Igaz az, hogy a jénai üvegtálat csak hideg sütőbe szabad tenni, különben széttörik?
Szerintem igaz, legalábbis a régebbi tipusú jénaiak tekintetében, és csak fokozatosan, a sütővel együtt szabad felmelegíteni őket.
Ezért, amikor leveszed a lángról (=kiveszed a sütőből) akkor is vigyázni kell vele, csak olyan helyre pakolhatod, ahol nem túl hideg hely van, vagy van valami, ami rögtön felveszi a tálból kiáramló hőt. Én pl. egy kb. 5-6 cm vastagra összerakott konyharuha-adagra szoktam rakni.
Persze lehet, hogy már vannak olyan jénaik is amikre ez nem érvényes, de azt is el tudom képzelni, hogy ezek az u.n. mikrózható edények, amelyek a sütőt is jobban bírják, csak esetleg jénai-alapú anyagból készülnek.
Hideg tálat nem lehet forró felületre (pl. sütőrács) tenni, vagy forró tálat nem lehet hideg felületre tenni (kiveszed a sütőből és lerakod a kőre). Mert elpattanhat. Nem biztos, hogy elpattan, de van rá esély. És ha egyszer nem csinálta, az nem jelenti azt, hogy máskor sem fogja.
És soha nem teheted közvetlenül lángra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!