Vegyszerek nélkül tökéletes tisztaság?
Ecet.
Keress rá, meglepően sokoldalúan felhesználható.
Köszönöm a választ! Rákerestem már, ok, hogy ecet, szódabikarbóna, citrom, só stb... De tényleg ugyanolyan hatást érhetek el vele? A tisztaságot még mindig fontosabbnak tartom, mint a környezettudatosságot :S, ezért ha minimum nem ugyanolyan a hatás, akkor inkább nem is kísérletezek vele.
A másik, hogy pld. pronto helyett, vagy laminált padló ápoláshoz nem is találtam ötleteket :(
Az Agroinform kiadott egy könyvet, a címe: Háztartási ismeretek. Próbáld megszerezni, nagyon sok hasznos tanács van benne ebben a témában. a könyvet eredetileg a gazdaasszony képzésben használják tankönyvként. A net-en biztos megtalálod, hogy a közeledben melyik könyvtárban vagy könyvesboltban lehet hozzáférni.
A leggyakrabban javasolt anyagok: ecet, citromlé a vízkő-eltávolításhoz, mosószóda, sütőpor egyéb tisztításokhoz, zsírtalanításhoz, szódabikarbóna.
Köszönöm, de még mindig arra lennék kíváncsi, hogy aki egyikről váltott a másikra, mennyire volt elégedett. Azt nem szeretném, hogy pld. most vegyszer nélkül kezdem a lakást, majd 1-2 hónap múlva telenyomom vegyszerrel, mert csomó idegesítő folt, kosz stb. marad... Lehet, hogy arany középutat fogok tartani.
Amúgy pld. bútorápoláshoz olvastam, hogy olívaolaj jó lehet, de ez csak fához jó, vagy a mostani "fa mintázatú" bútorlapokhoz is?
Én a wc-nél a vízkő ellen és a csapnál a dugulás ellen használtam szódabikarbónát amire ecetet öntöttem. Nekem bejött. Csak egy sálat tekertem az arcom elé mert a felszabaduló gőzt nem kell beszívni. Aztán jól ki kell szellőztetni. De nem egy nagy durranás az egész.
A wc ülőkét lehajtottam a csapba meg bedugtam a dugót, hogy ne jöjjön ki a gőz.
Nálam a mosogatószer a nyerő, azt használom szinte mindenhez. Ezen kívül van még egy súrolóporom (zsíros serpenyőkhöz), meg egy folyékony környezetbarát tisztítószerem (ez mindent visz) és wc-tisztítószerem.
Mosogatószerrel lehet ablakot pucolni (ha ugye az üvegpohár tiszta lesz, akkor az ablaküveg is), lehet vele felmosni is, kádat és mosdót takarítani.
Ecet és szódabikarbóna nagyon hatásos lefolyótisztításhoz, engem még kifejezetten szórakoztat is, ahogy pezseg:-)
Egy időben használtam mosószódát felmosáshoz (narancs illóolajjal illatosítva), de ennek a tárolása most már macerás (másféléves "mindentmegkellnézzek" kisfiam miatt), így marad a mosogatószer.
Laminált padlót és bútort nedves ruhával szoktam törölni, ha foltos maradna, akkor a szuper mikroszálas konyharuhámmal áttörlöm és kész is.
Szőnyegről, kárpitról foltot (pl. széttrancsírozott alma, banán, joghurt...) pedig babapopsitörlővel szoktam eltüntetni.
Nagyon köszönöm mindkettőtöknek, pontok mentek!
Utolsó: nekem is 2 éves a kisfiam, akkor azt mondod, nyugodtan vágjak bele? Makulátlan lesz így is minden? :)
Megkérdezhetem a hiperszuper tisztítószered nevét?
Ez a kérdés elég filozofikus :D Tökéletes tisztaság gyerek mellett -vegyszerekkel vagy anélkül - szerintem csak a reklámokban létezik. :D
Na de takarítás: szerintem az arany középút a megoldás. Az ecetsav valóban tökéletes vízkőoldó, erre tehát bátran használható. Ugyanezen tulajdonsága miatt olyan felületeket is tisztíthatsz vele, amiket nem akarod, hogy cseppesek, foltosak maradjanak. Például ablak, járólap.
Viszont nem fertőtlenít. Ez azt jelenti, hogy fertőtlenítésre mást - vegyszert - kell használni.
A legfontosabb azonban az, hogy objektíven ítéljük meg: hol kell valóban fertőtleníteni. Mára ugyanis az embert nagyon nagymértékben befolyásolják a tisztítószerek reklámjai, amik azt mondják, hogy még a fülünket is fertőtlenítsük!
Szerintem: alapvetően egy normális háztartásban elég csak a vécét, bilit fertőtleníteni rendszeresen. Kivétel persze ha fertőző beteg van a családban, utána érdemes a betegszobát fertőtlenítőszerrel felmosni, no meg a kilincseket, csapokat, amiket a beteg is használ, fertőtleníteni.
Én ennél kicsit többet szoktam azért: pl. a kádat, mosdót váltásban takarítom: egyszer ecettel, ez lehozza a vízkövet, egyszer samponnal, ez lehozza a zsíros szennyeződéseket. De azért 2-3 havonta megküldöm domestosszal.
A padlót mosogatószerrel mosom fel, ennyi bőven elég. No meg a gyerek se nyalja már fel a domestost ha elesik.
A bútorokat is sima mosogatószerrel mosom le, a port, kiömlött dolgokat lehozza, ennyi elég. Utána szárazra törlöm őket, hogy ne maradjanak csíkosak. Kivétel az ülőgarnitúra: ez bőrből van, ezért ha mosom, samponnal mosom, utána pedig babaolajjal ápolom.
A konyhai szennyeződésekhez bőven elég a mosogatószer. Ha nem várja meg az ember, hogy odakössön a zsír, akkor lehozza, hisz zsíroldó hatású. A szőnyegeket, párnákat, takarókat egyszerűen kimosom (szőnyegválasztásnál szempont volt a moshatóság, hisz így rengeteg pénzt is megtakarítunk, egy mosás tizedannyiba sem kerül, mint elvinni a tisztítóba).
Gyakorlatilag elég egyfajta erősebb, fertőtlenító hatású vegyszer, plusz ecet, mosogatószer, sampon. Ezekkel teljesen rendben lehet tartani a házat. Én egy dolgot szoktam még venni, ablaktisztítót. Tudom, hogy ha ecettel mosom az ablakot, annak is elillan a szaga, de akkor is utálom az ecetszagot :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!