozsda foltra, eskü, kipróbálom!!!!!
Eddig a rozsdásszög változatlan formában úszkál a kólában!
Foszforsavas vízkőoldót már használtam, jó volt, de az tömény volt.
Most citromsavas van, szintén sűrű trutyi, az is jó.
De a kólától akkor sem lett szebb a mosogatóm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!